Overmorgen begint eergisteren.

Organisaties kijken graag vooruit om een nieuw toekomstbeeld te ontwerpen. Maar wat met je toekomstplannen van eergisteren? Sta je vandaag op het punt, waar je enkele jaren geleden naartoe werkte? Of waarom toekomstdromen altijd aantrekkelijker zijn dan de stoffige verbouwing waar je vandaag voor staat.

Pieter Baert
May 16, 2018 · 3 min read

Vooruit kijken

Ik kijk graag vooruit naar nieuwe richtingen die we overmorgen kunnen inslaan. Ik ben geboeid door opkomende technologie en de belofte van nieuwe mogelijkheden. En ik enthousiasmeer mensen over waar we naartoe gaan en wat hun rol daarin kan zijn. Samen kijken we hoe organisaties zichzelf in die nieuwe wereld kunnen heruitvinden. En de mogelijke scenario’s om daar te geraken.

Vaak moet ik sleuren om mensen uit hun operationele focus te halen. Ze zitten in een micro perspectief, met de neus op het todo-lijstje van vandaag. Ze stellen liever niet teveel in vraag, want dat creëert onzekerheid en garandeert meer werk voor morgen. En meestal moeten ze iedere avond nog hun mailbox bijwerken, die is volgelopen terwijl ze de hele dag in meeting zaten. Dan neem je er liever niets bij, dat begrijp ik.

Pervers effect

En toch stel ik meer en meer de vraag: wat hadden we vandaag al moeten doen? Na jaren van toekomstverhalen, inspiratie keynotes en post-its vol ambities? (ik pleit schuldig) Waar hadden we vandaag moeten staan? En wat moeten we morgen doen, vooraleer we de volgende stap kunnen zetten? Je bouwt maar een verdieping bij, als de eerste er al staat.

Want steeds vooruitkijken in toekomstscenario’s heeft een perverse kant: organisaties willen liefst via een shortcut naar overmorgen springen. Vandaag en morgen slaan we gemakshalve over, alsof je twee seizoenen in de mode overslaat. Of zoals een kans-kaart in Monopolie: ga meteen naar start, je hoeft niet naar de gevangenis. Want dromen is makkelijker dan doen. En starten van een wit blad lijkt makkelijker, dan het gekribbel van anderen ontleden.

Vooruitkijken naar overmorgen, ontslaat je niet van de missie die je voor vandaag had gesteld.

Vandaag is de belofte dat Blockchain en “Eeei Aaai” (AI) alles gaat oplossen. En duiken we in nieuwe materie, concepten en business modellen. Maar tot mijn verbazing zijn in vele organisaties digitaal en mobiel nog niet eens verteerd. Een goed werkend klanten platform, een gebruiksvriendelijke mobiele app of een efficiënte klantendienst over kanalen heen. De stoffige werf is nooit zo aantrekkelijk als dromen van je volgende woning. Natuurlijk is robo-law in justitie hot, maar de realiteit is dat onze rechters vandaag geen database met verkeersovertreders kunnen consulteren of DVD kunnen afspelen.

De uitdaging is vandaag je werk te doen voor morgen. En in parallel plannen naar overmorgen.

Ik werk nog steeds met organisaties aan hun toekomstvisie. Maar start meestal bij hun toekomstplannen uit het verleden. Natuurlijk zijn conversational interfaces, chatbots en zo’n Google AI stem die je restaurant boekt erg cool. Maar wat met de gebruikerservaring van je customer-zone op desktop vandaag? Kunnen mensen makkelijk inloggen en aanduiden dat ze hun factuur via e-mail willen ontvangen? Of verlies je nog steeds gefrustreerde klanten aan je concurrenten?

Met andere woorden: laat ons zeker samen naar overmorgen kijken. Laat je inspireren en droom van een nieuwe toekomst. Maar werk ondertussen je eerdere ambities voor vandaag uit. Op basis daarvan kijk we verder vooruit.


Pieter Baert helpt organisaties vooruit kijken naar een nieuwe toekomst. Hij helpt teams hun strategisch plan opstellen en in tastbare concepten uitwerken en valideren. Hij vertrekt vanuit mensen - zowel medewerkers als de noden van klanten - om de ambities van een organisatie waar te maken.

Pieter Baert

Written by

I look from a different perspective and challenge you to explore new ideas. I earn money as a consultant in innovation, strategy & service design.