Android Fragment Life Cycle (Fragment Yaşam Döngüsü)

Pelin Gül
2 min readOct 22, 2018

--

Herkese merhaba,

Bir önceki yazımda Activityler’den ve Activity Life Cycle’dan bahsetmiştim. Bugünkü yazıma ise Fragment yapısı ile devam etmek istiyorum. Fragment’ı kısaca Activity’nin davranışlarını temsil eden ve tekrar tekrar kullanılabilen bir parçası, yani alt-Activity olarak tanımlayabiliriz.

Kompleks bir Activity kodunu küçük fragmentlara bölmek, projemizde daha iyi bir organizasyonu sağlar. Dilersek aynı Activity’den birden fazla fragment yaratabileceğimiz gibi, tek bir fragmentı tekrar tekrar da çağırabiliriz. Böylelikle yeni Activity’i çağırmaktansa fragment kullanarak kodumuzun performansını arttırmış oluruz. Diğer bir avantajı ise fragmentların farklı ekran boyutları üzerinde desteklenmesidir.

Fragmentler da tıpkı Activityler gibi bir yaşam döngüsüne sahiptir. Bir fragmentın çalışması için mutlaka bir Activity’e ihtiyaç olduğu için bu döngü, fragment’ın bağlı olduğu Activity’nin yaşam döngüsüyle başlar ve biter.

Birçok siteden erişebileceğimiz bu görselde, Activity yaşam döngüsüne çok benzer bir yapı görüyoruz. Fragmentlar da Activity’de olan onCreate, onStart, onResume, onPause ve onStop gibi callbacks metodlara sahip. Bu metodların ne işe yaradığını bir önceki yazımda anlatmıştım. Bunlara ek olarak fragment yapısına özel birkaç detaydan bahsetmek istiyorum.

onAttach(): Sistem hiçbir şey yaratmadan önce bu metod çağrılır ve fragment için yer ayrılır.

onCreateView(): Bir fragmentı oluştururken layout tanımı yapmak için bu metodu kullanırız. Fragmentı ayakta tutmak için kullanılan tek callback metodu budur. Burada view değişkenlerini atayabiliriz.

onActivityCreated(): Her şey tamamlandıktan sonra en son başlatılmasını istediğimiz işlemler için kullanılan metoddur.

Bu yazımda hızlı ve kullanışlı bir proje için gerekli olan Fragment yapısının mantığını biraz da olsa anlatmak istedim. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

--

--