Leercurves en Circulaire Economie — Het begin

Beste geïnteresseerde lezer,

Welkom bij de eerste van columns over circulaire economie. In deze reeks columns wil ik mijn progressie over het onderwerp circulaire economie delen met het internet, volgens de leercurve-strategie van Joris Luyendijk. In de column van vandaag komen twee dingen aan bod. Wat ik nu denk dat circulaire economie inhoudt en ten tweede geef ik een voorbeeld van circulaire economie. Aan de hand van deze punten is deze column opgebouwd. In deze reeks columns ga ik proberen mijn leerproces zo goed mogelijk vastleggen over circulaire economie, aldus mijn leercurve.
Wat ik nu weet van circulaire economie is dat deze erg verschilt van de lineaire economie. Ik zal deze termen beiden uit de doeken doen. Allereerst lineaire economie, deze werkt erg ‘traditioneel’, dus de productie van een product, het gebruik ervan en vervolgens wordt dit product als het kapot of niet meer gebruikt kan worden, afgedankt als afval. Circulaire economie maakt deze lijn rond als een cirkel, dus door het afval op een nieuwe manier in te zetten. Afval is namelijk nuttig en functioneel (alleen niet voor de originele functie natuurlijk). Enkele voorbeelden, je kunt afval recycleren, op een nieuwe manier inzetten, er kunst van maken of op een zo efficiënt mogelijke manier de grondstoffen uithalen die erin zitten. Al deze oplossingen voorkomen de afvalhoop, die de lineaire economie veroorzaakt. Hierdoor is onze moeder aarde een stuk beter af. Concrete voorbeelden van circulaire economie heb ik gezien bij het kijken van de documentaire Tegenlicht ‘Vuil Goud’. In deze documentaire werden mobieltjes in Ghana opgekocht om ze te verschepen naar België, waar bij een chemisch bedrijf, genaamd Umicore, alle metalen die in het mobieltje te vinden waren, eruit geplukt werden. Per mobieltje gaat het natuurlijk niet om veel metaal, maar als je een ton mobieltjes ontleedt, heb je aardig wat goud in handen. We weten allemaal dat dit goud geld oplevert. Als er geen fatsoenlijk economisch perspectief in deze manier van ontleden zat, zou het niet plaatsvinden, want dat is hoe economie werkt. Echter denk ik op het moment dat dit de uitzondering op de regel is. Volgens mijn eigen observaties inspireert ons huidige systeem of samenleving namelijk vooral de eerste, lineaire manier. Dit is de reden dat we met een afvalhoop zitten, er enorm veel plastic in de oceanen rond drijft en ronddwaalt over de wereld. Het is dus goed dat circulaire economie een hot topic is geworden de afgelopen jaren en dat bedrijven ook beginnen te kijken naar de lange termijn. De wereld bestaat namelijk nog steeds na de korte termijn en dat wil de meerderheid van de mensheid, geloof ik, graag zo houden.

Elke week sluit ik af met een vraag, deze week: Is de circulaire economie houdbaar, als lineaire alternatieven rendabeler zijn? Hoe krijg je de circulaire economie rendabel?

Pim van Helvoirt