TEKSTI Salla Varpula KUVAT Joona Aspegrén

Taidetta suurella intohimolla

Monen alan taiteilija ja vanha partiolainen Teemu Keisteri suunnitteli Roihun leirituotteisiin stereotypioilla leikitteleviä partioukkeleita.

Taiteilija, dj, muotisuunnittelija, valokuvaaja, maalari, myyjä, malli ja muoti-ikoni. Teemu Keisterin eri ammatit ja roolit hädin tuskin mahtuvat edes hänen käyntikorttiinsa. Partiolaisille Keisteri tuli tutuksi Ukkeli-hahmollaan Roihun leirituotteista. Partio-Ukkelit koristivat Roihu-aiheisia paitoja, kangaskasseja sekä postikortteja ja -merkkejä.

- Tarkoituksena oli tehdä paremman näköisiä leirituotteita. Sellaisia, joita haluaisi käyttää leirin jälkeenkin, Keisteri kertoo.

Yleensä hän maalaa Ukkelit käsin, mutta 17 000 partiolaisen leirille käsityönä tehdyt tuotteet olisivat olleet mahdottomuus. Ukkelin näkeminen painettuna kankaalle jännittikin etukäteen Keisteriä. Hän on kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen.

- Leikin Roihun tuotteissa stereotypioilla. Halusin tehdä klassisia partioukkeleita.

Ex-partiolainen ei pelkää vesisadetta

Keisteri seurasi sisaruksiaan partioon 7-vuotiaana. Hänen lippukuntansa oli Espoon Kauklahden Kaukakuutit.

- Välillä tunnistaa tyypit, jotka ovat olleet partiolaisia siitä, että ne ei ole ihan hajalla, kun ulkona sataa vettä, Keisteri naurahtaa.

Vaikka partioharrastus on jäänytkin, Keisterin elämään jäi partiosta hyviä ystäviä ja muistoja.

- Partiosta käteen jäi myös into vaeltamiseen ja luonnossa olemiseen. En oppinut mitään solmuja, mutta ihan parhaita kavereita partiosta löytyi.

Partioukkelit koristivat Roihu 2016 Finnjamboreen leirituotteita. 
”Lähti mukaan! Kerrankin paita, jota kehtaa pitää partion ulkopuolella”, kehui Matti Kalevan Karhuista.
KUVAT Janne Seppänen ja Joosef Abokhter

Monilahjakkuus ei malta olla tekemättä töitä

Teemu Keisteri opiskeli alun perin valokuvausta Lahden Muotoilu-
instituutissa.

- Siellä havahduin, että olenkin enemmän kuvataiteilija, hän kertoo.

Ensimmäiset neonväriset Ukkelit Keisteri maalasi vuonna 2008.

- Oli sellainen idea, että olisi hauskaa olla katutaiteilija. Maalailin Lidlin 
kangaskasseihin Ukkeleita puistossa. Ajattelin, että jos tästä saisi vähän taskurahaa, mutta sitten ihmiset innostuivat siitä ja se motivoi jatkamaan.
Tällä hetkellä Keisterin aikaa vievät Ukkelin lisäksi oma taidegalleria ja dj-keikat.

- Teen liikaa töitä. Olen aina töissä. Kun on niin iso intohimo siihen, mitä tekee, ei malta olla tekemättä töitä, kun se on niin kivaa.

Lisäksi Keisteri on jonkinlainen underground-julkkis Japanissa. Hän kehitti Windows 95 -käyttöjärjestelmä -paitaa käyttävän farkkusortsisen hahmon Flow-festareille vuonna 2013. Joku otti hauskasta asusta kuvan, joka lähti leviämään verkossa. Seuraavana vuonna kaikki halusivat jo ottaa selfien Windows-miehen kanssa. Viime vuonna Keisteriä pyydettiin Flow-festareille vetämään dj-keikka Windows-miehenä.

- Japaniin lähdin alun perin Ukkeleilla, mutta ne rakastuivat siellä Windows-
mieheen. Lopulta olin siellä kolme 
kertaa vuoden sisällä.

Teemu Keisteri maalaa myös T-paitojen kuvitukset käsin, mutta Roihu-paitojen tekeminen käsityönä 17 000 hengen leirille olisi ollut mahdotonta.

Why not?

Teemu Keisteri elää kahden moton mukaan: no rules ja why not.

- Ne pätevät kaikkeen. Jos on ihan turha stressi päällä, ja miettii koko ajan vaan, että apua ja mitä jos. Silloin koitan vain ajatella, että why not. Se palauttaa maan päälle stressistä.

Keisteri huomauttaa tosin, että esimerkiksi auton ajamiseen motot eivät sovellu. Yhden esimerkin mottojen käytöstä hän antaa.

Just kävin ostamassa tyttöystävälle kihlasormuksen, ja aion kosia häntä. Ensin se pelotti, mutta sitten ajattelin vaan et why not.


Paras partiomuisto

”Jotenkin partiosta on jäänyt vahvasti mieleen ne negatiiviset kokemukset, jotka olivat lopulta kuitenkin kivoja. Pienenä olin Vinkuli-talvileirillä, missä nukuttiin laavussa, vaatteet olivat märkiä ja oli tosi paljon pakkasta. Sitten siitä selvisi silti.”
Like what you read? Give Partio a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.