Kanye keksii albumin uudelleen — tilalle tuli Kanye West

Ehkä viikko sitten eräs ystäväni ja musiikkifani pyysi kertomaan mistä sosiaalisen median ilmiöstä on kyse rumannäköisissä, samaa tekstiä toistavissa meemeissä. Eli näissä.

Kyse oli tietenkin pastissista Kanye Westin uudesta levystä, joka julkaistiin ehkä pari viikkoa sitten. Tai sitten sitä ei ole vielä julkaistu ollenkaan. Tai sitten se ei edes ole levy. Emme tiedä vielä. Ainakaan sitä ei juuri nyt pysty ostamaan mistään.

Lyhyesti Kanyen levyjulkaisu eteni karkeasti seuraavasti.

Tammikuun lopussa Kanye twiittasi uuden levynsä kappalelistan ja viestin, että maailman hienoin julkaisu on viimein valmis. Tässä vaiheessa levyn nimi oli ehkä Swish (tai Waves).

11.2. Kanye soitti levyn Madison Square Gardenissa tietokoneeltaan. Tuo konsertti (ja outo muotinäytös)nähtiin suorana myös Suomen elokuvateattereissa. Konserttia myydessä sen nimi ainakin oli Swish, kunnes paria päivää ennen konserttia esiin tuli lyhenne T.L.O.P. Keikan jälkeen Kanye twiittasi lopullisen kappalelistauksen ja nimi oli tarkentunut The Life of Pabloksi. Kenestä Pablosta oli kyse, sitä emme tienneet. Myöhemmin on käynyt ilmi, että ehkä Picassosta, johon Kanye on itseään aiemminkin verrannut.

Levy tuli myyntiin myös kanyewest.comiin ja Tidal-musiikkipalveluun, vain poistuakseen jo muutamien tuntien jälkeen myynnistä. Kohta se palasi Tidaliin, mutta Tidalin tiedotteen mukaan kyse ei vielä ollut kokonaisesta levystä, vaan lopullinen levy tulee myyntiin “lähipäivinä”. Tidalissa oli tarjolla 19 kappaletta, joista yksi oli kahdesti. “Lopullisessa” kappalelistauksessa, kappaleita oli siis 11. Ja vielä oli siis kyse vasta osittaisesta julkaisusta. Nyt levy on suoratoistettavissa ja siinä on 18 kappaletta.

Lyhyesti siis levyjulkkarikeikan ja levyn myyntiin asettamisen (ja sieltä poistamisen) jälkeenkään kukaan ei tiedä edes sitä, kuinka monta kappaletta levyllä lopulta on. Mitä ilmeisimmin ainakin 11, ehkä 18 tai sitten 19. Internet sen sijaan oli räjähtänyt jo moneen kertaan, laittomasti vuodettujen biisien (monista julkaistuista kappaleista löytyy useita erilaisia versioita, joissa sanat ja jopa esiintyjät vaihtelevat).

HS kirjoitti tänään, että monet suomalaisartistit lopettavat albumien tekemisen. Ilkka Mattila kirjoittaa:

Yleisön nuorimmalle osalle ”levyn” tai ”albumin” julkaisu on vieras tai yhdentekevä tapahtuma.

Kanyen levynjulkaisu on toden totta vieras tapahtuma, mutta yhdentekevä se ei ole. Albumin merkitys musiikkibisneksessä on ehkä muuttumassa, mutta onko se katoamassa, vai tuleeko albumista jotain aivan muuta kuin mihin olemme tottuneet? Onko albumi jonkinlainen työnkuvaus, prosessi, jossa yleisö voi ehkä jopa reaktioillaan vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kappaleet evoluution myötä menevät?

Emme tiedä. Kanye on joka tapauksessa tehnyt levyjulkaisun, joka on jotain aivan muuta kuin mikään aiempi. Nyt en uskaltaisi lyödä vetoa edes siitä, että levyä koskaan myydään fyysisenä tallenteena missään. Ehkä TLOPin biisilistaus elää vielä 20 vuotta tästä eteenpäin. Ehkä sitä ei koskaan julkaista. Ehkä koko levy onkin vain pieni, vähämerkityksellinen osa Kanyen tuoreinta julkisuuskampanjaa, jossa mm. ruinattiin Mark Zuckerbergiltä apua Kanyen 50 miljoonan velkojen maksuun (onko velkojakaan olemassa, emme tiedä).

Ilkka Mattila voi olla oikeassa siinä, että albumeja ei enää myydä. Tilalle ei kuitenkaan välttämättä tule sinkut, vaan pikemmin itse artisti. Kanye ei myy levyään missään, ei edes sinkkuina. Siksi liiketaloudellisessa mielessä tämän kummallisen performanssin tarkoitus ei voi olla pelkkä sinkkumyynnin edistäminenkään. Ehkä tarkoituksena onkin vain myydä itse Kanye. Ehkä Kanyen tärkein tuote ei enää ole albumi eikä sinkku, vaan pelkkä Kanye West.

Erinomaista lisämateriaalia hyvine linkkeineen aiheesta esim täällä.