Akne Rozasea Neden Oluşur? Nasıl Önlenebilir?

Ozonlabs Yaşam Bilimleri
4 min readJul 17, 2019

--

Çoğu kişi cildinde sabit ve yaygın bir kızarıklık ile beraber akneler ile karşılaşıyor; fakat sorunun ne olduğunu tam olarak çözemiyor. Akne ile beraber ciltte kaşıntı ve yanma gibi sorunlar kafa karışıklığına neden oluyor ve herkesin bildiği şekli ile problemin “Akne Vulgaris” olduğu kanısına varılıyor. Ancak; cilt üzerindeki geçmek bilmeyen kızarıklıklar, rahatsız edici yanmalar sanılanın aksine akne vulgaris değil. Bu problemden muzdarip kişilerde “Akne Rozasea”, diğer adıyla “Gül Hastalığı” görülme ihtimali yüksek.

Akne Rozasea Nasıl Önlenebilir?

Akne Rozasea Tam Olarak Nedir?

Kişide özgüven kaybına neden olan cilt sorunlarından biri de akne rozaseadır. Akne rozasea, burun, çene, alın ve yanaklar olmak üzere genel olarak yüzün orta kısmını tutan; ciltte kızarma, yanma ataklarıyla başlayarak daha sonra kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda belirgin artış, deride ödem oluşumu ve doku büyümelerine neden olan bir deri hastalığı türüdür.

Klinik özelliklerinin akne ile olan benzerliği nedeniyle yetişkin aknesi, gül hastalığı ya da akne rozasea gibi isimlerle de bilinmektedir. Ancak, gençlerde görülmekte olan akneden farklı olarak bu sorun yağ bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklı değildir. Akne rozaseanın nasıl azaltılması gerektiğinden önce, onun oluşumuna neden olan faktörleri ele alalım.

Akne Rozasea Oluşumuna Neden Olan Faktörler

Halk arasında gül hastalığı olarak bilinen akne rozasea oluşumuna neden olabilecek etkenler aşağıdaki gibidir:

Genetik Yatkınlık

Rozesea probleminden şikayetçi olan bireylere bakıldığında, aile bireylerinde de aynı hastalıktan görülme olasılığı %30–40 oranında değişmektedir. Fakat genetik bir geçiş için, kesin olarak belirlenmiş net bir kanıt bulunmamaktadır.

Enfeksiyöz Nedenler

Kesin bir kanı olmamakla birlikte, akne rozaseaya neden olarak görülen olasılıklardan biridir. Enfeksiyöz ajanlar, midede bulunan helikobakter pilori (H pylori) bakterisi ve yüzde bulunmakta olan demodeks akarlarıdır.

Çevresel Faktörler

Ultraviyole radyasyon, yüksek ısı (nadiren de aşırı soğuk), aşırı baharatlı yiyecekler, alkol ve stres gibi çok sayıda tetikleyici faktör, rozasea oluşumuna neden olacak lezyonların başlamasına veya alevlenmesine neden olabilir.

Psikolojik Etmenler

Özellikle dönemsel olarak gözlenen yanma ve kızarıklık atakları, hastanın duygu durumundaki değişikliklerden ve psikolojik etkenlerden dolayı oluşabilmektedir. Stres, hayatımızı ve vücudumuzu bütünüyle etkileyen faktörlerden biridir.

Doğal Bağışıklık Sistemi

Son zamanlarda, deride meydana gelen leke veya cilt sorunlarının nedeni olarak bağışıklı sistemi gösterilmektedir.

Diğer Nedenler

Safra yolları problemleri ve sıcak suyla yapılan uzun duşlar buna neden olabilmektedir.

Ek olarak, demodeks folliculorum denilen bir çeşit parazit, akne rozasea hastalığının nedenleri arasında gösterilmektedir.

Akne Rozasea Nasıl İyileşir?

Akne Rozasea Belirtileri Nelerdir?

Akne rozasea, şiddetine, bulunulan koşula ve ortama göre farklı şikayet ve belirtiler göstermektedir.

Çoğunlukla 30 ila 60 yaş arasındaki, açık tenli- renkli gözlü erişkin kişilerde görülmektedir. Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, erkeklerde daha şiddetli seyretmektedir. Gül hastalığı, yavaş ilerleyen bir hastalıktır ve genellikle alevlenmeler halindedir.

Akne rozaseanın evreleri şu şekilde sıralanabilir;

1. Evre

Tanımlanan kızarıklık kalıcı bir boyuta geçer, saatler hatta günlerce kalabilir. Telenjiektaziler, yani kılcal damar genişlemeleri ortaya çıkabilir. Ciltte aşırı derecede bir hassasiyet ve yanma hissi mevcuttur.

