Athens Meetup Guide 2018: Ο απόλυτος οδηγός

Ακολουθεί μπλα μπλα, κάνε scroll για τη λίστα.

Στο προήγουμενο άρθρο μίλησα για την ύπαρξη πολυάριθμων meetups στην Αθήνα όπου ενθουσιώδεις υποστηρικτές και μελετητές μιας τεχνολογίας ή επαγγελματίες μαζεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μιλήσουν και να μοιραστούν γνώση σχετικά.

Τα περισσότερα μέλη των κοινοτήτων δεν βλέπουν τη συμμετοχή τους στις κοινότητες σαν ημερίδες που δίνουν πιστοποιητικά παρακολούθησης ελπίζοντας ότι με αυτές θα φτιάξουν βιογραφικό. Αν αυτός είναι ο μοναδικός στόχος σου τότε πάρε μια πιστοποιήση καλύτερα. Οι προγραμματιστές συμμετέχουν σε κοινότητες γιατί είναι ευκολότερο να ανακαλύπτουν νέες έννοιες σε ομάδες αλλά και να τις μοιράζονται και να κάνουν νέουν φίλους. Όσο και να προσποιούμαστε ότι είμαστε μηχανές παραγωγής και αποδοτικότητας, οι άνθρωποι δεν είμαστε παρά βιολογικές “μηχανές” που έχουμε εξελιχθεί για να επιβιώνουμε συλλογικά. Μια συζήτηση για τις φόρμες στο React ή για το νέο μηχανισμό consensus στο Ethereum είναι πάντα πιο ευχάριστες αλλά και εύληπτες όταν τις εξηγεί ένας άνθρωπος και διαβάζεις το πρόσωπο και τις κινήσεις του.

Κοπανείστε με

Πιο σημαντικό όμως είναι η αίσθηση της κοινότητας. Αν θέλετε οι τεχνολογικές κοινότητες αποτελούν τα Συνδικάτα 2.0: αναβαθμίζουν τις γνώσεις των μελών τους, συζητάνε για τις εταιρείες που φτιάχουν ή δουλεύουν και σου βρίσκουν και δουλειά αφού τα μέλη της κοινότητας θέλουν να δουλεύουν με τους peers τους. Τα μέλη των κοινοτήτων δημοσιεύουν σε τακτικά διαστήματα νέες θέσεις εργασίας που σε συνδυασμό με τα γνωσιακά ερεθίσματα που αποκομίζεις από τη συμμετοχή σου μάλλον αποτελούν τον καλύτερο τρόπο εύρεσης εργασίας. Η λέξη συνδικάτα είναι αρκετά φορτισμένη και πολλοί θα πέσουν πάνω μου να μου πουν τι πραγματικά είναι συνδικάτο. Δεκτό. Τα meetups δεν θα διαπραγματευτούν καλύτερες εργασιακές σχέσεις αλλά επειδή η αγορά είναι ανταγωνιστική θα γνωρίσεις άτομα σε καλύτερα περιβάλλοντα που σε συνδυασμό με τα καλύτερα skills που θα αποκτήσεις θα σε βοηθήσουν να πας κάπου καλύτερα. Αυτό είναι το κοντινότερο που έχουμε σε λειτουργικό και αποδοτικό συνδικάτο προγραμματιστών κατά τη γνώμη μου.

Αν δεν έχεις βρει ποια κατηγορία από τον ευρύτερο χώρο σε ενδιαφέρει πχ mobile development, web apps, devops, data science ίσως θα ήταν χρήσιμο να περάσεις από τα επόμενα meetups και επειδή μάλλον τα θέματα θα είναι πιο προχωρημένα τότε έλα να κοινωνικοποιηθείς. Σχεδόν όλοι είναι πάντα πρόθυμοι και φιλικοί. Ρώτησε τους για τη δουλειά τους, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις τους. Αν διαλέξεις αντικείμενο τότε μείνε με την κοινότητα. Γίνε expert και θέσε στόχο να παρουσιάσεις στο επόμενο meetup. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο για να μάθεις κάτι, παρά όταν πρέπει να παρουσιάσεις μπροστά σε αγνώστους.

Ας δούμε μερικά από τα 30+ (!) meetups που κατέγραψα. Τα περισσότερα μάλλον δεν είναι ενεργά αλλά ιδού η ευκαιρία σου! Ηγήσου! Πάμε να δούμε μερικά:


Bitcoin & Blockchain Tech Meetup, τι πιο επίκαιρο; Η πιο σημαντική τεχνολογία για τα επόμενα 10 χρόνια και ίσως ακούσεις και τίποτα για κάποιο ICO που θα πάει τάπα. Host Dimitris Tsapakidis

Agile Greece, μάθε πώς να δουλεύεις μέσα σε μια ομάδα παραγωγής λογισμικού και να παραδίδεις!

dotNETZone, The Greek .NET User Group, ναι υπάρχουν ακόμα και ζουν αναμέσα μας. Αν το .net είναι το φετιχ σου εδώ θα γνωρίσεις τους καλύτερους στην Αθήνα και έναν από τους πιο ενεργούς ηγέτες, ο μοναδικός Panagiotis Kanavos. Btw η C# έχει γίνει τρομέρη.

