#0 Pieterjan zoekt woorden

Pieterjan Blondeel
Apr 28, 2018 · 2 min read

Op 28 april werd ik 29 jaar. Een nieuw levensjaar start en net zoals tijdens Nieuwjaar kunnen daar voornemens bij bedacht worden.

Een voornemen dat mij uitdaagt en dat ik met anderen kan delen, daar ben ik naar op zoek.

Ik schrijf graag.

Of mensen dat graag lezen, dat laat ik in het midden. Maar ik vind er plezier in en vind er jammer genoeg te weinig tijd voor.

Maar ik wil er beter in worden. En om beter te worden in iets moet je het vaak doen. Dus de eerste voorwaarde van mijn voornemen is vervuld: mezelf uitdagen om beter te leren schrijven door het vaker te doen.

Schrijven is natuurlijk eerder een solitaire bezigheid. Of je nu een brief, mail, boek of kattebelletje schrijft. Wat start in je eigen gedachten vertaalt zich naar een rits woorden. Vaak start het bij mij met iets dat ik las of hoorde. ‘t Is als een kiem die gelegd wordt. Quasi alle kiemen sterven een stille dood maar sommige poppen opnieuw op, overleven en vormen later een geschreven tekst.

Schrijven, dat wordt mijn taak. Het aanreiken van die kiemen laat ik anderen doen.

Bingo! Voorwaarde twee is ook ingevuld.

Ik ga op zoek naar 52 mensen die mij elk één woord doneren. Wie nog een goedkoop verjaardagscadeau zoekt, zoek dus niet langer.

52 woorden, dat is één woord per week totdat ik 30 jaar ben. Elke week moet een nieuw woord leiden tot een nieuwe tekst. Welke tekst dat wordt, zie ik dan wel. Da’s net de uitdaging.

Toeval bestaat niet zeggen ze maar toch las ik nét vandaag deze quote:

Het uiten van een woord is te vergelijken met het aanslaan van een noot op een piano van de verbeelding (Ludwig Wittgenstein)

Laat dit jullie inspireren ;-)

Omdat het nu eenmaal mijn verjaardag is, zal ik het eerste woord zelf kiezen.

Hier komt het:

Elan

Elan, dat is een anagram van Lena, ons dochtertje. Soms moet je het niet ver zoeken.

Dus, hier gaan we.

Wie wil, mag één woord doneren. In volgorde van de woorden die ik ontvang, ga ik aan de slag om elke week iets te schrijven. Alles kan, alles mag.

Geef toe… Een makkelijker verjaardagscadeau om te geven, bestaat er toch niet?


Benieuwd naar de teksten? Elke maand stuur ik een korte nieuwsbrief uit met de vier teksten van die maand. Inschrijven kan via deze link.

Pieterjan Blondeel

Written by

Voor mijn 29e verjaardag vroeg ik 52 woorden. Elk woord moet leiden tot één tekst per week, tot ik 30 jaar ben.