Verrassend Boedapest

‘Laat mij met rust!’

Ik bevind me in de Great Market Hall van Boedapest. Deze marktplaats is best indrukwekkend. Wel wat anders als de wekelijkse markt op het Dusartplein in Hasselt.

De Great Market Hall bestaat uit twee verdiepingen. Op het tweede verdiep bevinden zich de eetkraampjes en allerlei boetiekjes. Hier verkopen ze zogezegd traditionele Hongaarse voeding en prullaria. De toeristen kunnen zich bij deze kraampjes uitleven op het vlak van souvenirs. Heb je nog iets nodig voor de bomma moet je zeker hier eens passeren.

De Great Market Hall is een druk bezochte plaats in Boedapest.

Het grondniveau is veel interessanter om even rond te kuieren. De echte Hongaarse geuren en kleuren zwermen rond je. Een bordje goulash, een stuk vers fruit of groente of toch zin in een droge worst? In de Great Market Hall vind je het allemaal. Toch is de onderste verdieping vooral voor de inwoners van Boedapest zelf. Zij komen hier hun verse producten halen.

Een markt is bij ons ook een ontmoetingsplaats. Volgens een gids van een hop-on-hop-off bus geldt dit niet voor Boedapest: ‘De meeste mensen komen enkel inkopen doen en zijn dan zo snel mogelijk weg.’ De meeste Hongaren zijn nogal gereserveerd. Ze verspillen geen tijd aan banale zaken. Snel naar hun vaste kraampjes en dan terug naar huis!

Niet fotogeniek

Ongeveer in het midden van de Great Market Hall echter staat een bankje. Op dit harde houten bankje ontmoet ik Bartok en Csaba. Twee doorwinterde Hongaren, ik gok van rond de 60. Hun leeftijd durf ik niet vragen. ‘Eigenlijk willen we het liefst gewoon met rust gelaten worden,’ zegt Bartok in gebrekkig Sovjet-Engels. Csaba heeft het Engels iets beter onder de knie. ‘Ik kom op dit bankje wachten op mijn vrouw. Zij doet inkopen, ik niet,’ aldus Csaba.

Bartok (links) en Csaba (rechts) zijn geen grote fans van het opkomende toerisme.

De oudere generatie Hongaren heeft niet echt veel interesse in al het toerisme dat rondom hen aan het boomen is. Oost-Europese landen worden steeds populairder, vooral onder de jeugd. Goedkoop eten en vooral drinken trekt de West-Europeaan naar Boedapest. Het is een beetje de ogen uitsteken van de oude Hongaar die met een klein pensioen moet rondkomen. ‘Vroeger zag je hier geen enkele buitenlander, zeker in de zomer kan je nergens meer gaan of staan,’ zegt Csaba. Bartok zijn interesse ben ik al lang kwijt. Een foto zien ze niet echt zitten.

De jonge Hongaren zijn over het algemeen wel vriendelijk en behulpzaam. ‘Het toerisme heeft terug leven gebracht in Boedapest,’ vertelt universiteitsstudente Ester met een grote glimlach. ‘Vele jongeren verdienen hun geld in de horeca of als gids.’ De jeugd plukt dus wel de vruchten van de toeristische groei van de laatste jaren.