Viimeistään nyt on aika toimiaasiantuntijoiden vinkit kesätyönhakuun

Partio
6 min readFeb 23, 2017

--

Joko olet miettinyt ensi kesän kesätyöpaikkaa? Jos homma ei ole vielä purkissa tai tarvitset lisäpotkua työnhakuusi, kokosimme avuksesi joukon rautaisten HR-ammattilaisten tai työssään rekrytointia tekevien tyyppien vinkkejä kesätyönhakuun. Kysyimme kaikilta, mitä he tekevät työkseen sekä kolmea konkreettista vinkkiä, jonka he haluaisivat partiolaisille kertoa.

Juho Toivola, Elisan rekrytointipäällikkö

Olen Juho ja työskentelen Elisalla rekrytointipäällikkönä. Käytännössä vastaan siis siitä, että meillä on riittävä määrä oikeanlaisia henkilöitä oikeaan aikaan valmiina töihin. Esimerkiksi kesälle 2017 palkkaamme 250 kesätyöntekijää, missä riittää hommia näin rekrytoijankin näkökulmasta.

Vinkki 1: Kannattaa miettiä tosi tarkkaan minkälaisesta työstä olisi kiinnostunut, ja hakea sinnikkäästi juuri sitä työtä. Liian moni työnhakija hakee “mitä vaan työtä”, jolloin motivaationsa ja kiinnostuksensa paremmin yksilöivät henkilöt menevät monesti kisassa edelle. Mieti, mitä haluaisit oppia tai mitä haluaisit päästä kokeilemaan ja valitse hakemasi kesätyöt sen perusteella.

Vinkki 2: Hanki sellaista työkokemusta, joka tukee omia opintoja. Jos siis olet opiskelemassa ammattiin tai korkeakoulututkintoa, niin kannattaa ilman muuta pyrkiä hankkimaan oman alan työkokemusta niin aikaisin kuin mahdollista. Näin pystyy myös hyödyntämään tulevia opintojaan paremmin, kun on jo työkokemuksen myötä saanut tietoa siitä, mitkä asiat itseä kiinnostavat.

Vinkki 3: Ota rohkeasti yhteyttä työnantajaan tai rekrytoijaan puhelimitse tai menemään juttelemaan kasvokkain rekrytointitapahtumissa. Tällaiset kohtaamiset ja keskustelut jäävät varmasti myös työnantajan edustajan mieleen ja itsestään aktiivisen vaikutelman antaneen henkilön eteen tekee mielellään vähän enemmänkin töitä, jotta sopiva työpaikka löytyisi.

Kuvaaja: Jarkko Översti, Tosikuva Oy

Joonas Mikkilä, Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö

Olen Joonas ja toimin Suomen Yrittäjissä järjestöpäällikkönä. Vastaan järjestömme Nuorten Yrittäjien toiminnasta sekä startup-operaatioista.

Vinkki 1: Erotu joukosta. Tee napakka videoesittely itsestäsi, jossa kerrot millaista osaamista ja asennetta kesätyöntekijänä tarjoat. Anna persoonasi näkyä. Liitä video normaalin työhakemuksesi ja ansioluettelosi yhteyteen.

Vinkki 2: Tunnista omat vahvuutesi. Mieti ennen työhaastatteluun menoa, missä asioissa olet erityisen hyvä ja mistä innostut. Pohdi näihin konkreettisia esimerkkejä aiemmista työ-, opinto- tai harrastuskokemuksistasi. Näin olet monta kertaa valmiimpi kohtaamaan potentiaalisen työnantajasi.

Vinkki 3: Toimi avoimesti. Tee julkinen kesätyöhakemus sosiaaliseen mediaan vaikkapa videomuodossa. Työnantajat arvostavat aktiivista ja aloitteellista otetta.

