Tilinpäätös

Sekä kirjalliset liitteet

Istumme ystävien kesken nauttien viiniä ja juustoja. Illan edetessä keskustelimme siitä, mitä vuosi 2017 on tuonut tullessaan. Kävimme läpi niin hyvät kuin ei niin hyvät asiat. Syntyi eräänlainen tilinpäätös. Ymmärsin itse, miten paljon vuoden aikana onkaan tapahtunut. Sosiaalinen media auttaa muistoissa ja muistamisessa hyvin.

Työ

Olisi äärimmäisen liioteltua sanoa, että elämme seesteistä aikaa, suorastaan valehtelua. Pankkiala on valtaisassa muutoksessa ja päättyneenkin vuoden aikana olen tätä päässyt seuraamaan verrattain läheltä. Samalla minulle on syntynyt varsin kaksijakoinen kuva muutoksen keskellä olevien ymmärryksestä muutosta kohtaan. Olen ollut huolestunut siitä, kuinka yksi joukko on aivan liian huonosti kärryillä, mitä ympärillä tapahtuu. Samalla olen entistä vahvemmin ymmärtänyt esimiehen roolin tässä. Vain esimies voi riittävän kirkkaasti kuvata muutosta työntekijälleen. Vain työntekijä voi ymmärtää sen omalle kohdalleen, tai olla ymmärtämättä. Itselläni on suuri oikeus olla ympäröitynä pääosin ymmärtäjillä.

Yksi isoimpia oivalluksia, josta verrattain vähän puhutaan, on muutospelon taustalla oleva pelko valtasuhteiden muutoksesta. Kukaan ei tiedä, mitä valtasuhteet ovat tulevaisuudessa ja se pelottaa. Luonnollista.

Minulle henkilökohtaisesti vuosi 2017 sisälsi niin paljon uutta ja erilaista, että kasvu ja oppiminen kuulostavat suorastaan lakonisilta ilmaisuilta.

Tein sellaista, mihin en tiennyt kykeneväni. Ymmärsin sellaista, mitä en en ymmärtänyt ymmärtää.

Siviili

Siviiliminä jäi vuonna 2017 varsin vahvasti työminän apukuskiksi. Myönnän. Etenkin syksy oli niin täynnä niin mielenkiintoisia asioita, että sosiaalinen ja näkyvä Otso taisi olla sitä lähinnä somessa. Siinä ei ole mitään sellaista, jota kenellekään suosittelisin. Tasapaino vapaa-ajan ja ura-ajan välillä on oltava sopiva ja kunnossa. Sen tasapainon täytyy lähteä kuitenkin sisältä, ei ulkoa.

Paljon töitä ja erinäisiä vapaa-ajan projekteja tekevänä kohtasin vuoden aikana useinkin huolestuneisuutta jaksamisestani. Välillä se näyttäytyi syyttämisenä ja sai minut itse asiassa entisestään tekemään. Nämä keskustelut olivat erinomainen oppi itselleni siitä, miten merkityksellistä viestintä on aina arjen askareista, uran isoihin asioihin saakka on. Yksi parhaista teksteistä tähän teemaan onkin Kira Hagströmin blogi Ellun Kanat -sivustolla. Se on samalla muistutus somen roolista elämässä.

Vuoden 2017 kohokohtia itselleni oli Team Rynkeby Espoon matkassa kulkeminen kohti Pariisia. Matkan olin kulkenut jo kahteen kertaan. Se ei ollut juttu. Juttu oli sen kokeminen, miten halu tehdä hyvää voi yhdistää niin erilaisia ihmisiä yhteen ja miten tyystin eri taustoilla olevista voi tulla niin läheisiä, suorastaan hyviä ystäviä. One more time kannatti! Tärkein oppini tuolla matkalla oli kuitenkin oppi kiitollisuudesta ja kiitoksen merkityksestä sekä oppi kannustuksesta ja kannustamisesta.

Kiitollinen ja kannustava ihminen on kauneinta, mitä maa päällään kantaa.

Sosiaalinen media

Minulla on suuri huoli suomalaista sosiaalisen median käyttäytymismallistoa kohtaan. Etenkin Twitterissä näkee yhä enemmän valtaisaa tarvetta saattaa tekijöitä ja vaikuttajia valittujen luovuttajien veljeskuntiin.

Pankkitoiminnan ydin on luottamuksessa. Perinteisimmillään pankkitoiminta antaa luottoa (esim. asuntolaina) ja ottaa luottoa (esim. tilitalletus) ja hankkii näillä tuottoa. Tämä kehä perustuu kahden osapuolen välillä vallitsevaan luottamukseen hyvästä. Molemmat osapuolet luottavat toisen tekevän ja tahtovan hyvää. Tätä samaa tulisi olla sosiaalisessa mediassa.

