Talha Özcan
3 min readJan 9, 2024
Anaksimandros ise bir dünya haritasıyla gök haritası yapmıştır. O şunu rahatlıkla söylebiliriz, onun bakış açısı daha geniş, daha evrenseldir. Anaksimandros’un Yer haritasında ortada kapalı bir havuz, etrafında onu çevreleyen bir kara parçası, bu kara parçasının etrafında da bir dış denizin bulunduğu görülmektedir.

Galileo Galilei’nün bir yazısıyla girmek istiyorum konuma :( Galileo ‘nun kanaatince doğadaki maddelerin tam aslını esasını bilmeye imkan yoktur ,ancak bazı özellikleri, matematiksel oranlara bağlanmış olarak ifade edebilecek bazı ilintilerle bilinebilir.Galileo bir yerde şöyle diyor:Ve eğer ben bulutların yapısında ne var diye soracak olsam bana nemli bir buhar olduğu söylenecektir;bunu üzerine ben bu defada buhar nedir diye soracağım;belki biri çıkıp bana su olduğunu,sıcağın yumuşatıp ıslattığı su olduğunu öğretecek.Fakat ben suyunda ne olduğunu bilememenin kuşkusuyla araştırarak, nehirlerde akan akışkan bir cisim olduğundan yola çıkıp,kullandığımız ve yönlendirmeye çalıştığımız bir şey olduğu bulgusuna varacağım. Ne varki suya ilişkin bu bilgiler, duyumlarımdan bazılarına hitap eden şeyler olup benim daha yakınımda hissettiğim şeyler olacak; ama daha önce bulutlar hakkında sahip olduğum bilgiye kıyasla daha fazla iç içe olduğum bir nesne durumuna gelmiş olmayacak su. Aynı şekilde toprak ,ateş nedir; bunların yapısının aslını esasını,Güneşin ve Ayın aslını esasını bilmediğim kadar, yine bilmemekteyim ve bunlar bizce mutlak huzur ve sükuna ereceğimiz ana kadar bilemeyeceğimiz şeylerdir.” Yani demek istiyor ki insanın vakıf olabileceği bilginin ötesinde insanüstü bil bilgi daha var ve insanoğlu buna ancak ölümden sonra yaklaşabilme umudu taşıyacaktır…)..Buraya kendi yorumu katmış gibi sırf bu yüzden italyanca çalışmak gerekicek… adam mutlak bir şüpheci ve sağlam bir bilim adamı

Anaksimandros Kimdir? |Sisamlı Aristarkus Anaksimandros’un Hayatı ve Kişiliği,Aristarkus, Galileo Galilei’nin ortak yönleri,gökbilimci matematikçi ve fizikçilerin ortak bir özgür bakış açıları olduğunu görüyoruz Evrenin merkezine dünyayı değil de güneşi koyan gün merkezlilik inanışının bilinen ilk savunucularındandı. Pisagor’dan ve Filolaos’dan etkilendi,Eratosthenes, Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur. Eratosthenes, Geography kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir. Dünya’nın çevresini hesapladığı bilinen ilk insandır.

Bu hafta ise, Thales’in öğrencisi ve dostu olan Anaksimandros’un yaşamını ve kişiliğini ele aldım. Anaksimandros, Thales’in çağdaşı, öğrencisi ve dostudur. Onun İÖ 610 yılına doğru doğduğu, 547 yılında öldüğü tahmin edilmektedir. Anaksimandros’un hayatı ve görüşleri hakkındaki bilgileri ise yine Aristoteles, teofrastos, Diogenes laertiyus ve İS 5. yüzyılda yaşamış ünlü Aristoteles yorumcularından biri olan Simplikius’tan almaktayız. Anaksimandros’un düşüncesinin çeşitli bakımlardan Thales’e göre bir ilerleme olduğu kabul edilmektedir. O da Thales gibi çok yönlü bir kişiliğe sahiptir; aynı zamanda matematikçi, devlet adamı, astronom, doğa filozofu, kartograftır. Miletosluların Karadeniz’de bir kolonileri olan Apollonia’yı kuran grubun başında bulunduğu söylenmektedir. Öte yandan Yunanlılarda ilk defa yer ve gök haritası yapmaya çalışmış ilk kişidir (DK. 12 A 3, 6). Gerçi haritacılığın tarihi oldukça eskidir: sözgelimi eski Mısır’da ve Babil’de de haritacılık ve yapılmış olan haritalar vardır. Ancak onların haritaları belirli bölgeleri kapsamaktadır. Anaksimandros ise bir dünya haritasıyla gök haritası yapmıştır. O şunu rahatlıkla söylebiliriz, onun bakış açısı daha geniş, daha evrenseldir. Anaksimandros’un Yer haritasında ortada kapalı bir havuz, etrafında onu çevreleyen bir kara parçası, bu kara parçasının etrafında da bir dış denizin bulunduğu görülmektedir. Tahmin edileceği gibi ortadaki kapalı havuz Akdeniz’i, etrafındaki kara parçası Akdeniz’i çevreleyen üç kıtayı, yani Kuzey Afrika, Güney Avrupa ve Batı Asya’yı, dış deniz ise Okyanus’u temsil etmektedir. Yunanlıların Akdeniz bölgesi boyunca koloniler kurduklarını, Akdeniz’in her tarafını avuçlarının içi gibi tanıdıkları bilindiğine göre söz konusu haritanın bu bilgilerin ışığında yapılmış, dolayısıyla ana hatlarında doğru olması gerektiğinin sonucuna varabiliriz.