Aleksi Vesala ei pelkää tuoda vähemmistöjen kohtaamia ongelmia esille.

Ääni vähemmistölle

Aleksi Vesala, 19, Mastonvartijat-lippukunnasta Espoosta nosti syksyllä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Heppu-lehdessä 
esille ongelman: missä peseydyt leirillä, jos et ole mies etkä nainen?

Miksi halusit nostaa sukupuolivähemmistöjen aseman partiossa esille? Haluan vaikuttaa asioihin ja saada aikaan keskustelua. Roihulla aloin miettiä, mikä sukupuolivähemmistöjen tilanne partiossa on. Oma lippukuntani on avoin ja suvaitsevainen, mutta en tuntenut tilannetta piiritasolla ja muualla Suomessa. Koska olen itse transsukupuolinen, halusin tuoda esille, että tällainenkin vähemmistö on olemassa partiossa.

Minkälaista palautetta olet saanut kirjoituksesta?
Olen saanut paljon erilaista palautetta. Koskettavin yhteydenotto tuli transsukupuoliselta nuorelta, joka kertoi, ettei ole vielä tullut kaapista, koska asuu pienellä paikkakunnalla, jossa suhtautuminen sukupuolivähemmistöihin ei ole suvaitsevaista. Keskustellessamme hän kuitenkin sai uskoa siihen, että jossain vaiheessa asiat ovat paremmin. Olen myös saanut palautetta, että on hienoa, että uskallan tulla omalla naamalla ja nimellä esiin.

Missä asioissa partiossa voitaisiin parantaa sukupuolivähemmistöön kuuluvien huomioimista?
Tarpojaohjelmassa seksuaalivähemmistöjä käsitellään vain pausseissa, jotka ovat vapaaehtoisia. Mielestäni viimeistään tarpojaikäisten pitäisi käsitellä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kaikille yhteisessä ohjelmassa. 
Sukupuolivähemmistöille myös sukupuolen mukaan jaetut partioryhmät aiheuttavat ongelmia. Kannatankin poika- ja tyttölippukuntien tekemää yhteistyötä. Partioleirillä peseytyminen voi olla ongelma transsukupuoliselle, joka ei halua mennä tyttöjen eikä poikien suihkuun. Roihulla oli yksittäisiä suihkukoppeja, mutta itse kuulin niistä vasta leirin lopussa.

Mitkä asiat ovat jo hyvin partiossa?
Minusta partio on aika takapajuinen järjestö tässä asiassa. Sanotaan, että jokainen voi tulla partioon sellaisena kuin on ja että partio on avoin ja 
syrjintävapaa. Nämä periaatteet eivät kuitenkaan käytännössä toteudu kaikkialla ja kaikissa lippukunnissa.

Oletko itse mukana edistämässä partiossa sukupuolivähemmistöjen asemaa?
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioita ajava Pinkkipartio rekisteröitiin juuri yhdistykseksi ja olen mukana sen hallituksessa. Kirjoitan myös paljon ja suunnittelen jo, mitä voisin kirjoittaa seuraavaksi tästäkin aiheesta.

TEKSTI: Iina Leppäaho KUVA: Heikki Heinonen

Juttu on julkaistu helmikuussa ilmestyneessä Partio-lehden numerossa 1/2017

Pinkkipartio
Pinkkipartio ry -Pink scouter rf antaa äänen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville partiolaisille. Pinkkipartion kolme pointtia
- Ihmisellä tulee olla oikeus sukupuolen määrittelyyn itse. Käytä aina nimeä, jolla henkilö haluaa tulla kutsutuksi. 
- Jos partiolainen kertoo sinulle esimerkiksi, ettei ole tyttö vaan poika. Tai ettei ole tyttö eikä poika, tue hänen identiteettinsä muodostumista. Kuuntele.
-Seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoliidentiteetti eivät näy ihmisestä ulospäin.
Seuraa Instassa: @pinkkipartio ja #pinkkipartio #pinkscouter
Pinkkipartio Facebookissa
Partio.fi: “Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioita partiossa ajava Pinkkipartio ry perustettu”