Берое допусна втора поредна загуба в Балканската лига

(pic:balkanleague.net)

Отборът на Берое Стара Загора допусна втора поредна загуба в SIGAL-UNIQA Балканска лига, след като отстъпи от отбора на Куманово 2009. Двубоят бе част от петия кръг на надпреварата, а след него старозагорци имат 3 победи и 2 загуби, докато македонският тим е едноличен лидер в група “А” с 4 успеха от 4 срещи. Срещата бе равностойна през първите три части, но в последната домакините успяха да се откъснат с нелош аванс, който задържаха до края. Следващият мач на Берое в турнира е на 6 декември, когато приема Кожув, докато следващата седмица Куманово гостува на Теодо. Срещата за българите пропуснаха Тенчо Тенчев и Юрай Сегарич поради контузии.

Встъпителните минути тръгнаха с кош на Миладин Пекович и два наказателни удара на Данило Миятович. Шейн Гибсън и Александър Костовски си размениха по тройка, Омари Годул се разписа, преди отново македонският гард да вкара от далеч за 10–5. Старозагорци се окопитиха и направиха серия от 8–1, която беше дело на Николай Николов, Тихомир Желев, Годул и Гибсън, за да поведат за пръв път при 13–11. Домакините обаче реагираха с мини серия от 5 поредни точки и така затвориха частта при 16–13.

Вторите 10 минути започнаха добре за гостите, които чрез Арън Джоунс реализираха 6 поредни точки и отново излязоха напред. Никола Караколев върна един кош, но Годул на два пъти и Джоунс изведоха Берое напред с най-голямата им преднина от 7 точки при 18–25. Последваха размяна на точки, но “зелените” продължаваха да имат леко предимство, докато след 4 поредни точки на Миятович македонците изравниха за 27–27. Гибсън вкара два фала, Мариян Янески отбеляза тройка, но американският гард веднага я върна. След това до края на вторите 10 минути Миятович отново се прояви, като и той вкара отвъд дъгата, за да даде крехка преднина на домакините от 1 точка при 33–32 на полувремето.

Третата част стартира, така както свърши втората с тройка за македонския тим, която беше дело на Мариян Янески. Арън Джоунс вкара кош и тройка, а Берое веднага обърна, но в следващите минути водачеството се смени няколко пъти, преди Омари Годул да изравни при 44–44. Куманово дръпна със 7, след като Димитър Караджовски вкара 4 поредни точки, а Янески наниза поредната си тройка. Играчите на Любо Минчев не се стъписаха, а Степан Тешия се прояви със 7 бързи точки, докато от другата страна бяха върнати само 2. Николай Николов изравни резултата, но за пореден път Янески изведе своите напред и след 3 части игра Куманово водеше с 55–53.

Последните 10 минути започнаха ударно за домакините, които чрез Караджовски и Миятович поведоха с 62–53. В следващите минути двата отбора си размениха по 2 тройки, но македонците успяха да дръпнат с 10 точки. Гибсън и Пламен Алексиев свалиха до 68–63, но последва нова серия за домакините от 7–0 след поредни добри изяви на Янески и така те поведоха с най-големия си аванс от 12 точки за 75–63 при оставащи 2 минути и 45 секунди. Старозагорци успяха да свалят малко разликата си, като на два пъти я правиха на 7 точки, но до края на срещата Куманово удържа успеха.

Домакините показаха по-добър мерник от далеч, като нанизаха повече тройки 14–8, грабнаха повече борби 34–30, а и си раздадоха повече завършващи пасове 23–17. Гостите вкараха повече точки от грешки на съперника 23–10, а и скамейката им беше по-резултатна 25–11, но това се оказа недостатъчно.

Крилото Мариян Янески направи чудесен мач за победителите и успя да реализира 26 точки, от които 6 тройки, като сграбчи 9 борби и прибави 5 асистенции. Александър Ковстовски също се включи силно със своите 20 точки, като също наниза 6 тройки и добави 6 борби, докато Данило Миятович отбеляза 17.

За българите най-силно се включи Шейн Гибсън с 19 точки, Арън Джоунс има 17 и 8 отскочили от ринга топки, докато с 12 завърши Омари Годул. Степан Тешия вкара 9, а с 8 завърши Тихомир Желев.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.