The time machine: (The Economist — 9 Maart): Samenvatting — Apple watch voorstelling

De Apple Watch, het nieuwe product van Apple dat op 9 maart in San Francisco werd voorgesteld, zal (in vergelijking met de gigantisch succesvolle Iphone’s en Ipod’s) waarschijnlijk niet zo’n goede verkoopcijfers halen. Het belangrijkste verkoopargument voor de gadget is dat het sneller zou moeten gaan om notificaties te bekijken, te bellen, snel iets op te zoeken,….

Maar het horloge heeft wel enkele minpunten: de batterij gaat maar 18 uur mee, de aanschafprijs is hoog in vergelijking met de multifunctionele smartphones, voor de meeste functionaliteiten moet het in verbinding staan met een smartphone, …

Wel interessant zijn al de fitnessmogelijkheden van het horloge en de mogelijkheid om draadloos digitale betalingen uit te voeren. De Apple Watch diesmartphone blijft werken kan je stappen stellen, je hartslag meten en je route bijhouden. Verder heeft Apple akkoorden afgesloten met verschillende ketens om mensen te laten afrekenen door simpelweg hun horloge tegen een betalingsterminal te houden.

De grote vraag is of Apple, die heel waarschijnlijk wel enkele miljoenen horloges zal kunnen verkopen aan haar loyale fans, ook in staat zal zijn om de minder fanatieke consumenten te overtuigen om zoveel geld neer te tellen voor een product dat zijn waarde veel sneller verliest dan een klassiek horloge.

Het is vooral interessant omdat Apple, net zoals ze bijvoorbeeld ook al deed bij de markt voor smartphones en tablets, wel niet de eerste is die een smartwatch aanbied, maar wel de eerste is die deze op grote schaal gaat aanbieden, en daarmee waarschijnlijk de markt ‘op gang trekken’. Nu is een smartwatch iets dat alleen bij