Yeni Başlayanlar İçin Shutterstock Contributor Rehberi

Oğuzhan Özcan
5 min readApr 3, 2019

Shutterstock; fotoğraf, vektör, illüstrasyon, video ve müzik içerikleri barındıran dünyanın önde gelen mikrostok sitelerinden sadece biri. 2003 yılından bu yana hizmet veren Shutterstock platformunda şu an için yaklaşık 260 milyon telifsiz görsel bulunmakta. Haftalık ortalama 1.5 milyon yeni görselin eklendiği Shutterstock; tasarımcılar, fotoğrafçılar, müzisyenler, illüstratörler ve video yapımcıları için önemli bir gelir kaynağı.

Bu rehber sizlere nasıl hesap açacağınız, nasıl içerik yükleyeceğiniz, dikkat etmeniz gereken noktalar ve gelirlerinizi nasıl artırabileceğiniz konusunda yardımcı olacaktır.

1 Üyelik

Shutterstock’da içerik satarak para kazanmaya başlamanız için bir “Contributor (Katılımcı)” hesabı açmanız gerekiyor. Contributor kelimesinin irdelenmesinin sebebi, Shutterstock içerik üreticilerine ve müşterilerine farklı paneller üzerinden hizmet veriyor. Buraya tıklayarak Shutterstock Contributor paneline erişim sağlayabilirsiniz.

E-posta adresiniz ve kullanıcı adınızı belirledikten sonra gelen doğrulama linkine tıklayarak adres bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Ödemelerinizi alırken sorun yaşamamak için buradaki bilgileri doğru belirtmekte fayda var. Adres bilgilerini girdikten sonra artık içerik oluşturmaya başlayabilirsiniz.

2 İçerik Oluşturma

Üyelik işlemlerinizi bitirdikten sonra sayfa sizi ilk içeriğinizi yüklemeniz için yeni bir sayfaya yönlendirecektir. İçerik yüklemelerinizi isterseniz bu panel üzerinden veya FTP üzerinden yapabilirsiniz. Eğer çok fazla içeriği aynı anda yüklemeniz gerekiyorsa FTP kullanarak içerik göndermenizi tavsiye ederim.

İlk görselinizi yükledikten sonra sıra görsele ait bilgilerin doldurulmasına geliyor. Burada da sizi aşağıdaki gibi bir sayfa karşılayacaktır.

Yukarıda bahsedildiği gibi Shutterstock’da 260 milyon görsel var ve bu sayı her geçen gün hızla artıyor. Bu kadar içeriğin arasından kullanıcılar sizin görsellerinize görsel adı, kategori ve en önemlisi anahtar kelimeler üzerinden erişim sağlayacak. Bu yüzden içeriğin “meta” kısmını özenle doldurmalısınız.

Burası oldukça önemli olduğu için adım adım gitmekte fayda var.

Görsel Türü

Shutterstock görselinizin türünü (fotoğraf, vektör, illüstrasyon) dosya formatınıza göre tanımlar.

Kullanım

Shutterstock, görselleri ticari veya haber amaçlı (Editoryal) kullanım için pazarlar. Yüklediğiniz görselin telif haklarını göz önünde bulundurarak, bu iki seçenekten birini seçebilirsiniz. Eğer hangisini seçmeniz konusunda emin değilseniz rehbere bakmanızda fayda var.

Açıklama

Görseliniz neyi anlatıyor, neleri barındırıyor veya nerelerde kullanılabilir gibi sorunların cevabını vermesi gereken bir açıklama yazmanız gerekiyor. Açıklamanın İngilizce olması zorunlu. Eğer yüklediğiniz görsel haber amaçlı kullanıma uygun ise bu açıklamayı şu formatta yazmanız gerekiyor: “Şehir, Eyalet / Ülke — Ay Gün Yıl: Açıklama”

Kategori

Kullanıcıların görselinize en kolay şekilde hangi kategoriden ulaşabileceğinizi düşünüyorsunuz? Eğer emin değilseniz “Çeşitli (Miscellaneous)” kategorisini seçebilirsiniz.

Değerlendirici İçin Notlar

Eğer görseliniz sadece yetişkin bireylere uygun ise “Çıplaklık/R-Rated” kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor. Ayrıca daha önce ret edilmiş bir görseli yeniden yüklüyorsanız veya Shutterstock ekibi size bir vaka/dosya numarası vermiş ise bu bilgileri girmeniz gereken kısım burası.

