İtalya’da Karantina Altında 1. Hafta – Neler Yaşadım?

Ozan Kocak
3 min readMar 15, 2020

--

Bugün itibariyle İtalya’da Corona Virüsü nedeniyle uygulanan ağır kısıtlamalar birinci haftasını doldurdu. Bir hafta önce bugün Başbakan Conte alınacak önlemleri duyurmuş ve ertesi sabah da çalıştığım kurumdan bir sonraki duyuruya kadar işe gelmemiz gerektiğini belirten e-mail’i almıştım. Bu bir hafta içerisinde sadece bir kez 1 saat süreyle market alışverişi için dışarıdaydım. Medium’daki bu ilk yazımda da bu süreçte yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum.

Neler Oluyor? Önlemler Neler?

Başbakan Conte yaptığı açıklamada sadece kuzey kısmı kapsayan karantinanın tüm ülkede uygulanacağını açıklamıştı. Bu doğrultuda gıda satışı yapan süpermarketler ve eczaneler dışında tüm mağazalar kapatıldı, halka açık tüm etkinlikler yasaklandı.

Neden İtalya’da Corona Virüsünden bu denli yayıldı?

Tabi ki bu sorunun çok fazla yanıtı var ama yayılmaya neden olan öncelikli faktör virüsün ölümler başlayana kadar önemsenmemesi. Şubat ayında bir çok kentte sosyal etkinlikler yapılmaya devam etti. Hatta adeta dünyaya “bakın, ülkemizde bir sorun yok” dercesine kalabalık organizasyonlar düzenlendi. İnsanlar karantinadan önce parklarda, alışveriş merkezlerinde zaman geçirdi. İkinci önemli faktör ise ölümlerin gerçekleşmesiyle birlikte halkın paniğe kapılması. İnsanlar stok yapmak için süpermarketlere akın ettiler ve kitleler halinde alışveriş yaptılar. Ayrıca Lombardiya bölgesinin karantinaya alınacağı haberinin saatler önce basına sızmasıyla bir çok insan karantinadan önce bölgeyi toplu taşıma kullanarak alelacele terketti ve ülkenin güneyine kaçtı.

Karantina Altında Yaşam

  • Öncelikle karantina kararına olumlu yanından bakmaya çalıştım. Bir süre evde kapalı kalacaktım ama bu evde biriken işlerimi yapmak için bir fırsat olabilirdi. Nihayet bitkilerimin saksılarını değiştirmek için ya da 3 ay önce aldığım ama başlayamaya fırsat bulamadığım kitabı okumak için zamanım vardı.
  • Alışverişe evdeki 3. Günümde gittim. Öncelikle dışarı çıkmadan “autodichiarazione” belgesi doldurulup o belge ile birlikte çıkılıyor. Bu belge dışarıya ne amaçla çıkıldığını belirten bir dilekçe. Sokakta güvenlik güçleri bu belgeyi görmek isteme hakkına sahipler çünkü gerekli durumlar dışında dışarı çıkmanın cezası var. Marketlere müşterileri içeride yoğunluk olmaması için belli bir limit dahilinde ve sırayla alınıyor. Yani markete girmek için içerideki bir kişinin çıkmasını beklemek zorundasınız. Dolayısıyla market önlerinde kuyruklar oluşuyor. Ve insanlar arasında en az 1 metre mesafe bırakılması kararı olduğu için de epey uzun bir kuyruk oluşuyor. Sırada bekleyen insanlar maske ve eldiven kullanıyor. Markete girerken de eldiven takmanın zorunlu olduğunu söylüyorlar ve eldiveni olmayanlara eldiven veriyorlar. Market personeli de yine maske ve eldiven kullanıyor. Dışarıda bekleyenler olduğu için içeride müşteriler alışverişini hızlıca bitirmeye çalışıyor. Karantina dolayısıyla herhangi bir fiyat artışı ya da tükenmiş ürün yok. Ayrıca bir kişisel önlem olarak, marketten aldığım ürünleri (Annemin tavsiyesiyle) eve getirince ıslak mendille sildim. Çünkü kasiyerler eldiven kullanıyor ancak doğal olarak hem aldığım ürünlere dokunmak zorundalar hem de gün boyu diğer insanlarla para alışverişi yapıyorlar. Nakit para kullanımı konusunda bir kısıtlama yok, kullanan insanlar var fakat genelde tercih edilmiyor ve önerilmiyor.
  • Sokakta marketlerin çevresi dışında insan görmek pek mümkün değil. Panolarda “Aranızda 1 metre mesafe bırakın!” uyarıları var. Normalde kalabalıktan dolayı zor yürüdüğüm, insanların kahve içip keyifle sohbet ettiği, her adımda çocuk gülüşmeleri duyduğum caddeler şimdi rahatsız edici bir gerilim filmini andırıyor.
  • Sosyal medyada sıkça paylaşılan “karantina altındaki italyanlar balkonda şarkı söylüyor” görüntülerinin bir örneği benim yaşadığım mahallede de gerçekleşti. Komşularımızdan biri balkonunda gitar çaldı ve bizler de eşlik ettik. Ayrıca bir çok evin camında, muhtemelen çocuklarıyla birlikte hazırladıkları, renkli kalemlerle yazılmış “andrà tutto bene (Herşey güzel olacak)” afişleri var. Gerçekten bu gibi zor zamanlarda bu tarz etkinlikler insana moral veriyor.
Kaynak: instagram.com/milano

Karantina süreci psikolojik olarak yorucu bir süreç. Ancak evde kalarak kendim ve çevremdeki insanlar için doğru olanı yapıyorum düşüncesi beni motive ediyor. Hep birlikte bu kaotik günlerin son bulmasını bekliyoruz.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle..

--

--

Ozan Kocak

I’m an environmental engineer based in South Tyrol, Italy 🌿