Kipróbáltad a Bussiness Model Canvast, de nem működött? Nem vagy egyedül.
Doransky
414

A fő gond az, hogy sokan azt gondolják: “én tudom használni a business model canvast”. De valójában nem tudják. Így meg könnyebb a canvast hibáztatni, mint a használóját. A gond nem a modellel van, hanem azzal, hogy nem tanítják meg hogy kell használni. Ennyire egyszerű. Azzal, hogy egyszer egy előadáson / megmutatták hogy működik, még nem fogod tudni használni.

A canvas hasonló ebben az esetben a Powerpoint-hoz. Aki nem tudja használni, az ronda ppt-t készít benne. Ilyenkor mindenki azt mondja, hogy “a Powerpoint tönkretette a prezentációkat”. Viszont vannak, akik meg profi ppt-ket tudnak mégis benne csinálni. Sőt, 1–2-ről meg se mondod, hogy azok PPT-vel készültek.

“Nem a Powerpoint szar, hanem Te vagy az.” Kb ez az üzenete az egyik legsikeresebb PPT prezinek: https://www.slideshare.net/jessedee/you-suck-at-powerpoint Az egész Powerpointban készült és azt mutatja meg, hogy lehet tényleg jó ppt-t is csinálni. 4 millióan nézték még, a Slideshare all time top prezentációinak egyike.

A Business Model Canvas a legjobb üzleti modellező eszköz manapság. Működik for profit és non-profit cégekre is. (A Lean Canvas pl nem) A gond nem a modellel van, hanem inkább azzal, hogy nem tanítják meg rendesen a használatát. Így meg könnyebb azért okolni, hogy nem működik.

Én a Business Model Generation könyvet 5-ször olvastam el, és minden alkalommal tanultam újat belőle. Írtam is belőle egy mester szakdolgozatot. Nem mondom, hogy elsőre pöpecül tudtam használni, de sok gyakorlás után (=100+ valós canvas megtervezése) igenis használható. Sőt, a legjobb modellező megoldás üzleti környezetre.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.