TEKSTI Pihtiputaan partiolinjan opiskelijat KUVAT Taina Asikainen ja Jenni Lahtinen

Yksi partiolainen innostui johtamistaidoista ja toinen kaipasi maiseman vaihdosta. Kolmas ei-partiolainen kiinnostui toiminnallisuudesta. Pihtiputaan partiolinjan aloitti syksyllä 11 nuorta eri puolilta Suomea.

Pihtiputaan lukiossa aloitti syksyllä 2015 Suomen ensimmäinen Tulevaisuuden johtaja -partiolinja. Linjalla saa uppoutua syvemmälle partiotoimintaan ja oppia paremmaksi johtajaksi muun lukio-opiskelun ohessa.

Johtamista opiskellaan ennen kaikkea tekemällä. Tämä tarkoittaa sitä, että me opiskelijat vedämme partioryhmiä nuoremmille ja teemme erilaisia projekteja. Tämän käytännön opiskelun lisäksi linjaopintoihin kuuluu yksi tunti päivässä lukiolla rentoa opiskelua.

Kaikki 11 Pihtiputaan partiolinjan lukiolaiset yhteiskuvassa SamoajaExplon messuilla, jossa he olivat esittelemässä partiolinjaa.

Lukuvuoden ensimmäisessä jaksossa opiskelimme itsensä johtamista, mutta se oli myös paljolti ryhmäytymistä. Leikkien ja harjoitusten avulla opettelimme tuntemaan itseämme ja toisiamme. Jokainen kirjoitti itsestään esittelyn, mutta se ei ollut yhtä kivaa kuin yrittää arvata mikä kaverin kertomista neljästä asiasta oli valhetta.

Toisella kurssilla aiheena oli ryhmänohjaajakoulutus (ROK), joten aloitimme partioryhmien johtamisen ja kävimme läpi johtamisen teoriaa. Samalla aloitimme yhteistyön ja tulimme tutuksi paikallisen lippukunnan Pihtiputaan Partiolaisten kanssa.

Yrittäjyyttä, viestintää ja kansainvälisyyttä

Yrittäjyyskurssilla saimme vieraaksemme ”aktiivipoika” Tatu Tuohimetsän, joka antoi meille erilaisia tehtäviä. Yksi niistä oli yhteyden ottaminen itseään kiinnostavaan yrittäjään. Joku jutteli isänsä kanssa, toinen kirjoitti
ja postitti kirjeen Yhdysvaltoihin. Yhteydenotoissa pyydettiin yrittäjältä haastetta, joita me opiskelijat pyrimme ryhmissä ratkaisemaan. Vieraanamme kävi myös Järvi-Suomen Partiolaisten toiminnanjohtaja ja entinen yrittäjä Pipsa Wilhelms.

Tällä hetkellä käsittelemme viestintää, jota olemme opiskelleet ratkaisemalla 3D-palapeliä ja harjoittelemalla esiintymistä yleisölle. Myös tämän reportaasin kirjoittaminen kuuluu kurssimme sisältöön. Seuraavassa jaksossa opintojemme pääpainopiste on kansainvälisyys. Tutustumme eri kulttuureihin ja toteutamme itse suunnitellun elämysseikkailun. Vuoden päästä meidän on tarkoitus lähteä Kanadaan. Yksi lukiomme opiskelija lähti Albertaan kevääksi, ja sieltä tulee opiskelija pariksi kuukaudeksi Pihtiputaalle.

Myös Roihusta saa kurssisuorituksen

Yhteiset kurssit toistuvat vuosittain, jolloin käymme asioita syvemmin läpi. Lisäksi linjan opintoihin kuuluu kaksi valinnaista kurssia. Suorituksen voi saada esimerkiksi työllistämällä itsensä kesäksi tai osallistumalla partiokurssille. Ensi kesänä Roihulle osallistuvat linjan nykyiset ja tulevat opiskelijat saavat leiristä ja siihen kuuluvasta pestistä kurssisuorituksen.
Kaiken muun lisäksi olemme retkeilleet Pihtiputaan Partiolaisten kämpälle ja osallistuneet Riihimäellä Samoaja-Exploon. Lisäksi olemme sisustaneet ja suunnitelleet linjalle hankittua omaa koloa. Saimme suunnitella omat linja-
vaatteet: huivin, hupparin ja housut. Näitä koristavat linjamme logo: neljän tuulen eli ystävyyden solmu.

Kaiken kaikkiaan meillä on erittäin mukavaa sekä tunneilla että muissa johtamisharjoitteissa. Tunnit eivät ole liian vakavia, mutta silti opettavaisia. Opiskelijoita linjalle on saapunut eri puolilta Suomea. Ryhmähenkemme on erinomainen ja vietämme myös vapaa-aikaa yhdessä. Linjalla on tällä hetkellä 11 opiskelijaa, viisi poikaa ja kuusi tyttöä. Linjaa johtavalla Taina Asikaisella on pitkä kokemus partiotoiminnasta ja muusta työskentelystä nuorten kanssa muun muassa opettajana ja nuoriso-ohjaajana.

Partiolinjalla pääsee myös kämppäretkelle! Elokuussa nuoret tekivät ryhmäytymis-
reissun paikallisen lippukunnan kämpälle Louhurantaan.

Kevään 2016 yhteishaussa on mukana kaksi partiolinjaa

Eurajoen lukion Partiolinjan tarkoituksena on antaa partiomaisia elämyksiä lukio-opiskelijoille. Kurssisuorituksia on mahdollista saada niin lähiretkeilystä kuin nahkaliljamerkin suorituksesta. Samalla opitaan paljon varusteista, lähiseudusta ja siitä tärkeimmästä - omasta itsestä.

Pihtiputaan lukion Tulevaisuuden johtaja -partiolinjalle ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita kokemuksellisesta ja elämyksellisestä opiskelusta ja itsensä johtamisesta, oman elämänsä herruudesta ja muidenkin johtamisesta.

Molempiin lukioihin on mahdollista tulla myös kauempaa, sillä asuntolapalvelut on järjestetty.

LISÄTIETOA: www.partio.fi/partiolukio

Juttu on alunperin julkaistu Partio-lehdessä 1/2016.

#partioscout #partiolehti #kovaaosaamista

#partioscout #partiolehti #kovaaosaamista