Jossain vaiheessa vuotta koin totaalisen kyllästymisen Twitteriin, kun sen aukaistessani näin vain informaatiota, kuinka hallitus oli tehnyt ties monennen idiootin päätöksen ja kaikki muukin oli sieltä, minne aurinko ei paista ja käki laula. Vähän väliä oli meneillään oikeaoppisuuden olkiroviot, joissa joku joutui poltettavaksi. Kun tekee työtään sosiaalisen median ympärillä, kyllästyminen on vaarallista. Lähdinkin aktiivisesti etsimään heitä, joilla oli lähtökohtaisesti hyvä tahto ja halu hyvään. Ei se ole valetodellisuuden rakentamista. Se on sen korostamista, joka vahvistaa meitä jokaista.

Vuoden 2018 toivon olevan sosiaaliselle medialle iloisempi, rakkaudellisempi ja toinen toistaan kasvattavampi.

Päättyneen vuoden suurin muutos omassa sosiaalisen median tekemisessä oli Medium -blogialustan löytäminen ja omien blogien kirjoittaminen. Niistä suosituin on muuten ollut kirjoitus ”Lottovoittajan ilo”.

Kirjat

Perinteeksi on muodostunut, että nostan joitakin kirjoja, joita olen vuoden 2017 aikana lukenut ja jotka ovat vaikuttaneet minuun. Kirjojen nimissä on linkki lempikirjakauppaani Adlibrikseen (ei maksettu mainos).

  1. Dettmann ja johtamisen taito: Sain tämän kirjan vihjeenä ystävältäni, joka ei ole mikään kirjafanaatikko alkuunkaan ja vielä vähemmän asiakirjallisuuden ystävä. Ihmettelin vihjettä ja otin sen lukuun. En ihmettele enää. Kirja on äärimmäisen upea sukellus sekä koripallomaailmaan että arvojohtamisen syövereihin, niin käytännössä kuin teoriassakin. Kirja on lisäksi kirjoitettu niin, että sitä on ilo lukea. Meni itselläni johtamiskirjallisuuden kärkeen.
  2. Johtaja on Media! Harvoin luen kirjaa, josta minun on pidettävä taukoa, koska se ärsyttää niin paljon. Tässä oli sellainen. En millään meinannut niellä väitteitä, joita Saksi esitteli kirjassa esim. johtoryhmän roolista osana viestintäkoneistoa. Luettuani ja ajateltuani olen saattanut sortua harkitsemaan tiettyjen kantojeni muutosmahdollisuutta.
  3. Social Selling: Kirjan kirjoittanut Laura Pääkkönen lupasi kirjaa kirjoittaessaan jo minulle, että hän pistää paremmaksi kuin alan arvostettu britti Tim Hughes samannimisessä teoksessaan. Pullistelua, ajattelin. Olin väärässä. Laura yhdistää äärimmäisen loistavasti myynnin historian, sosiaalisen median ja ihmisten käyttäytymisen tavalla, joka saa ymmärtämään, että jotain tarvitsisi tehdä. Erittäin vahva käytännönläheisyys vetosi minuun paljon. Tämän teoksen pitäisi olla luettuna jokaisella, joka harjoittaa mitään myyntiä tai veljeilee sellaisten kanssa.
  4. Elä onnellisemmin on teos, josta en päässyt selvyyteen kirjan viimeiselläkään sivulla, mitä ajattelisin. Varsin vahva jenkkiläissävytteisyys sai minut epäilemään ja samalla tutkimusten määrä ja kuvailu innostumaan. Itse sisältö vei kuitenkin voiton. Self-help -kirjallisuutta kriittisesti katsovana arastelin, mutta kannatti lukea.
  5. Uskalla elää on vaikuttava yhdistelmä elämänkerrallista kerrontaa, runoutta ja asiasisältöä. Lukukokemuksena mieleen painuva, joka saa lukijan samalla pohtimaan niin omaa minäänsä kuin ympäristöäänkin. Asiakirjallisuuteen painottuneelle kaverille hyvin poikkeava ja siksi opettavainen matka.

Kiitos sinullekin menneenä vuonna matkassani kulkemisesta ja kiitos niistä rohkaisun ja kannustuksen sanoista, joita sinulta kuulin ja luin. Jatkakaamme samalla tavoin myös vuonna 2018, iloiten ja riemuiten elämän arkisesta kauneudesta.

Helsingissä 1.1.2018

Otso Z. Laxenius

Like what you read? Give Otso Z. Laxenius a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.