İzinler

Görseliniz modelleri, ürünleri, markaları vs. barındırabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise gerekli izinleri almış olmanız gerekmektedir. Shutterstock bu izinleri sizden yazılı bir doküman olarak ister. Eğer sahip değilseniz görselleriniz maalesef onaylanmayacaktır.

Anahtar Sözcükler

Görsellerinizin kullanıcılara ulaşması için gereken en önemli nokta burası. Kullanıcıların bir çoğu anahtar kelimeler üzerinden arama yaparak istedikleri içeriklere ulaşıyor. Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınıza emin değilseniz en iyi çözüm Shutterstock’un sunduğu Anahtar Sözcük Önerme Aracı (Keyword Suggestion Tool). Buradan sizin görselinize benzer görseller hangi anahtar kelimeler ile kullanıcıya sunuluyor görebilirsiniz.

Not: Anahtar kelimeleri girerken çoğul eki kullanmayın. Sistem otomatik olarak içeriğinizi kurallara uygun olmadığı gerekçesiyle ret edecektir.

Her şey hazırsa artık Gönder butonuna basabilirsiniz. Shutterstock oldukça hızlı bir içerik onay sistemine sahip. Bir çok görsel 48 saat içinde gözden geçiriliyor. Görsellerinizin genel durumunu “Ana Kullanıcı Paneli” üzerinden takip edebilirsiniz.

3 Kazanç Türleri

Onaylamış içeriklerinizi artık portfolyonuzda görebilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz. Diğer mikrostok platformlarda olduğu gibi, Shutterstock da indirilme başına size ödeme yapar. Bu meblağ içeriğinizin hangi tip kullanıcı tarafından indirildiğine göre değişir. Ayrıca Shutterstock, katılımcılarını dört farklı seviyeye (Earning Tiers) ayırır. Hesabınızı açtığınız günden itibaren yaptığınız satış miktarı, indirilme başına alacağınız ücreti değiştirmektedir. Toplam kazancınız 500 ABD Dolarını aştığında bir sonraki üyelik seviyesine geçersiniz ve indirilme başına aldığınız komisyon yükselir.

Abonelikler (Subscriptions)

Bir çok kullanıcı aylık sabit ücret ve görsel sayısı içeren paketleri kullanmaktadır. Bu paketlerden herhangi birine sahip olan kullanıcı görselinizi indirdiğinde 0.25 ABD Doları kazanırsınız. Bu ücret ilerleyen dönemde seviyeniz arttıkça 0.33, 0.36 ve son olarak 0.38 ABD Doları olacaktır.

İsteğe Bağlı (On Demand)

Shutterstock’un görsel paketlerinden birine sahip kullanıcı görselinizi indirdiği zaman değişen oranlarda komisyon kazanırsınız. On Demand satışlardan 84 Cent ile 2.85 ABD Doları arasında bir komisyon elde edebilirsiniz.

Genişletilmiş (Enhanced License)

Bazı kullanıcılar görseliniz için ekstra telif hakları satın almak isteyebilir. Böyle bir durumda kullanıcının ödediği ücretin %20’si size komisyon olarak yansır.

Video

Video içeriklerinin ücretleri videonun sahip olduğu çözünürlük (HD, UHD veya 4K) kalitesine göre belirleniyor ve bu ücretin %30’u size komisyon olarak yansıyor.

Not: Yukarıda yer alan ücretler vergiler hariç belirtilmiştir.

4 Ödeme Alma ve Vergilendirme

Shutterstock’dan para çekebilmeniz için minimum 35 ABD Doları bakiyeniz olması gerekmektedir. Sunulan ödeme yöntemleri Paypal, Payoneer, Skrill ve Banka Çeki (min. 500 ABD Doları). Hesabınızın ayarlar kısmından minimum para çekme bakiyenizi ayarlayabilirsiniz. Shutterstock ödemelerini ayda bir kere yapıyor. Eğer hesabınızda minimum ödeme tutarı kadar para varsa, ayın başında hesap kesimi yapılır ve ödeme 15 gün içerisinde hesabınıza geçer.

Shutterstock’dan ödeme almak için vergi durumunuzu beyan etmiş olmanız gerekmektedir. Bunun için W-8BEN formunu doldurmanız gerekiyor. Eğer Türk vatandaşı iseniz, Shutterstock ABD kaynaklı satışlar için sizden %10 vergi alır. Diğer ülke vatandaşlarının tabi olduğu vergilendirme sistemine buradan ulaşabilirsiniz.

--

--