Athens Virtual Reality Meetup, αν ενδιαφέρεσαι για παράλληλους ψηφιακούς κόσμους εδώ είσαι.

API Athens, μάθες πώς να καταναλώνεις αλλά κυρίως πώς να σχεδιάζεις και να χτίζεις APIs της προκοπής. Μαζί σου ο Giorgos Psistakis.

Hackerspace GR, κάθε Τρίτη hacker/maker/cypherpunk spirit.

GDG Android Athens, αν γράφεις Android εδώ είσαι. Ενα από τα πιο πολυπληθή, καλά οργανωμένα και μεστά σε περιεχόμενο meetups από τους εξαιρετικούς Andreas Vourkos, Pavlos-Petros Tournaris, Spiros Oikonomakis George Venios & Alex Styl.

Startup Grind Athens, αν ξυπνάς και κοιμάσαι διαβάζοντας Techcrunch, Business Insider και Startupper και το μάτι σου γυαλίζει όταν ακούς τα σύμφωνα Βι Σι τότε κάθε μήνα ο Dimitrios Litsikakis έχει έναν προσκεκλημένο που θες να ακούσεις.

Hyperledger Athens, αν πιστεύεις ότι οι λέξεις corporate και blockchain πάνε μαζί τότε καλό είναι να γραφτείς σήμερα γιατί η πρώτη συνάντηση φτάνει σύντομα. Επιχειρήσεις όπως IBM, Oracle και norbloc κάτι θα ξέρουν. Host o Dimitris Magdalinos.

Athens Big Data, ο χώρος των big data είναι πολυπληθής. Τόσο σε vendors, technologies αλλά και meetups. To Athens Big Data συναντιέται κάθε μήνα και συζητάει πρακτικές εφαρμογές. Μαζί σας οι Euangelos Linardos, Adrianos Dadis και Stavros Kontopoulos.

GreeceJS, το καλύτερο meetup στην Ελλάδα! Όχι επείδη το ξεκίνησα αλλά οι διοργανώσεις είναι υποδειγματικές, quizzes, διαγωνισμοί, ομιλίες και σύντομα θα λάβει και τη μορφή σωματείου για να αναπτύξει ακόμα καλύτερη δράση! Bonus ένα πολύ ενεργό slack. Hosts οι εξαιρετικοί και δαιμόνιοι Angelos Chaidas, Dimitris Michalakos, Stratos Pavlakis, Nadia Markadoni, Miltos Stamos, Nick Rossolatos, Christos Stathis & Aggelos Karalias.

Docker Athens, αν δεν ξέρεις τι είναι ο Docker και δεν έχεις τρέξει πότε την μαγική εντολή docker pull τότε τσακίσου και έλα στο επόμενο meetup. Oι Antonis Kalipetis και Paris Kasidiaris θα φροντίσουν να φύγεις πλήρως ενημερωμένος.

Athens UX Community, ξέρεις να γράφεις κώδικα αλλά νόμιζεις ότι μπορείς να φτιάξεις usable εφαρμογές, #not. Ξεκίνα να πηγαίνεις σε αυτό το meetup για να φτιάξεις εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν άνθρωποι. Τρομερές συζητήσεις και μπύρες μέχρι τα μεσάνυχτα με τους Panagiotis Zaharias Sotiris Sotiropoulos και το Γιάννη Παγώνη.

Java Hellenic User Group, ο παππούς, το meetup πριν να δημιουργηθεί το trend. Ισως το μακροβιότερο meetup στην Ελληνική ιστορία. Αν το java bytecode είναι το μοναδικό εκτελέσιμο που θα δεις ποτέ τότε κάθε μήνα πρέπει να είσαι εκεί. Μερικές θρυλικές φιγούρες όπως οι κύριοι Markos Fragkakis και Paris Apostolopoulos ηγούνται της κοινότητας.

Athens Ruby Meetup, αν τα λόγια του DHH είναι το ευαγγέλιο σου και η απόλυτη έκφραση στον κώδικα και η κομψότητα το ζητούμενο τότε θες να μιλήσεις με άλλους Rubyστες. Οικοδεσπότες Dimitris Zorbas, Vassilis Vatikiotis, Nikos Dimitrakopoulos & Tasos Latsas. Και ένα εξτραδάκι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι

ReactJS Athens, επειδή η javascript αποτελείται από περισσότερες σέκτες από όσες αριστερές και αναρχικές συνιστώσες βρίσκονται στα Εξάρχεια, αν πιστεύεις στο virtual dom και στην html μέσα σε JS functions βρήκες τους άνθρωπούς σου. Ένα φρέσκο meetup από τα παιδιά της Signal Ocean για ένα από τα πιο hot skillz στην αγορά. G. Nikolaropoulos in da house.

Data Science Athens, από τα πιο πολυπληθή meetups. Επιστήμη όχι υποδομή. Αλγόριθμοι, δομές, machine learning από τους Rui Miguel Forte & Christoforos Anagnostopoulos.