Bonus-vinkki: Voit myös itse luoda oman työpaikkasi kesäyrittäjänä. Monet nuoret työllistävät kesäkaudella itsensä esimerkiksi tarjoamalla koti- ja ulkotyöpalveluita, pyörittämällä kioskia, tekemällä tilausleipomuksia tai järjestämällä lasten kerhotoimintaa. Kesäyrittäjäksi voit lähteä vaikkapa perustamalla oman 4H-yrityksesi, mihin saat apua paikalliselta 4H-yhdistykseltäsi. Lue lisää: www.yritaopitienaa.fi tai www.nuoretyrittajat.fi/opiskelijat/opiskelijana-yrittajaksi.

Mimmu Mannermaa, Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toiminnanjohtaja

Olen Mimmu ja johdan partiopiirin toimistoa, jossa työskentelee vakituisesti 13 henkeä ja kesäkaudelle palkkaamme noin 40 kausityöntekijää. Kesätöihin palkkaamme päiväleirityöntekijöitä ja oppaita Nuuksion kansallispuistoon.

Vinkki 1: Kesätöiden hakeminen voi tuntua jännältä ja pelottavaltakin, mutta moni työnantaja aidosti kaipaa nuoria töihin. Kaikista työpaikoista ei ilmoitella, tartu siis rohkeasti puhelimeen tai mene käymään. Kerro, että etsit kesätöitä ja kysy, miten voisit sellaista hakea. Jos saat vastaukseksi “ei me palkata“, älä lannistu, vaan jatka seuraavaan paikkaan.

Vinkki 2: Jos hakemukseen pyydetään liittämään ansioluettelo eli CV, käytä sen laatimiseen muutama hetki. Vaikka työkokemusta ei olisi ehtinyt kertyä — se on ymmärrettävää, jos on nuori! — on sinulla varmasti paljon muuta kokemusta, joka kertoo vastuullisuudesta ja osaamisesta. Oletko hoitanut naapurin lapsia? Tai vetänyt ryhmää partiossa? Osallistunut kursseille? Järjestänyt retken tai leirin? Esiintynyt koulun näytelmissä? Kaikki nämä kannattaa kesätyötä hakiessa mainita. Jos tuntuu, ettet itse keksi, mitä osaat, jututa vaikka tuttua partionjohtajaa tai opettajaa.

Vinkki 3: Kun saat kutsun haastatteluun, mene paikalle ajoissa, siisteissä vaatteissa ja reippaalla mielellä. Katso silmiin ja hymyile. Älä aloita kertomalla, mitä et vielä osaa, vaan ole rohkeasti oma itsesi. Omia toiveita palkan tai työaikojen tai muiden yksityiskohtien suhteen ei kannata haastattelussa kysymättä luetella. Niistä voidaan sitten jutella tarkemmin, kunhan sinut on ensin valittu. Tosi moni työnantaja etsii ensisijaisesti hyvää ja oppimishaluista tyyppiä, jolla on reipas asenne — varsinaiset hommat oppii sitten tekemällä.

Anna-Kaisa Pohjola, Leirikesän toiminnanjohtaja

Olen Anna-Kaisa ja Leirikesä ry:n toiminnanjohtaja. Leirikesä on tullut ensimmäisen kerran tutuiksi kesätöiden kautta. Ilmoituksen bongasin muuten Partiolehdestä. Työllistämme vuosittain noin 100 kesätyöntekijää ja luemme noin näihin tehtäviin 500–700 työhakemusta vuosittain.

Vinkki 1: Lue työn sisältö huolellisesti ja kerro osaamisestasi ja kokemuksestasi tehtävään liittyen.

Vinkki 2: Partiolaisena kannattaa kertoa tehtävistä riippumatta omasta aktiivisuudesta ja sitoutumisesta partion vapaaehtoistyöhön, ja vertaa sitä siihen, miten se näkyisi kesätyössäsi. Yhdessä tekemistä, toimeen tarttumista ja tiimitaitoja jokainen partiolainen on harjoittanut, kerro se.

Vinkki 3: Kerro, mitä olet tehnyt lippukunnassa, piirissä, keskusjärjestössä suhteessa hakemaasi tehtävään. Jos haet kaupalliseen tehtävään, hallituspesteistä, hallinnon kokemuksesta kannattaa kertoa ja lasten pariin hakeutuessa ryhmänjohtamisesta. Muista kuvailla sitä, mitä olet oppinut tehtävissäsi!

