Razboi de uzura

La inceput de mai s-au intamplat urmatoarele evenimente:

 1. Comisia juridica a Senatului Romaniei adopta amendamente la Legea gratierii prin care sunt incluse in faptele gratiate si actele de coruptie
 2. Lumea iese in strada in seara respectiva
 3. Principalii actori din PSD (Dragnea si Grindeanu) se delimiteaza de acest vot.

Din prisma reactiei oamenilor ce au iesit in strada (nu foarte multi, poate si-au dat seama ca e trolling) si a principalelor siteuri/ziare de opozitie (hotnews de ex.) dar si unor politicieni (Macovei) povestea a fost ca PSD a incercat iar sa atace justitia si ca datorita reactiei opiniei publice s-au oprit. Din pacate aceasta e povestea simpla care nu vede exact tehnica de persuasiune a masinariei de comunicare si actiune PSD.

Asa cum am spus si in trecut (aici si pe larg aici) tehnica trollingului controlat este foarte eficienta si se pare ca nu este perceputa de opozitie (politicieni, ziare, siteuri etc) ce reactioneaza automat, emotional, fara sa judece cu sistemul rational (gasiti multe pe net despre cele 2 sisteme) si sa incerce sa inteleaga scopul si efectele unei astfel de tehnici. Recomand opozitiei sa citeasca despre acest lucru pt ca se practica in politica, interna sau externa, de ceva ani (aici, aici, aici).

Cum a functionat tehnica in cazul de mai sus:

 • Colonelul Troll-ul din PSD, Serban Nicolae actioneza la nivel de comisie juridica a Senatului (deci fara efecte materiale — important!) si adopta pe fata amendamente de gratiere a coruptilor. Actul in sine e asa de blatant si direct incat ar fi trebuit sa trezeasca sistemul 2 de gandire pentru a judeca rational lucrurile. Daca afirmatia sau actiunea imateriala este suficient de directa, simpla si socanta atunci as spune ca e prima regula de identificare a trollingului. Cu cat de socheaza si indigneaza mai abrupt cu atat sunt sanse sa fie o capcana.
 • Folosing sistemul irational de gandire, diverse medii ale opiniei publice sar instinctual la “gatul bestiei” cum am scris mai sus. Important de retinut ca sistemul irational este utilizat pentru a judeca situatia, apoi intervine si sistemul rational sa dea un sens logic reactiei emotionale initiale. Dar decizia a fost luata deja de primul sistem.
 • Greii PSD (de obicei Dragnea) ies si dezaproba desigur actiunea din comisia juridica. Ce castiga ei de aici, in limbaj foarte simplu: ei pozeaza in oameni normali si rationali fata de cei ce initieaza actiunea dar! si fata de reactia emotionala a opozitiei care dintr-un simplu act aprobat intr-o comisie parlamentara ii dau semnificatii apocaliptice.
 • Inca un semn ca este un experiment controlat: apar free riders, oameni politici care incearca sa profite si care recunosc probabil tehnica, de exemplu Ponta care a spus ca e o comedie proasta/tragedie sinistra. Ei incearca similar sa pozeze in normali fata de grotescul Serban Nicolae, ceea ce e adevarat.
 • De ar face ei acest exercitiu: troll, momirea opozitiei, reactia de normalitate? Pentru ca dintr-un astfel de spectacol ei au cel mai mult de castigat!
 • Castig 1: reconfirma increderea acordata de electoratul lor carora le este reconfirmat ca la conducere sunt niste romani normali, cu bun simt, care stiu sa reactioneze si sa apere societatea romaneasca.
 • Castig 2: influentarea subtila a nehotaratilor…si Romania are multi oameni sictiriti de politica (vezi gradul de participare la alegeri). Prin urmare, prin astfel de tehnici, joaca pe termen lung, ceea ce e destul de inteligent si eficient (nu neaparat moral evident)
 • Castig 3: mentinerea opozitiei intr-un cazan de nervi si emotie, intr-o disonanta cognitiva repetata, prin care acestia sunt practic condamnati sa ramana previzibili, nervosi, emotionali. Incadrarea opozitiei intr-un astfel de mind-frame este inclusiv pentru scopuri electorale pe termen lung!
 • Castig 4: razboiul de uzura asupra opozitiei si indirect asupra unei parti din populatiei (corporatistii mainly). Este clasica poveste cu baiatul care striga lupul. Daca strigi de prea multe ori, la un moment dat cand va veni lupul real(in Februarie de ex) atunci poate sa nu mai iasa prea multe lume in strada.
 • Castig 5: reinfortarea puterii in interiorul partidului. Cand iesi asa repede si reactionezi categoric impotriva propunerii…atunci man esti THE BOSS! ;)
 • Intrebare: ce au castigat mediile de opozitie din aceasta poveste ce a tinut 3 zile?? Eu zic ca mai nimic, chiar au pierdut asa cum am zis mai sus.

Ce ar putea opozitia sa faca? Habar nu am. Dar poate ar trebui sa incerce sa vada cel putin prin aceste tehnici si sa reactioneze doar atunci cand lucrurile se ingroasa. Sa incerce sa reactioneze rational, controlat. Alt mod de a juca acest joc este sa gandesti si sa actionezi pe termen lung. Cu siguranta o strategie smart de comunicare nu ar strica.

De asemenea le-as recomanda sa vorbeasca cu elevi si studentii ca sunt antrenati bine in ignorat si combate trolli :)


Alte exemple identice dar de amploare mai redusa din ultima perioada:

Exemplu 1:

 • Troll-ul de serviciu: Ioan Denes
 • Tema: afirmatii scandaloase despre homosexuali. Reamintesc ca gradul de socabilitate este primul semn al trollingului.
 • Reactia PSD: Iese Dragnea si pozeaza in normalitate. Pam pam!

Exemplul 2:

 • Troll-ul de serviciu: Eugen Nicolicea
 • Tema: angajarea rudelor in cabinete de politicieni. Din nou: scandalos!
 • Reactia PSD: Iese tot Dragnea si spune cu umor: “Cu rudele, nu sunt de acord. Cu rudele e bine să te întâlneşti acasă de sărbători, de Crăciun, în weekend”. WIN!

In principiu asa am judecat evenimentele din zilele trecute si a fost motivul principal pentru care nu am mai iesit in strada. In Februarie am iesit in cateva seri, inclusiv in prima noapte cand s-a aprobat ordonanta 13.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.