Ямбол стартира сезона с чудесна победа над Спартак

(pic:botevgrad.com)

Отборът на Ямбол започна сезона в НБЛ с победа, след като успя да спечели драматично, като домакин срещу отбора на Спартак Плевен. В зала “Диана” домакините спечелиха драматично при резултат 84–80 и нанесоха първо поражение на плевенчани от началото на сезона. Ямбол започна страхотно срещата и поведе с двуцифрен аванс още в началото на първата част, но гостите успяха да се върнат в него и могат да съжаляват, че не успяха да спечелят. Спартак държеше инициативата през второто полувреме и на няколко пъти имаше комфортна преднина, но момчетата на Сашо Дяковски направиха глупави грешки, с което помогнаха на възпитаниците на Петър Петров да се върнат в двубоя. Така Спартак има победа и загуба след първите два кръга, а за Ямбол това беше първи мач, тъй като те почиваха в първия кръг. Ямболските баскетболисти гостуват в Стара Загора в следващия кръг, докато плевенчани почиват и приемат след две седмици именно Берое.

Срещата тръгна вихрено за отбора на Ямбол, който с добри действия на Николай Върбанов, Венцислав Петков и Евгени Иванов поведоха с 15–0. Герасим Николов откри точковата сметка на плевенчани с тройка, но Върбанов се разписа два пъти от фала, преди Александър Груев и Станислав Говедаров да си разменят по един кош. Груев отново вкара, а след това с първи точки се разписа и Мартин Маринов. Станислав Говедаров вкара първата си тройка, но тя бе върната от Михаил Танев, който оформи резултата след първата част при 22–12.

Втората част тръгна с успешни три точки на Груев, но ямболските баскетболисти продължаваха да подържат аванса си двуцифрен чрез Стоян Петков, който вкара два фала и тройка на Евгени Иванов. Плевенчани продължиха с натиска си и със серия от 7 безответни точки свалиха изоставането си до 27–20. В тези моменти за Спартак добре се включи центърът Милован Савич, който се разигра и доближи тима си до 3 точки. След това Мартин Маринов изравни за пръв път резултата с тройка при 28–28, но Ямбол отново поведе с 3228. Димитър Маринчешки, Савич и Груев направиха серия от 8–0, с която обърнаха резултата в полза на плевенчани, но Станислав Говедарв вкара 5 безответни точки и изведе домакините напред след първите 20 минути при 37–36.

(pic:botevgrad.com)

Третата част тръгна равностойно, като последваха няколко смени на водачеството. Домакините подържаха водачеството, но Груев и Маринчешки се разписаха от далеч на няколко пъти, а към тях се включи и Маринов, който изведе гостите напред при 47–54. Венци Петков върна една тройка, Савич и Маринов вкараха по един път, после Стоян Петков намали, но Маринчешки пак вкара отвъд дъгата и Спартак поведе с 61–52. Ямбол се активизира и задрави защитата, а след това с добри отигравания под коша на Върбанов, нова “бомба” от далеч на плеймекъра на домакините и забивка на Андрей Иванов свали пасива си само до 1 точка. Последва серия за гостите от 5–1 и след три части те водиха с 66–61.

Александър Груев и Милован Савич увеличиха преднината на своя отбор до 70–61 в началото на последните 10 минути. Страхотно играещият в този мач Венци Петков набързо вкара 8 поредни точки, с което доближи отбора си отново до 1 точка. От този момент двата отбора отново се захапаха, Върбанов застана на наказателната линия и вкара на няколко пъти, а от другата страна Мартин Маринов също беше прецизен от фала. При оставащи 1 минута и 29 секунди гардът Петков вкара и домакините излязоха напред с една точка, Груев отговори с два точни фала, а Върбанов и Савич си размениха по кош за 80–79 в полза на плевенчани. Венци Петков вкара невероятна тройка, Мишо Танев сгреши, а след това Евгени Иванов открадна топката от гостите при изнасянето и отбеляза кош, с който реши срещата при оставащи 6 секунди.

Гостите доминираха в борбата под коша при 45–28, но допуснаха много точки от грешки 32–9. Двата отбора си отбелязаха по 10 тройки.

Венцислав Петков изигра страхотен двубой и реализира 28 точки, като беше 6/10 от тройката. Николай Върбанов също беше много полезен, като направи дабъл-дабъл от 24 точки и 10 борби. Капитанът Станислав Говедаров вкара 15, но напусна срещата заради натрупани нарушения, а с 12 приключи Евгени Иванов.

За гостите най-резултатен беше Александър Груев, който остави на сметката си 25 точки и 7 завършващи паса. Милован Савич се включи от резервната скамейка с 18 точки и 16 борби, с 16 е Мартин Маринов, докато Димитър Маринчешки приключи с 10 пункта и 9 овладени топки.

За Ямбол не игра Стойо Чолаков, а за тима от Плевен участие не взе Константин Коев.

Like what you read? Give Veselin Mihailov a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.