TEKSTI Salla Varpula KUVA Iina Leppäaho

Valitse eettisesti ja ekologisesti kestävä retkeilyvaruste

Retkeilyvaatetta ostaessa tärkeitä valintaperusteita ovat tekniset ominaisuudet, hinta ja ulkonäkö. Mutta miten selvittää vaatteen eettisyys ja ympäristöystävällisyys?

Pelkän yksinkertaisen puuvillapaidan matka pellolta vaatekaupan hyllylle ja kuluttajan päälle on pitkä. Tuotanto- ja toimitusketjun monet eri vaiheet vaikeuttavat paidan eettisyyden ja ekologisuuden selvittämistä.

Puuvillapaitaa monimutkaisemman retkeilyvaatteen tuotantoon vaiheita mahtuu vielä enemmän. Tuotantoon liittyviä ongelmakohtia voi olla paljon. Puuvillan keräämiseen saatetaan käyttää lapsityövoimaa, ja monet ompelijat eivät saa elämiseen riittävää palkkaa.

– Vaikka tehdas maksaisikin työntekijöilleen minimipalkkaa, se ei välttämättä ole riittävän suuri. Palkan pienuus johtaa ylitöiden tekemiseen, kertoo Anna Härri Eettisen kaupan puolesta ry:stä.

Usein myös työturvallisuus on huono, laki ei säätele työntekoa ja ammattiyhdistyksiä ei ole. Tämän vuoksi työntekijöiden on itse vaikeaa vaikuttaa työoloihinsa.

“Boikotointia parempi keino on ottaa yhteys suoraan brändiyritykseen.”

Boikotointi ei kannata

Huonoja työoloja on etenkin kehitysmaissa, mutta myös esimerkiksi Itä-Euroopan maista on löydetty ongelmia. Anna korostaa, ettei tiettyjen valmistusmaiden boikotointi, eli ostamatta jättäminen, ole oikea ratkaisu. Boikotoinnilla vaatteiden ompelijat menettävät vähäisenkin työnsä ja palkkansa.

– Boikotointia parempi keino on ottaa yhteys suoraan brändiyritykseen, ja vaatia sitä varmistamaan, että niiden vaatteiden tuotannossa maksetaan elämiseen riittävää palkkaa ompelijoille.

Sen lisäksi, että vaatetuotanto on eettisesti ongelmallista, on se myös ympäristöä kuormittavaa. Esimerkiksi puuvillan viljeleminen kuluttaa paljon vettä. Keinokuidut taasen ovat öljypohjaisia, jolloin tuotteen hävittäminen on vaikeaa. Lisäksi vaatteen matka ympäri maapalloa kasvattaa hiilijalanjälkeä.

Eettinen ja ekologinen retkeilyvaate , onko sellaista?

Scandinavian Outdoor Storen tekstiilien tuotepäällikkö Tanja Lainio kertoo, että kauppaan valittavien merkkien eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään huomiota. Monet liikkeessä myytävät brändit käyttävät kierrätettyjä kuituja ja Reilun kaupan puuvillaa. Suomessa valmistettuja tuotteita pyritään ottamaan liikkeeseen.

Blue Sign -merkin saavat brändit, jotka kiinnittävät huomiota ympäristövaikutuksiin koko kankaan tuotantoketjussa. Take care -merkki kertoo, että tuotteessa on käytetty kierrätettyjä materiaaleja ja luomupuuvillaa.

Vaateteollisuuden ongelmat johtuvat pitkälti lyhytikäisestä ja halvasta pikamuodista. Vaatetta saatetaan käyttää kerran, ja sen jälkeen heittää se roskikseen. Tärkeää onkin, että ostaa tuotteita vain tarpeeseen ja harkiten, sekä kierrättää vanhat vaatteensa.

– Kannattaa satsata kerralla hyvään tuotteeseen, jota voit käyttää pitkään, Tanja vinkkaa.

Näin ostat vastuullisesti

  • Surffaa merkkien kotisivuilla. Niissä kerrotaan usein yrityksen ekologisista ja eettisistä arvoista. Jos et löydä tietoja, lähetä yritykselle sähköpostia.
  • Tutki järjestöjen sivuja. Esimerkiksi Eetti ry:n Puhtaat vaatteet -kampanjasivulla kerrotaan vaatetuotannon eettisistä ongelmista, ja Greenpeacen Detox -kampanjan sivuilla kerrotaan vaatetuotannon ympäristömyrkyistä.
  • Googlaa, mitkä yritykset ovat mukana erilaisissa ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun ohjelmissa. Jotkut sivustot, kuten rankabrand.org, antavat yrityksille arvosanan sen mukaan, miten hyvin yritys ottaa huomioon eettisyyden ja ekologisuuden tuotannossaan.
  • Katso vaatteen lappuja. Niistä selviää esimerkiksi valmistusmaa ja käytetty materiaali. Jotkut merkit myös ilmoittavat, jos tuote pyrkii ekologisuuteen tai eettisyyteen.
  • Kysy myyjältä esimerkiksi kierrätetyistä kuiduista valmistettua tuotetta.
  • Harkitse ennen kuin ostat. Osta vain tarpeeseen.
  • Kierrätä vaatteet, joita et enää käytä. Vie ne kirpputorille tai myy netissä. Facebookissa on ryhmä, jossa voi vaihtaa, ostaa ja myydä retkeilyvaatteita. Pitäkää vaikka retkeilyvaatteiden kirpputori lippukunnan kesken!

Juttu on julkaistu Partio-lehden numerossa 2/2015.

Juttua varten on haastateltu lisäksi Greenpeacen edustajaa Juha Aromaata.