Бразилия запази шансове за четвъртфинал след успех срещу Нигерия


(pic: fiba.com)

Домакинът на Олимпиадата Бразилия успя да запази живи своите шансове за класиране в следващата фаза на игрите след победа срещу Нигерия при резултат 86–69 точки. Бразилците владееха инициативата в по-голямата част от мача въпреки че, шампионите от Афробаскет се държаха близо до тях през повечето време. Така, за да се класират за четвъртфиналната фаза Бразилия трябва да изчака изхода от мача Аржентина-Испания и да се надява на победа на “гаучосите”, която ще ги класира напред, но ако испанците спечелят мечтите на домакините за продължаване ще се “изпарят”. За отбора на Нигерия пък Олимпиадата приключи след 1 победа и 4 загуби.

Първите 10 минути започнаха доста равностойно и двата отбора си сменяха водачеството доста често. Африканците дръпнаха с 5 точки при 13–8 след тройка на Еби Ере, два наказателни удара на Майкъл Уме и кош на Бен Узо. До края обаче домакините изравниха резултата за 13–13 след забивка на Нене и три точки на Рафаел Хецхаймер, а след това двата отбора си размениха по един кош и след първата четвърт Нигерия водеше при 16–15 след първата част.

Резултатът продължи да бъде близък и в началото на вторите 10 минути и при по-малко от 7 до края на втората част резултата беше равен 24–24. Обаче домакините на игрите се активизираха и направиха серия от 14–4 след две тройки на Виктор Бените, кошове на Раул Нето, Маркиньош и Кристиано Фелисио, и така дръпнаха с 10 точки за пръв път в двубоя. След това Айк Догу намали пасива на отбора си на 7, но Бените върна кош, плюс три точки и след първото полувреме Бразилия водеше с най-голямата си преднина след първото полувреме 42–31.

(pic: fiba.com)

Нигерийците, които също гонеха класиране не се отказаха и в началото на третата част се опитваха да намалят своя пасив, като той се запази двуцифрен в първите няколко минути на третата четвърт. След това беше намален до 6 точки след кошове на Ал Фарук Амину и Умех, но “кариоките” не позволиха отпускане в редиците си и след 5 последователни точки на Нене разликата се вдигна до плюс 13. Щурма на символичните домакини в този двубой обаче продължи и до края на частта те сведоха изоставането си до 7 точки 52–59.

Кош отвъд дъгата на Джош Аконьон направи резултата 57–61, но нова серия на бразилците направи разликата за тях пак 10 точки след добри изяви на Нене и Марселиньо Уерташ. В следващите минути разликата се запази, а “кариоките” успяха да направят и по-голяма, като я вдигнаха до 16 след кош на Алекс Гарсия. До края Нигерия опита всичко, но не успя да се върне в двубоя, като пасива им нарасна и на 20 точки за крайното 86–69 в полза на Бразилия.

Бразилците стреляха по-добре за 2 точки, грабнаха и с 11 борби повече 44–33, завършиха със 7 грешки по-малко 11–18, направиха повече асистенции 27–11 и вкараха повече точки под коша 44–22.

За победителите петима играчи завършиха с двуцифрен точков актив, като поредния си добър мач направи Нене със своите 19 точки и 7 борби, а с 15 завърши Виктор Бените. Алекс Гарсия отбеляза 13, а с по 12 се разписаха Марселиньо Уерташ и Рафаел Хецхаймер, като гарда добави 11 асистенции и 6 борби за дабъл-дабъл.

За загубилите Джош Аконьон стана топ реализатор с 16 точки, 15 добави Бен Узох, а Ал Фарук Амину приключи с 10 точки и 7 борби. Близо до двуцифрената граница бяха Майкъл Уме и Айк Диогу, които останаха с по 9.