Tüm MIS Bölümü Öğrencilerine (Part 2)

Ogulcan Yorulmaz
4 min readApr 2, 2016

--

“MIS geleceğin bölümü değil, günümüzün bölümüdür.”

Nedense yazıma bu cümleyle başlamak istedim. Hala “Biz Geleceğin bölümünü okuyoruz.” diyen kişileri duyuyorum. Tam aksine MIS; geleceğin bölümü değil, günümüzün bölümüdür. Mutlaka ilk önce günümüz iş dünyasının tüm temellerini kapsayan bir bölüm okuduğunuzun farkında olun ve bir an önce işe koyulun !

Peki Nasıl ?

“MIS öğrencilerinin yaşam döngüsü.”

Şimdi sizlere kısaca MIS öğrencilerinin Üniversite döneminde geçtikleri evrelerden ve olması gerekenlerden bahsedeceğim. Dikkat !

1-Ergenlik Dönemi

Genel olarak Üniversite’ye yeni gelen öğrencilerdir. Sağda solda bölümüyle ilgili olsun veya olmasın, her türlü etkinliğe katılıp sertifika biriktirme peşindedir. Hala X Üniversitesi’ni kazanamamanın verdiği durumla kendilerini bitirmeye müsaittirler. Neler yapabileceklerinin farkında değildirler !

“MIS nedir, ne değildir?” sorusunun cevabı henüz tam oturmamıştır. Araştırıp bilgi edinmek pek ona göre değildir. Çünkü daha çok erkendir !

Olması Gereken

Üniversite’ye yeni gelen bir MIS öğrencisi her şeyden önce araştırmayı bilmeli ve sevmeli. İlerde işine yarayabilecek konularda ve kariyer hedefi doğrultusunda alanıyla ilgili bilgi sahibi olmaya başlamalı.

Blog tutmalı. Blog, sizin dijital dünyaya açılan kapınızdır. Dijital dünyadaki değerinizi nasıl mı ölçersiniz ? Çok basit. Google’a isim ve soyisminizi yazın :)

“En önemli şeylerden birisi ; Network.”

Göreceksiniz ki bu sayede gerek diğer üniversitelerdeki MIS öğrencileriyle gerek sektör çalışanlarıyla birçok bağlantı kuracaksınız.

Network için en önemli bağlantı kanallarından biri olan LinkedIn’i kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim !

“Etkinliklere katılın.”

Çevrenizde birçok etkinlik dönüp dolaşıyor ve bunlar sizin için büyük bir nimet. İyi kullanın !

“İletişim.”

Çekinmeyin. Fikirlerinizi açıkça belirtin. Konuşun !

“Sertifika peşinde koşmayın, bir kağıt parçasıyla bir yerlere gelemezsiniz.”

“20 sertifika 100 lira.” döneminde yaşıyoruz. Kullanılmayın !

Sakın “İlk senem, daha çok var” demeyin, bir an önce vizyonunuzu oturtun ve kariyer hedefinize odaklanın.

2-Büyüme Dönemi

İlk sene ortamı tanımakla geçmiştir. Şunu bunu yapayım derken birçok önemli konudan eksik kalınmıştır. Arada gaza gelip “yavaştan başlasam iyi olur” dense de bir süre sonra “Amaan daha çok var, hallederiz bir gün” pozisyonuna gelinir.

Büyüme dönemi genel olarak öğrenmeye başlama evresidir. Bu dönemde en büyük sorunlardan birisi de, “Ben bir programlama dili öğreneceğim fakat hangisini öğrenmeliyim?” veya “Ben hangi alana yönelmeliyim?” sorunu. Geleceğinizi başkaları değil, sadece siz belirlersiniz. Kısa ve net. Hangi işte mutlu ve başarılı olacağınıza inanıyorsanız onu yapın.

“Hangi programlama dili?” gibi klasik bir soruya tek cevabım ise, bu soruyu Google’a yazıp çalışmaya başlamanız :)

Olması Gereken

“Projeler üretin, geliştirin.”

