Рилски срещу Лукойл в мач за историята

(pic:lap.bg)

След броени часове за пръв път в историята на българския баскетбол един срещу друг ще излязат отборите на Рилски спортист Самоков и Лукойл Академик в мач за Суперкупата на България, който ще се играе в зала “Универсиада” от 18:00. Двата отбора ще имат шанс да спечелят трофей точно няколко дни преди началото на редовния сезон, който стартира в събота на 15 август. Определено и двата тима ще се опитат да дадат всичко от себе си ,за да победят, защото отпаднаха от квалификациите в турнира на Шампионската лига и ще продължат да се състезават във втория по сила турнир Фиба Европа Къп. Самоковци отново не успяха да спечелят срещу техния “кошмар” в Европа Цимоки Минск, като загубиха и двата си мача, докато “студентите” спечелиха първия си мач срещу румънския шампион Орадия с три точки разлика, но загубиха втория си с 12 и така отпаднаха безславно.

През миналия сезон двата отбора се срещнаха общо 7 пъти, като отборът от Правец спечели 6 от тези срещи, включително и полуфиналната серия в плейофите, която приключи 3–0 в полза на “студентите”, но Рилецо успя да ги победи точно във финала за Купата на България в зала “Арена Ботевград”. Двата тима направиха доста добри селекции за новия сезон и със сигурност ще играят сериозна роля за призовите места в него.

Рилски Спортист привлече цели петима чужденци, от които трима американци, един хърватин, един сърбин и двама българи, които са познати имена в родния шампионат. Доста са разнообразни на гардовата позиция, където като титуляр се очертава да играе плеймейкърът Келвин Паркър. Едно от имената, които самоковци си върнаха обратно е Адриан Секулов, който впечатли със сърцата игра и себераздаване през миналата година в отбора на Спартак Плевен, като именно той най-често ще влиза от резервната скамейка да замества опитния “янки”.Опитният Йордан Бозов за пореден сезон пък ще започва титуляр на позицията стрелящ гард, но в Рилски ще разчитат и на втория американец в техния състав Джеръл Симънс. Тук не трябва да забравяме и за израсналия именно в школата на Рилецо Драин Иванов, който винаги може да накаже противника със своята убийствена стрелба от далеч.

(Келвин Паркър pic:bball.bg)
(Джеръл Симънс pic:bball.bg)

Конкуренцията на пост номер три в отбора на Самоков не е малка, защото разполагат с опитния Златин Георгиев, Николай Стоянов и Любомир Киров, като и тримата се отличават с точната си стрелба отвъд дъгата, а Стоянов е един от българите, на които ще се залага за занапред в националния отбор, докато Киров също е играч, който е израснал именно в школата на Рилски. При тежките крила тази година Людмил Хаджисотиров залага на нови имена, като това са Еван Бройнисма, който е последният “янки” и сърбина Душан Цветкович, който дойде от тима на Балкан.

(Еван Бройнсма pic:livesport.bg)
(Душан Цветкович pic:rilskibasket.com)

На пост номер пет пък ще се разчита на младост и опит, защото от тази година в селекцията на бронзовите медалисти от НБЛ ще играят хърватинът Ненад Делич и един от най-големите ни таланти Денислав Вутев.

(Ненад Делич pic:rilsibasket.com)
(Денислав Вутев pic:bball.bg)

Като цяло Рилски Спортист този сезон разполагат с доста опитни играчи, но и не малко младост в състава си, а като прибавим и Людмил Хаджисотиров, който вече дебютира, като треньор на мъжете и отличното му баскетболно IQ, то Рилецо има голям шанс да направи нещо сериозно тази година във всички турнири.

Нещата при Лукйол пък със сигурност не изглеждат добре след отпадането от втория кръг на Шампионската лига. Тимът от Првец също направи класна селекция, но още в първия мач се видя, че “студентите” не са сработени, а за това ще трябва време, с което точно за днешния двубой те не разполагат. За сега при тях чужденците повече разочароват, от колкото помагат, а най-голямото разочарование се казва Дани Гибсън. Гардът се представи доста слабо срещу румънския шампион, като често дори се затрудняваше при изнасянето на топката, а за разлика от него Асен Великов игра малко по-добре, но и това не беше достатъчно.

(pic:lukoilacademic.bg)

Един от най-силните козове при Лукойл е, че на позициите две и три имат няколко български играчи, като Филип Виденов, Крис Минков, Христо Захариев, Павлин Иванов и все още възстановяващият се от контузия Божидар Аврамов. Тони Дечев разполага с ядрото от тези играчи, които могат да изригнат във всеки един момент.

Дани Гибсън не е единствения чужденец, който разочарова и въпреки че, Максим Корниенко и Саша Загорац се представиха малко по-добре срещу Орадия, то те двамата ще трябва да се доказват, като тежки крила в състава на Дечев, а да не забравяме, че когато се налага могат да играят и като центрове. Единственият българин на тази позиция е Веско Веселинов, но и той също трябва да напомни за себе се час по-скоро.

(Максим Корниенко pic:lukoilacademic.bg)
(Саша Загорац pic:glas.bg)

Стив Зак също не показа кой знае каква игра, като титулярен център, а Денис Агре не получи почти никакво игрово време миналата седмица въпреки че, е един от най-добрите ни центрове.

(Стив Зак pic:sportal.bg)
( с номер 23 Денис Агре pic:sportal.bg)

Разочарованието за Лукойл е голямо, като се има в предвид, че изпуснаха да направят нещо много хубаво миналата седмица, но днес те ще трябва да забравят разочарованието, ако искат да вземат трофея.

Нека не забравяме, че този двубой има и благотворителна кауза, за която ще се събират средства.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.