Brackets Kullanımı

Oytun Yüksel
2 min readJun 5, 2014

--

Selamlar herkese,

Uzun zamandır yazmak istiyorum, ancak yazmaya değer taze bilgi edinemiyordum her nasılsa. Bir süredir Brackets adında bir geliştirme editörü kullanıyordum, ve onun hakkında yazmaya karar verdim. Brackets’ı Adobe geliştirmiş, ancak açık kaynak geliştirmesi GitHub üzerinden devam ediyor. Daha emekleme döneminde sayılabilir Brackets ama, böyle emekliyorsa nasıl yürür merak konusu!

Notepad++ veya Sublime Text kullananlar Brackets’ı mutlaka deneyin. Şahsen Sublime Text kullanmıyordum zaten ama uzun zamandır Notepad++ kullanan biri olarak Brackets’a geçtiğimde çağ atlamış gibi hissettim kendimi.

Brackets’ın bazı özellikleri:

Canlı Önizleme: bu özellik sayesinde html dosyasında yaptığınız değişikliği canlı olarak chrome tarayıcınızda da görebilirsiniz.

Quick View: bu özellik ile örneğin renk kodlarının üzerine geldiğinizde hangi tonda bir renk yakaladığınızı görebilirsiniz.

Quick Edit: bu özellik ile örneğin bir class seçip sağ tıkladığınızda hızlı düzenle diyerek direk ilgili stil dosyasındaki ilgili bölümü düzenleyebilirsiniz.

Eklenti Desteği: Aşağıdaki listede verdiğim ve vermediğim birçok eklenti ile daha bir çok özelliğe sahip olabilirsiniz.

Neyse hikaye kısmını geçip, Brackets’ın kurulumuna geçelim. Brackets’o brackets.io adresinden indirebilirsiniz. Ve ardından ilk yapmanız gereken şey bence eklenti bölümüne gelerek, şu eklentileri kurmak:

Brackets Darker (Koyu renkli temalar)

Brackets Language Swither (Belki lazım olmayacak ama Notepad++’dan alışkanlık, el altında bulunsun :) )

eqFTP ( şuan Brackets’daki en iyi FTP yazılımı. Dosyayı kaydettiğinizde otomatik upload özelliği mevcut)

Emmet ( Notepad++’dan tanıdığımız Emmet işte. Hızlı HTML ve CSS kodları yazmak için)

Extension Highlighter ( Dosya ağacındaki dosya uzantılarını renklendirmek için, kullanışlı )

Minifier ( Gerektiğinde .min dosyaları elde etmek için )

Share to pastebin ( kod parçacıklarını tek tıkla paylaşmak için)

Todo (dosyaların içlerindeki notları tek bir yerden görebilmek için.

Ve bunları kurup ufak tefek ayarlarını da yaptığınızda inanılmaz bir Geliştirme Editörü olduğunun bir kez daha farkına varıyorsunuz. Belki BackEnd geliştirme için henüz erken ama FrontEnd için ideal.Aklınıza takılan, bulamadığınız, merak ettiğiniz herhangi bir şey için yorum bırakabilirsiniz.

Görüşmek üzere.

--

--