Лукойл триумфира с първата Суперкупа

(pic:lap.bg)

Лукойл Академик спечели първата Суперкупа на България, след като победи отбора Рилски Спортист Самоков с 93–85 в зала “Универсиада”. “Студентите” на Тони Дечев играха доста по-добре и концентрирано, докато Рилецо бяха непостоянни през повечето време, което им коства и по-слабото първо полувреме, където грешаха често, и зоновата им защита се оказа неефективна. Въпреки че, самоковци се върнаха в двубоя през второто полувреме и успяха да спечелят само третата част с 28–15 , което се оказа недостатъчно. Така Лукойл вдигна малко самочувствието си преди началото на първенството, което започва след няколко дни с домакинство на Академик Пловдив, докато Рилски Спортист също ще бъде домакин срещу Балкан Ботевград. Двубоят продължи повече от два часа заради проблемите с таблото в залата.

“Студентите” набързо дръпнаха с 5–1 след тройка на Дани Гибсън и кош на Стив Зак, но Данчо Бозов отбеляза първия кош за Рилски. Точно тук последва дълга пауза без игра, защото таблото в залата се повреди и трябваше да бъде сменено, което се случи след около 30 минути. Отново Гибсън и Зак вкараха по един кош, Бозов отвърна с два наказателни удара, американският гард на Лукойл отбеляза нова тройка, но Келвин Паркър я върна за 12–8. След добри изяви на Филип Виденов символичните домакини в този мач дръпнаха с цели 9 точки. Последваха размяна на кошове, а след това след кош и фал на Саша Загорац Лукойл поведоха с 11 точки, Душан Цветкович също се разписа, но Виденов отново напомни за себе си с още една стрелба от далечна дистанция и така след първите 10 минути Лукойл водеше с 30–18. В тази първа част Рилски игра зонова защита, но това се отрази сериозно на резултата, защото “студентите” вкараха по-голяма част от стрелбите си.

Тимът от Првец завиши оборотите в началото на втората четвърт и набързо вдигна разликата до 16 точки. Самоковци се отпушиха и започнаха да вкарват, но резултатът продължи да бъде двуцифрен в началните минути на втората част. След това символичните гости се поотърсиха и с добри действия на Цветкович, Дени Вутев и най-вече на Джеръл Симънс свалиха изоставането си до 40–33. Лукойл реагираха като попарени и с помощта на двамата си “янки” вдигнаха своя пасив отново и го направиха двуцифрен, а капитанът Виденов и Христо Захариев отбелязаха няколко наказателни удара направиха разликата най-голяма от началото на мача-18 точки. До края на частта Данчо Бозов фиксира крайния резултат след първото полувреме при 55–39.

(pic:lap.bg)

Третите 10 минути стартираха, като вторите с размяна на точки от двете страни. Рилецо започнаха бавно и методично да стопяват разликата, а Келвин Паркър, Бозов и Симънс се заеха със задачата да върнат отбора си в него. В този момент преднината на “студентите” беше комфортна от 16 точки, но точно тук Паркър отбеляза 8 безответни, капитанът Бозов вкара първата си тройка, а Ненад Делич допълни с два наказателни удара. Възходът на Самоков продължи и с дисквалификацията на Филип Виденов, който си изпусна нервите и напусна мача преждевременно. Бозов намали разликата до 4, но Саша Загорац вкара кош, а след серия от 5–0 Рилски намали пасива си до 1 точка преди Дани Гибсън да вкара и оформи резултата след 30 минути.

Последните 10 минути започнаха с чудесни изяви на Захариев, който набързо спомогна своя отбор и вдигна аванса му до 10 точки при 7767. Удо взе прекъсване, при което тимът му се активизира и веднага се доближи до 2 точки след серия от 8–0, при която се отличиха отново Паркър и Делич. Символичните домакини продължаваха да имат леко предимство в резултата преди Симънс да блесне за отбора от Самоков, а нови две точки на хърватския център изравни за 83-83 при оставащи 2 минути и 15 секунди до края. Саша Загорац обаче вкара тройка с табло, Цветкович върна един кош, но отново словенецът се разписа от далеч и даде спокойствие на съотборниците си. До края на срещата Захариев и Асен Великов се разписаха на два пъти от наказателната линия за 9385 и Лукйол триумфира с първата Суперкупа на България.

Двата отбора бяха равни при борбите, като овладяха по 37, но “студентите стреляха по-добре за две точки, а и си подадоха и повече асистенции 20–14 и откраднаха повече топки 11–4.

Дани Гибсън най-после показа част от своята класа и завърши като най-резултатен с 21 точки. Саша Загорац, който вкара решителните точки в последната част завърши с 18, с 14 е Христо Захариев, а до преди напускането си на играта Филип Виденов имаше 10. Павлин Иванов вкара 8 пункта, а Максим Корниенко отбеляза 7 плюс 11 борби, докато Стив Зак вкара също толкова точки и овладя също толкова борби.

За Рилски Келвин Паркър вкара 26 точки, от които 19 през второто полувреме. Неостаряващият Йордан Бозов приключи с 23 и перфектна стрелба от фала-7/7. Джеръл Симънс е с 15 точки и 8 борби, с 11 и 7 е Ненад Делич, а с 8 остана Душан Цветкович.

Статистика: http://www.fibalivestats.com/u/BUL/410319/bs.html