Mobil uygulamadan tutun, sosyal sorumluluk projelerine kadar her şeyi yapabilirsiniz. MIS öğrencisi üretken olmalı. İş üretmeyi ve geliştirmeyi sevmeli.

Uygulama tarafına değinmişken MIS; yazılım demek değil, Bilişim; tamamen yazılım demek hiç değil. Kimse sizden Coder olmanızı beklemiyor. İşinize yarayacak kadar bilmeniz yeterli.

“Yabancı dilinizi geliştirin.”

Türkiye’de kurslara onlarca para dökmeyin. Dil yerinde öğrenilir. Bunun için en iyi alternatif ; Erasmus.

“Sorun yaratın.”

Sorun yaratın derken okulda olay çıkarın demiyorum :) Kendi kendinizi test edin. Ortaya bir sorun dökün. Örn: “Üniversitemizin Bilgi Sistemi’nde şu olsa nasıl olur veya bu fonksiyona gerek var mı, nasıl daha kullanışlı hale getirilebilir”i düşünün. Analiz etmeyi öğrenin.

“Üniversite’nin ders çalışma yeri değil, vizyon sahibi olma yeri olduğunu aklınızdan çıkarmayın.”

Vizyon, vizyon, vizyon…

3-Olgunluk Dönemi

“Business Time is coming.”

Artık mezun olmaya çok az kalmıştır. Ergenlik ve Büyüme dönemlerini başarıyla geçen bir MIS öğrencisi bu dönemde kariyer odaklı şeylere yoğunlaşır.

Diğer dönemlerde başarısız olan kişi ise, geç kalmışlık korkusuyla her bir tarafa saldırır.

Olması Gereken

“Sektör liderleriyle tartışın.”

Evet, tartışın. Kimse sizden üstün değil. Başkasının söylediği bir şey size uygun gelmeyebilir veya sizin de bu konuda ters bir görüşünüz olabilir. Açıkça dile getirin. Vizyonsuz patronlara hadlerini bildirin !

“Yürümeyin, koşun !”

Rakiplerinizin önüne geçebilmek için gecenizi gündüzünüze katın. Sonunda kazanan siz olacaksınız.

“Sunum kabiliyetinizi geliştirin.”

Okul döneminde illa ki yapacaksınız. Arka planda kalmayın. Sunumları siz yapın. İş hayatınızda da çok önemli bir yeri olacak.

“Para kazanın.”

Üniversite öğrencisiyken para kazanmanın tadı başkadır. Kuracağınız networkler aracılığıyla birçok yerden iş alacaksınız. Bu deneyimi yaşayın.

“Bu kadar kısa sürede bir konuda uzman olamazsınız, fakat ilk adımı atın.”

Çevrenizde “Ben şu konuda uzmanım.” diyen vizyonsuz arkadaşlarınız olacaktır :) Yola başladığınızda değil, yol bittiğinizde uzman olursunuz, unutmayın :)

MIS bölümü öğrencisi uzman olacağı alanı belirlemeli ve her konudan azar azar da olsa bilgi sahibi olmaya gayret göstermeli.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Bu yazıyı geleceğin CEO’larına, CTO’larına, Yönetim ve Bilişimcilerine yazıyorum. Her şey sizin elinizde, vakit kaybetmeyin !

Ben Kim Miyim ?

Ben Oğulcan Yorulmaz. Sakarya Üniversitesi MIS bölümü 3. sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda genç bir girişimciyim.

Kafanda herhangi bir soru işareti olup, benimle iletişime geçmek istersen aşağıdaki sosyal ağ hesaplarımdan istediğin zaman ulaşabilirsin :)

Facebook : https://www.facebook.com/oyrlmzz

Twitter : https://twitter.com/ogulcanyrlmz

LinkedIn : https://tr.linkedin.com/in/ogulcanyorulmaz

--

--

Ogulcan Yorulmaz

Helping b2b companies to get more leads and customers, 20+ startups | leadhunter.in