Minna Rantama, Kumouksen yrittäjä ja työnhakusparraaja

Olen Minna ja perustamani yritys Kumous — Uusi Työnhaku auttaa verkkovalmennusten kautta ihmisiä hakemaan töitä fiksummin.

Vinkki 1: Ota kaikki partioon liittyvät asiat, jotka tuntuvat sinulle kliseiltä ja käännä ne vahvuudeksi työhakemuksessa sekä CV:ssä. Tuntuuko pöhköltä sanoa että olet reipas ja vastuuntuntoinen koska olet partiolainen, kun se on niin kulunut juttu? Se tuntuu kuluneelta vain partiolaisille, koska kuulemme sitä niin usein, mutta se on silti ihan totta! Älä häpeä kliseitä vaan ota ne haltuun leuka pystyssä.

Vinkki 2: Kerro konkreettisesti millaisia asioita olet saavuttanut partiossa. Jos olet menossa vaikkapa työhaastatteluun, listaa sitä ennen paperille ihan käytännön juttuja, joita olet ollut toteuttamassa. Oletko järjestänyt ison leirin muonituksen, vetänyt ryhmää tunnollisesti joka viikko useamman vuoden ajan tai saanut lippukuntasi Instagram-tilille paljon seuraajia? Kerro näistä asioista!

Vinkki 3: Pyydä partiosuosittelija. Partion kautta sinut tunteva ihminen on loistava suosittelija, koska hän osaa kertoa miten toimit ryhmässä, millainen olet paineen alla ja miten hyvin osaat organisoida juttuja! CV:ssä kannattaa mainita suosittelija, hänen nimensä ja se mistä hän sinut tuntee. Kerro, että annat yhteystiedot pyynnöstä, jotta ehdit varoittaa suosittelijaa mahdollisesta puhelinsoitosta.

Paavo Lyytikäinen, Metsäteollisuus ry:n oppilaitos-yrityssuhteiden koordinaattori

Olen Paavo Lyytikäinen ja työskentelen Metsäteollisuus ry:ssä oppilaitos-yrityssuhteiden koordinaattorina. Tärkeimpinä työtehtävinä on saada nuoret tietoisemmaksi metsäteollisuuden työtehtävistä sekä ohjata oppilaitoksia ja yrityksiä yhteistyöhön keskenään. Työssäni matkustan ympäri Suomen, tutustun alan oppilaitoksiin sekä jäsenyrityksien toimintaan. Viime aikoina on työpöydälle tullut myös lisääntyvässä määrin koulutuspolitiikkaan liittyviä metsäalan substanssiasioita.

Vinkki 1: Ole nöyrä nöyristelemättä. Tämän ohjeen sain aikanaan eräältä urakehitystäni tukeneelta henkilöltä. Sanotaan, että vaatimattomuus on hyve, mutta toisaalta myös turha nöyristeleminen menee yli. Ei työnantaja halua palkata henkilöä, joka menee joka paikkaan kumarrellen, vaan pitää olla myös sopivan määrätietoinen ote työnteosta kuitenkin samalla säilyttäen kunnioituksen muita kohtaan.

Vinkki 2: Kerro itsestäsi vahvuuksien kautta. Älä välitä, jos kiinnostavan työtehtävän hakukriteereissä on kohtia, joihin et pysty omalla osaamisellasi vastaamaan, vaan keskity niihin asioihin, joissa olet hyvä ja joita osaat. Korosta niitä ja esitä näiden kohtien kautta, miksi juuri sinä olisit hyvä kyseiseen työtehtävään.

Vinkki 3: Partiotaustasta on aivan takuuvarmasti hyötyä kesätöitä hakiessasi. Voit tuoda hakemuksessa esille partion kautta oppimiasi taitoja, erityisesti ryhmätyö- ja johtamistaitoa. Harrastusten merkitystä ei pidä aliarvioida, ne kertovat monesti ihmisen luonteesta enemmän kuin koulutustausta.

--

--