Municipals i Usabilitat

O com la Núria va intentar fer un estudi d’usabilitat i va acabar desquiciada perduda pel camí.


L’altre dia estava buscant els programes electorals d’uns quants partits, per allò de LLEGIR-LOS *gasp* i decidir què votar amb una mica de fonament. I, oh sorpresa, dos de tres intents de trobar el programa van ser fallits. Qualsevol diria que als partits no els interessa que ens llegim el programa, eh? HAHAHAH! Naaaaaah. Simplement deuen ser més ineptes del que podia imaginar. L’estupidesa humana és infinita i tal.

Total, que la meva inner UI/UX taliban no ha pogut resistir-se a investigar i comparar com gestionen els diferents partits de Terrassa això tan estrany de voler llegir-se el programa electoral.

L’objectiu

Escriure al google “nom-del-partit terrassa” i, des del primer resultat, ser capaç de trobar el programa en menys de 3 clicks i/o abans que la meva paciència s’acabi (molt mètode científic tot plegat).

Comencem, sense cap ordre en particular.

PSC

Podria ser pitjor

El primer resultat em porta a http://terrassa.socialistes.cat/ (no responsive, boooh).

Veig dos menús, un fantàstic slider… *scroll* notícies, bànners al costat… *scroll*… *scroll*… hmm, no, no veig res que parli de programa electoral. Em torno a fixar en els bànners i veig que són d’en Ballart. Tant vermell i tant de cor pensava que era per donar sang. Ah no, no és un cor, és una B, de Ballart. Vale, provem.

Com m’havia perdut el “No et perdis”, amb tant de contrast que té?

El bànner em porta a http://www.ballart2015.cat/ (aquesta sí que és responsive), una web diferent que ni sortia als resultats, però vaja. Al menú trobo ràpidament l’apartat Programa amb opció per descarregar en pdf o consultar-lo directament a la web. Podrien haver cuidat una mica més la legibilitat, però com a mínim et fan sentir com si això fos el segle XXI. Prou bé.

He tallat el header perquè era molt lleig. El header, no el Ballart.

Total de clicks: 3 (i molt scroll)


ERC

La web que fa tornar boig

El primer resultat de google em porta a http://locals.esquerra.cat/terrassa. Tampoc és responsive.

Bànners i més bànners. Sóc la única que obvia visualment tot el que s’assembli a un bànner?

Tristor

Al menú trobo un apartat que posa “Programes”. Oh, que fàcil! Clico. Em porta a una pàgina desolada i de seguida busco un link que em tregui d’allà per no deprimir-me en aquest buit existencial, sense parar a llegir res més. I…

Hòstia puta. En sèrio?

Bueno vale, anem a http://www.acordperterrassa.cat

FUCK THIS SHIT

Llavors torno enrere em fixo en el menú lateral. El programa més nou és de les MUNICIPALS 2011?? GREAT SCOTT! Tenir links morts en una pàgina en plena època d’eleccions fa cutre i deixat.

Quin puto any és, Isaac??

Vale, vale, vale. Tornem a començar. A la portada. Ahhh, els bànners. O sigui que seguiu l’estratègia Ballart. Em porten a http://www.laccio.cat/, que m’havia sortit al 4t resultat i pel nom del domini és difícil de relacionar a ERC o al candidat. Però eh, ja és responsive. Back to the future.

Veig bànners que apunten a isaacalbert.cat, però CONFIO que no hauré d’anar a una tercera web per trobar el puto programa. Fent hover pels items de menú (teniu sort que no tinc tablet, cabrons) finalment trobo un link al programa electoral dins l’apartat “isaacalbert.cat” (que no porta a isaacalbert.cat, visca la coherència). Fucking finally.

Total de clicks: 5.451
Bueno vale, uns 10. M’he descomptat.


CIU

El programa que no hi era

Google em porta a http://www.samperterrassa.cat/. Com a mínim sembla que aquest cop he encertat la web de la campanya i no hi he d’anar a través de putos bànners. No té favicon, però ☹

Txatxi

Vídeo que segur que tothom es mira, i a sota ohhhh, un layout tipo pinterest de posts a twitter, facebook… que 2.0 tot. I útil, útil. Bé, mirem el menú.

La campanya en viu | Miquel Sàmper | Reflexions | Agenda | Et puc ajudar?

Ahà… Biografia del senyor entranyable… Reflexions = Blog… Agenda… Sí, em podries ajudar a trobar el programa electoral però no tinc ganes d’omplir un formulari i encara menys de donar-te el meu mail.

Està bé això de voler que et votin sense posar el programa enlloc, eh?

Underwood’s seal of approval

Jo què sé, podria anar a buscar si hi ha una web amb bànners on hi hagi el programa però ja n’estic fins els ous.

