Испания натупа Аржентина и си осигури място на четвъртфиналите


(pic:fiba.com)

Испания успя да преодолее лошия старт на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и взе трета последна победа в груповата фаза на мъжкия турнир. Испанците спечелиха срещу Аржентина с 92–73 и така преди последния мач от група “B” испанците със сигурност ще завършат сред първите четири места в групата и ще, се класират за елиминационната фаза. “Гаучосите” също продължават, но все още не е ясно срещу кого ще се изправят на четвъртфинал от другата група. След последния мач от тази група между Литва и Хърватия ще станат ясни полуфиналистите в турнира.

Двубоят стартира с две тройки на Ману Джинобили и кош на Николас Лапровитола за 8–0 в полза на Аржентина. Испанците реагираха, като “ужилени” и с две далечни стрелби на Никола Миротич и Руди Фернандес, както и нов кош на натурализирания черногорец за 8–8. Джинобили пак даде аванс с нова стрелба отвъд дъгата, но “Ла Роха” успя да поведе за пръв път в мача след 12 безответни точки, които бяха дело на Пау Гасол, Серхио Люл, Миротич и Фернандес за 22–11. До края на частта “гаучосите” върнаха 4 успешни наказателни удара, но нова тройка на Серхио Родригес фиксира крайния резултат след 10 минути 25–15 за Испания.

Гилермо Ернангомес вдигна аванса на испанците на 12 точки след мощна забивка, но Луис Скола отговори с първата си тройка. Все пак испанците продължиха с добрата си игра в защита и с добро включване на Хуан Карлос Наваро, който вкара две далечни стрелби и с добри изяви на Миротич отново поведоха с двуцифрен актив от 14 точки. Испанците не се спряха до тук и аванса им нарасна на 16 точки след, като Гасол вкара кош плюс фал и в следващите няколко минути те поддържаха този аванс. До края на вторите 10 минути Аржентина успя да смъкне пасива си само до 48–35 на полувремето.

(pic: fiba.com)

“Ла Фурия” стартира вихрено и третият период с поднасяне на Фернандес, кош и първа тройка на Гасол, като за пръв път разликата стана 20 точки в полза на символичните домакини в този двубой. За кратко Джинобили я намали, но испанците я вдигнаха и на 21, а няколко минути след това и на 22 след забивка на Пау. Аржентинците се активизираха и се възползваха от отпускането на играчите на Серджио Скариоло, като в тези минути Лапровитола и Факундо Кампацо намалиха разликата на 13 точки. В тези минути легендата на испанците Хуан Карлос Наваро получи две технически нарушения и бе дисквалифициран от съдията, но точно тогава Руди Фернандес не позволи разликата да падне още и с няколко индивидуални акции успокои своите съотборници. След 30 минути игра пък Испания отново имаше комфортен аванс от 14 точки 71–56.

Последните 10 минути започнаха с размяна на кошове и от двете страни, но разликата на водачите в резултата не бе застрашена въпреки, че на два пъти тя бе сведена до 11 точки. Отново Руди Фернандес и Паул Гасол се намесиха и вдигнаха аванса си до плюс 20 в тяхна полза. По-малко от 2 минути до края на мача испанците поведоха с над 20, а до края не се случи нищо интересно и еврошампионите спечелиха при резултат 92–73.

Испания доминира под коша, като грабна с 13 борби повече 44–31, направи и повече асистенции 22–9, а и вкара и повече точки под коша 38–26.

За победителите логично Руди Фернандес беше най-резултатен на терена със своите 23 точки, 4 тройки и 7 борби. Пау Гасол също беше много полезен, като завърши с дабъл-дабъл 19 точки и 13 борби, а по 10 отбелязаха Серхио Люл и Никола Миротич.

За Аржентина Никола Лапровитола завърши, като най-резултатен с 21 точки, 16 вкара Ману Джинобили плюс 4 далечни стрелби, а с 10 е Факундо Кампацо.

Like what you read? Give Veselin Mihailov a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.