Creative Commons årsmøde — anden del

Om steder og sider på nettet, der overraskede.

Dette er anden artikel om mine oplevelser til det netop overståede årsmøde for Creative Commons. Ligesom det første indlæg, som du kan læse her, vil også dette være spredte oplevelser og indtryk — dog alle med fokus på steder, tjenester og sider, der har overrasket mig.

Global Voices

Global Voices var en af de tjenester, der overraskede mig mest. Deres budskab er enkelt; de vil være en sted hvor folk har mulighed for at komme til orde, og de vil være et sted, hvor forskellighed og mangfoldighed hyldes. Se selv her.

Tjenesten giver alle en røst og en mulighed for at deltage i demokrati og samfund. Tjenesten er på rigtig mange sprog og der er rigtig mange artikler. Det hele er cc:by — det vil sige forfatteren har sine rettigheder, samtidig med at alle andre også er inviteret til at dele eller bruge indholdet — og måske netop det sidste er interessant, for Global Voices lægger op til at alle artikler kan oversættes af frivillige på kryds og tværs. Det betyder også at siden dermed kan rumme artikler skrevet på et sprog, og oversat til andre, for på den måde at få en bredere læserskare.

Global Voices er communitybaseret, og derefter kun drevet af frivillige skribenter, oversættere og administratorer.

Unsplash

Unsplash er en side til billeddeling. Den indeholder (maj 17) godt 200.000 billeder, der alle er udgivet under cc0, hvilket er den licens, hvor ophavsmanden fraskriver sig alle mulige rettigheder. Det vil sige at man som ophavsmand kun beholder de rettigheder, man så at sige ikke kan komme af med.

Unsplash er trods navnet, der refererer til at være det modsatte af et perfekt (splash) billede, en side med ekstrem høj kvalitet i billederne. Se selv her.

Unsplash fik i øvrigt hurtig vind i sejlene, men særligt fordi sidens brugere begyndte at sende billeder til Unsplash. Dermed vil også Unsplash komme ind under betegnelsen communitybaseret, dog med en professionel kerne bagved.

Verdensbanken

Verdensbanken har godt 25.000 artikler, bøger, publikationer med mere liggende på deres videnssamling. De er alle under cc:by og dermed er der ikke meget fakta om denne verden, som man kan sidde og ærgre sig over at man mangler. Se siden her.

Siden har kun én lille forhindring som man skal være opmærksom på, nemlig at der i nogle af rapporterne er indhold, der er beskyttet af ophavsret. Således fandt jeg fx en fed rapport, hvor billederne var beskyttede, mens tekst og grafik var lige til at gå til.

I am CC

Eftersom at Instagram er verdens største og måske nemmeste sted at finde og dele billeder, har Philip Neustrom oprettet siden I am CC. Her kan man tilmelde sig og derefter vælge en cc-licens som ens billeder herefter udgives under.

Samme Philip Neustrom står i øvrigt også bag det åbne medborgerskabsprojekt LocalWiki, hvor alle kan oprette en fælles side omkring et område, en egn eller en by. LocalWiki ser nu også spændende ud, men den har jeg ikke sat mig ind i — i denne omgang.

Læs mere om baggrunden for projektet her.

Til vejs ende. Disse sider og tjenester var nogle af de oplevelser jeg fik med mig fra mødet. Der var også et fedt møde om 3D og deling af disse modeller og print, men det vender jeg nok tilbage til i et senere indlæg.

Det var alt for nu. Som altid — er mine bogstaver jo ikke meget værd, men hvis de er, så er du selvfølgelig velkommen til at tage hele pivtøjet og gøre som du vil, blot du krediterer “cc:by Peter Leth”.