Total de clicks:


Terrassa en Comú

HÒSTIA PUTA JA ERA HORA

El primer resultat és http://www.terrassaencomu.cat/. I allà, a primera plana, above the fold, esperant-me, amb els braços oberts, un botó vermell que posa PROGRAMA

Sona música angelical de fons

I al menú també hi és! Dos vies a primera vista per baixar-me el puto programa! Crec que ploraré.

Em porta a una pàgina amb un breu resum i links per descarregar-me el programa en PDF.

I ja està, així de fàcil, dos clicks i el programa és meu.

Total de clicks: 2

PP

El programa que no hi era contraataca

Agafo aire i arribo a http://ppterrassa.org/. No és responsive, però qui necessita webs responsive quan tens aquest preciós menú de trencadís? Que cuquimodernista tot plegat.

Potenciando la legibilidad en el tuiter ese ahí

A primera vista no veig res relacionat amb el programa. Vaig passant per les diferents seccions a l’atzar. “Quina Terrassa vols?” Què pretens, que et faci jo el programa fill de #@¡$*&!???? QUINA TERRASSA M’OFEREIXES, DESGRACIAT! AIXÒ VULL SABER!!

Això d’entrar a webs del PP m’altera una mica, disculpeu.

Bé, finalment em rendeixo i no trobo el programa. Això sí, he descobert una cosa encara més important:

Si li voleu tirar calces se l’ha vist en diverses ocasions al Velcro

Total de clicks:

Ciutadans

Who cares about fucking SEO

Em comença a picar tot el cos, però seguim. El primer resultat em porta a… Facebook? Molt professional. A la seva pàgina de facebook trobo el link a la web, i a primera plana de la web (no responsive, un altre cop) veig un botó que diu “Programa”. Not bad. Per buscar pegues, el botó es baixa directament un pdf sense cap tipus d’icona o text que t’ho indiqui, i si això ho hagués fet des de mòbil amb tarifa de dades els estaria maleïnt els ossos (encara més del normal). Però bé, era un pdf de només mig mega, aprovats.

No sóc tan cruel com per mostrar una captura d‘una web de Ciutadans

Total de clicks: 2


CUP

Com espatllar-ho tot amb un visualitzador de merda

Entro a http://www.terrassa.cup.cat/, que torna a no ser responsive (però de quin puto segle heu sortit??) però el primer que veig és PLANA DESTACADA: Programa Municipals 2015 CUP Terrassa.

L’horror.

És un visualitzador de PDFs de ISSUU. Segur que us n’heu trobat abans, són una PUTA MERDA amb la que pots passar les pàgines com si fos una revista, extremadament útil quan estàs mirant un text en una PANTALLA. Per acabar d’optimitzar l’experiència d’usuari, el text està a dos columnes per pàgina, no és seleccionable i la renderització de la tipografia és pitjor que la d’un Amstrad CPC 464.

PUTA BIDA

Val, és un visualitzador de merda, però segur que ofereix l’opció de descarregar el PDF, no? NO? No, resulta que t’has de fer un compte a ISSUU per poder descarregar-te els arxius en PDF.

Total de clicks: 1, però experiència NEFASTA.


I ja m’he desquiciat prou

Resulta fascinant que, en plena campanya electoral, els partits cuidin tan poc les seves pàgines web. Pensava que no trobar el programa era una falta d’usabilitat gravíssima, però m’he quedat molt, molt curta. Intentar dirigir usuaris a la web que toca a través de bànners, webs desactualitzades, links trencats… Que fins i tot n’hi hagi de no responsive, després de la tabarra que ha donat Google en els últims mesos! No hi ha ningú al partit que s’adoni de la importància de la presència on-line? O és que encara s’encarreguen webs a “el cosí que ha estudiat informàtica”?

Sí, avui en dia la campanya a internet es fa on són els usuaris, a les xarxes socials, però és bàsic oferir una bona presència i un fàcil accés al programa electoral que, al cap i a la fi, és el que ofereixen a canvi del nostre vot, per molt que només se’l llegeixi una minoria.

Tot plegat em recorda a aquell gran moment de The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy:

— ‘But, Mr Dent, the plans have been available in the local planning office for the last nine months.’

— ‘Oh yes, well as soon as I heard I went straight round to see them, yesterday afternoon. You hadn’t exactly gone out of your way to call attention to them, had you? I mean like actually telling anybody or anything.’

— ‘But the plans were on display…’

— ‘On display? I eventually had to go down to the cellar to find them.’

— ‘That’s the display department.’

— ‘With a torch.’

— ‘Ah, well the lights had probably gone.’

— ‘So had the stairs.’

— ‘But look, you found the notice, didn’t you?’

— ‘Yes,’ said Arthur, ‘yes I did. It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying “Beware of the Leopard”.’

Jo què sé, per tal que hi hagi la transparència amb la que tants partits s’omplen la boca no n’hi ha prou amb deixar la informació penjada a algún lloc, també hi ha d’haver voluntat de facilitar-ne l’accés.

O algo.

Like what you read? Give Núria Floit a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.