Athens Python Users Meetup, η πιο όμορφη, λειτουργική και δημοφιλής γλώσσα. Ναι καταλάβατε ότι είμαι pythonistas. Δυστυχώς το group δεν είναι πολύ ενεργό παρόλο που η Python ζει μέρες δόξας. Φίλη pythonά βγες μπροστά και τρέξε το γκρουπ δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του ο τρομερός Javier Gonel!

Athens IoT Meetup, αν και η Ελλάδα έχει βγάλει μια από τις σημαντικότερες IoT εταιρίες aka Resin.io αλλά και γραφεία όπως της Atmel στην Πάτρα στις αρχές του 2000 το γκρουπ έχει να συναντηθεί από το 2016. Κάποιος να βοηθήσει τον Apostolis Michalakos μιας και η διάθεση υπάρχει.

Athens Atlassian User Group, Asana is for hipsters. JIRA ή θάνατος αλλά επειδή θέλει και PhD να το στήσεις σωστά πέρνα μια βόλτα να ανταλλάξεις σημειώσεις και να πάρεις μυρωδιά πώς να στήνεις το εργοστάσιο.

Athens Clojure Meetup, (για τους τολμηρούς, και (τους πρωτοπόρους (τους περίεργους))). Αν οι παρενθέσεις δεν σε οδηγούν στην τρέλα έλα! Από τους Nikos Fertakis, Stathis Sideris & Giorgos Tsiftsis.

Athens Laravel Meetup, δε ξέρω γιατί αλλά κάποιοι γράφουν PHP και αν θες να τη γράφεις σωστά τότε το Laravel είναι το framework που πρέπει να χρησιμοποιήσεις.

Sketch & Design, επιτέλους ένα meetup για designers από τον Τheo Tsongidis.

AzureHeads Cloud Meetup, για τους φίλους τους Azure… και που σαι, τρέχει linux και containers πλέον οπότε καλό είναι να πας. Από τον Paris Polyzos.

Athens OpenStack User Group, αν το παραπάνω σε έκανε να ορίεσαι που δεν είναι OSS τότε αυτό το group θα σε γαληνέψει. Από τον Thanassis Parathyras.

Athens Wordpress Meetup, το μισό Web είναι φτιαγμένο με Wordpress. Ελα να μάθεις πώς να φτιάξεις και το άλλο μισό σε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες.

Athens Drupal Meetup, αν μάλλον το Wordpress σε ανατριχιάζει μάλλον αυτό είναι το group σου.

CocoaHeads Athens, μα φυσικά δε μπορούσαν να λείπουν οι φίλοι του iOS και Mac και μιας και η Swift τρέχει και server side θα περιμέναμε ένα πιο active group. Come on people!

Athens iOS Meetup, ένα νέο iOS meetup με σκοπό να φέρει την iOS κοινότητα στα ίσια της από την ομάδα της Advantage FSA, @antwnhs.

Kx Athens, έτσι για τον εξωτισμό βρέθηκαν άνθρωποι να χρησιμοποιούν Kx database. Chapeau.

Greece Elastic, με το Elastic να έχει γίνει ελβετικός σουγιάς για δεδομένα περιμένουμε πώς και πώς το πρώτο meetup δεδομένου και του ελληνικού ταλέντου που έχει προστεθεί στην ομάδα με την all star ομάδα των Panagiotis Moustafellos & Patroklos Papapetrou.

Τιμητική αναφορά: Hellug ή αλλιώς Hellenic Linux User Group. Ένα από τα πρώτα (αν όχι το πρώτο) group με αρκετά μεγάλη δράση αλλά και ακτιβισμό στο peak του, καθώς και το πρώτο σχετικό σωματείο.

Προφανώς η λίστα είναι ατελής και περιμένω τις προσθήκες σας! Και όπως είπαμε μην εισαι μονοφαγάς, sharing is caring.


Bonus σχόλιο για στάρταψ επενδυτές: Με λύπη έχω ακούσει κάποιους επενδυτές να λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετές startups, αλλά παράλληλα σήκωσαν funds. Λοιπόν η καινοτομία και οι ευκαιρίες δε σου έρχονται στο πιάτο και δεν περιμένουν εσένα φίλε μανατζερ να κόψεις την κόκκινη κορδέλα. Οι ευκαιρίες κρύβονται σε κάποια τυπάκια που σε ένα από αυτά τα meetups θα μιλήσουν με πάθος για το hobby project τους που το καταπιέζουν λόγω της πρωινής δουλειάς τους, ή αν είναι τυχεροί θα μιλήσουν για το εργαλείο που έφτιαξαν στην δουλειά τους για να λύσουν το πρόβλημα που τους έκαιγε. Κάπως έτσι προέκυψαν τα περισσότερα από τα building blocks που ξέρουμε όπως Redis, Elastic, Nginx. Η ύπαρξη και η μεγέθυνση αυτό του φαινόμενου είναι άρρητα συνδεδεμένη με τη δημιουργία νέων startups. Ένα αυξανόμενο δίκτυο ανθρώπων με γνώση, μεράκι και ικανότητα — αφήνω απέξω τα business skills για άλλο άρθρο.

Like what you read? Give Panos Papadopoulos a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.