2. Evre

Haftalarca süren kabarıklık (papül) ve içi iltihaplı kabarıklıklar (püstüller) gözlenebilir. Kızarıklar iyice belirgin bir hal almıştır. Tüm yüz bölgesinde ve saçlı deride de tutum olabilir.

Saçlı deride kıl diplerine yerleşmiş kaşıntılı iltihaplı kabarıklıklar mevcuttur; ancak bunlar sterildir. Göz tutulumu başlangıcı olabilir.

3. Evre

Doku hiperplazisi, yani dokuyu oluşturan hücrelerin sayısında artma, yangısal ve ağrılı olabilen nodüller gözlenebilir. Rinofima (burun üzerindeki yağ bezlerinin aşırı derecede büyümesine bağlı burnun büyümesi durumu) meydana gelebilir.

Rozasea Hastaları Nelerden Uzak Durmalı?

  1. Bazı yiyecek ve içecekler (sıcak çorba, kafein içeren gıdalar-kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolata-, baharatlı gıdalar, alkol, yemek yapılırken yemeğin buharı, tandır yapımı esnasında yüze temas eden sıcaklık) gül hastalığını tetikleyebilir.
  2. İklim koşulları ve hava şartları (güneş ışığı, sıcak hava, soğuk hava, nem, rüzgar) akne rozasea belirtilerini bir üst kademeye taşıyabilir. Rozasea problemi yaşayanlar tehlikeli saatlerde güneşten mümkün olduğunca uzak kalmalıdır.
  3. Psikolojik stres ve aşırı egzersiz yapmak, ciltteki kızarıklığı yaygınlaştırabilir. Stresi azaltmak için çeşitli yöntemlere başvurulmalıdır.
  4. Banyo, temizlik ve kişisel bakım ürünleri (Sıcak banyo ve yüzü tahriş edici temizlik malzemeleri, kolonya)ciltte görülen yangıyı artırabilir. Bu evrede kimyasal içerikli bakım malzemelerinden uzak durmak, sıcak su ile duş almaktan kaçınmak gerekir.
  5. İlaçlar (uzun süreli topikal kortikosteroid kullanımı) konusunda da dikkatli olmakta fayda var, akne rozasea belirtilerine sahipseniz yahut ileri safhada problem görülüyorsa, doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamanız gerekir.
  6. Sistemik durumlar (menapoz, şiddetli öksürük ve kabızlık) da gül hastalığına sahip kişilerin dikkat etmesi gereken unsurlardır.
Akne Rozasea Probleminde alınması Gereken Önlemler

Akne Rozasea Probleminde Alınması Gereken Önlemler

Rozasea probleminin tamamen iyileşmesi zor ve hayat boyu sürmesi gereken bir uğraş olsa da, var olan belirtilere göre önlemler alınabilmektedir.

Genel Önlemler

En önemlisi yukarıda özetlenen, klinik belirtileri artıran faktörlerden uzak durmanızdır. Baharatlı ve yağlı yiyecekler rafa kaldırılmalıdır, stres faktörünü yükselten ve psikolojik durumunuzu aşağıya çeken eylemlerden mümkün olduğunca kaçınmanız gerekir.

Güneşten Korunma

Hastalığı tetikleyen en önemli faktörlerden birisi de güneştir. Bu nedenle, hayatınız boyunca güneşten korunma konusunda dikkatli olmalısınız. Tehlikeli saatlerde güneşe maruz kalma durumunuz varsa (ki önerilmez) güneşten koruyucu şapka ve gözlük takmalı, uygun kıyafet giymelisiniz.

Sistemik Tedavi

Şiddetli olgularda tek başına veya topikal ajanlarla birlikte sistemik tedavi uygulanır. Bu alanda cildinize fayda sağlayabilecek olan ürünler, Ozonlabs Roza Paketi içerisinde mevcuttur. Dermatolojik testlerden geçen O3RSS Serum ve Probiyotik Temizleyici Köpük; cildinizdeki kızarıklığın geçmesine, yangının azalmasına ve renk tonunuzun eşitlenmesine yardımcı olacak.

--

--

Ozonlabs Yaşam Bilimleri

Ozonlabs Yaşam Bilimleri; değer, kalite ve güven tabanlı geliştirdiği cilt ve ekosistem dostu ürünlerini, dünya çapında tüm insanlığa sunmayı amaçlar.