ATATÜRK’ÜN EL YAZILARIYLA ANTİK MISIR UYGARLIĞI

ÖZGÜR BARIŞ ETLİ
4 min readMay 28, 2024

--

Antik Mısır

Dünyanın en eski ve gizemli uygarlıklarından biri. Nil nehrinin hemen yanı başında 5 bin yıl önce ortaya çıkan bu uygarlık, Keops ve diğer piramitleriyle, II. Ramses ve Tutankhamon gibi firavunlarıyla, firavun mezarlarıyla, hiyeroglif yazısıyla ve mitolojisiyle hala oldukça dikkat çekiyor.

Antik Mısır illüstrasyonu (Kaynak: www.ancient-origins.net)

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu büyüleyici uygarlığa kayıtsız kalmamış, ona olan ilgisini ve bilgisini gözler önüne sermiş, Antik Mısır ve Hitit, Maya, Yunan, Minos, Etrüsk gibi diğer medeniyetler hakkında onlarca kitaplar okumuş ve bu kitaplara çok sayıda notlar almıştı!

Atatürk ve Antik Mısır… Bu iki sözcüğü aynı cümlede kullandığımızda garip geliyor değil mi? Konu Atatürk olunca asla öyle değil!

ATATÜRK’ÜN EL YAZILARIYLA ANTİK MISIR NOTLARI

Atatürk’ün Antik Mısır’a duyduğu ilgi yalnızca kitap okumakla sınırlı kalmamıştı. O, aynı zamanda antik uygarlıklar konusunda derinlemesine bir arayışa girmişti. Alexandre Moret ve Georges Davy gibi önemli tarihçilerin eserlerine sık sık başvuran Atatürk, bu kitapların sayfa aralarına çok sayıda not almıştı.

Örneğin, “Klanlardan İmparatorluklara” adlı Fransızca kitabın — ki okuduğu kitaplar yüzde 80 Fransızcadır — 135. sayfasında Mısır medeniyeti hakkında bilgi verilen bölüme “İlk Medeniyet” şeklinde bir not almıştı. Aynı kitapta başka bir bölüme “Mısır’da mutavassıt sanat yok” yazmıştı Atatürk.

Atatürk’ün el yazısıyla “ilk medeniyet”. Metinde Mısır’ın ilk medeniyet olduğu yorumunda bulunuluyor.
Atatürk’ün el yazısıyla “Mısır’da mutavassıt sanat yok”. Mutavassıt, “ara”, “orta” anlamlarına geliyor. Atatürk, burada Antik Mısır’da ara sanat döneminin bulunmamış olmasına vurgu yapıyor.

Atatürk, Moret’in “Nil Nehri ve Mısır Medeniyeti” adlı kitabının 140. sayfasında, başka bir medeniyetin Mısır’a uygarlık getirmesi olasılığına dair heyecanını dile getirmiş ve bu bölüme Sanatı getiren!!notunu düşmüştü.

Atatürk’ün el yazısıyla “Sanatı Getiren!!”. Atatürk’ün bu sayfada beş ayrı notu daha bulunuyor.

Sanattan anlayan ve diğer uygarlıklarda sanatı arayan bir lider…

“Yüksek Uygarlığın Merdiveni Sanattır.” diyen bir önder…

Atatürk’ün el yazısıyla “Ay” ve “Güneş”

Ancak Atatürk’ün ilgisi sadece tarihi ve arkeolojik detaylarla sınırlı değildi. Antik Mısır mitolojisi ve panteonuna da büyük bir ilgi göstermişti. Okuduğu bir kitapta resmedilen İsis’in ve Osiris’in heykel görsellerine dikkat kesilmiş, İsis’in yanına Ay”, Osiris’in yanına “Güneş” yazmıştı. Neden? Çünkü bu mitolojik figürlerin neyi ifade ettiğini keskin zekâsıyla hemen anlamıştı. Dayanamayıp notunu da hemen düşmüştü.

İsis… Ay…

Osiris… Güneş…

Bir başka sayfada, şahin başlı tanrı “Horus” ve aşk tanrıçası “Hathor”un isimlerini, etimolojik olarak Türkçe karşılıkları olan “Oğuz” ve “Hatun” ile ilişkilendirmişti.

Horus… Oğuz…

Hathor… Hatun…

Atatürk’ün el yazısıyla “Oğuz” ve “Hatun”

Atatürk, birçok kitabın sayfa aralarında etimolojik çalışmalar yapmıştı; tıpkı bir filolog gibi!

Atatürk, aynı kitapta “Doğu’nun Horusu”, “İsis’in Osiris’e”, “Iris’in oğlu Horus”, “Piramit”, “Firavun”, “iyileştirici kurt Oupouat”, “Ka”, “Menes”, ve “Horus, Seth, Osiris” gibi sözcük ve cümlelerin altını çizmişti.

TARİHÇİLERE DESTEK OLAN LİDER

Atatürk’ün Antik Mısır’a olan ilgisi, sadece bilimsel bir merakla sınırlı değildi. Aynı zamanda Türk tarihçilerin Antik Mısır ile ilgili tezlerine de büyük bir ilgi göstermiş ve bu konuda yapılan çalışmalara katkıda bulunmuştu. Örneğin, 1. Türk Tarih Kongresi’nde Yusuf Ziya Bey’in bildirisine katkıda bulunmuş, ona destek vermiş ve bu konudaki bilgilerini katılımcılarla paylaşmıştı. Bu kongrede bilim insanları Antik Mısır çalışmaları ile ilgilendiğinden dolayı atamıza teşekkür etmişti.

Atatürk’ün Antik Mısır’a olan ilgisi sadece bir merak değil, aynı zamanda derinlemesine bir anlayış ve bilgi birikimiyle şekillenmişti. Onun bu ilgisi ve yön göstericiliği, tarih ve kültür alanında yapacağımız keşiflerde bugün bile bize ilham vermeye devam ediyor.

Antik Mısır panteonu (Kaynak: www.egypttourz.com)

ATATÜRK NEDEN ANTİK UYGARLIKLAR İLE İLGİLENİYORDU?

Bunun cevabını şahsen Atatürk veriyor:

“…Bu engin bilgi ve görüşlerimi tarih bilgime borçluyum. Tarihi bu denli okumasaydım, bilmeseydim, ülkemizi bekleyen tehlikeleri önceden görebilir miydim? İlerinin temellerini çok sağlam atmam lazım, onun için de çok okuyorum, çok fikirler üretiyorum.”

Tarih okudu. Antik uygarlıkları araştırdı. Geçmişi iyi anladı. Böylece ülkesini bekleyen tehlikeleri önceden görebildi. İlerinin temellerini çok sağlam atabildi, çokça yenilikçi fikirler üretebildi.

İyi Ki Ona Sahibiz!..

Atatürk’ün Antik Mısır ile ilgili okuduğu kitaplardan biri: “Nil Nehri ve Mısır Medeniyeti”

--

--

ÖZGÜR BARIŞ ETLİ

Gökbilimci, Müze Bilim Danışmanı, Yazar. Genel olarak Atatürk, arkeoloji, astronomi, mitoloji ve tarih üzerine yazmaktayım.