7 съвета за успешен маркетинг в онлайн пространството

Онлайн присъствието е важна част от Вашата маркетинг стратегия, независимо от размерите и типът бизнес, който управлявате. Дигиталното пространство е място, чрез което можете да се свързвате с настоящи и бъдещи клиенти. Авторитетен онлайн имидж отнема време и понякога процесът ще Ви се струва труден и бавен, но това не трябва да Ви отказва.

67% на сто от всички продажби в магазините са повлияни от интернет. По-голямата част от Вашите потенциални клиенти са вече онлайн, а защо не и Вие?

Ако не сте сигурни от къде да започнете, можете да се запознаете със 7-те стъпки, които определено биха Ви помогнали.

1. Подобрете сайта си и улеснете преживяването на потребителите

Вашият сайт е ядрото на онлайн присъствието Ви. Всеки бизнес, независимо колко е малък, трябва да има добре направен, съобразен с целите уебсайт. Предимствата са много и дигиталната среда е една от основните сцени за всеки бизнес. Вашият сайт може да не е невероятен, но трябва да съдържа важната информация, която целевата Ви аудитория би желала да намери. Какъвто и бизнес да управлявате, трябва да сте сигурни, че информацията, която слагате в онлайн пространството е адекватна.

2. Засилете оптимизацията в търсачките

Щом вече имате сайт е важно той да бъде намиран в търсачки като Google, Bing, Yahoo! и т.н. Интересен факт е, че 81% от потребителите използват търсачка за намирането на продукт, услуга или бизнес, преди да направят избор. Прегледайте SEO препоръките и ги приложете в сайта си. Изберете и включете в съдържанието му ключовите думи, които да таргетират нишата, в която се намирате. Най-важната, а може би и най-успешна стратегия за оптимизация и достигане на видимост е създаването на специфично, високо качествено съдържание. Вашите ценни клиенти биха търсили нещо, което ги интересува, което им помага или забавлява. Проучването на аудиторията и създаването на стратегия, изисква време и познание.

3. Използвайте социалните медии

Социалните медии са не по-малко важна част от инструментите за успешен дигитален маркетинг. Те, не само че позволяват на потребителите да се ангажират с Вашето съдържание, а и са начин да издигнете и поддържате висока репутация. Интересен факт е, че онлайн продажбите повлияни от социалните медии, са се увеличили с над 200% през 2014г.

Добре е да знаете, че не всеки социален канал е подходящ за бизнеса Ви или казано по друг начин, всяка социална платформа си има предназначение. От Facebook и Twitter до YouTube и LinkedIn, проучете Вашата таргет аудитория и създайте стратегия за достигането й. След като изберете кои социални мрежи биха работили най-добре за Вас, помислете за съдържанието, което създавате. Колкото по-ангажиращ материал споделяте, толкова по-вероятно е хората да го харесат, коментират и споделят. Не забравяйте да интегрирате социалните канали в уебсайта Ви за да улесните максимално потребителите.

4. Бъдете мобилни

Повече от всякога хората прекарват своето онлайн време използвайки, мобилно устройство. Ако потенциален клиент използва смартфон и не може да достигне Вашия бизнес лесно, той просто няма да го търси. Погрижете се да имате уебсайт с адаптивен и лесен за използване интерфейс.

5. Създавайте стойностно съдържание

Дали чрез Вашия уебсайт, форум или социални мрежи, винаги трябва да се стараете да споделяте полезна информация. Онлайн потребителите просто няма да Ви забелязват, ако постоянно си предлагате услугите. Вместо това се постарайте да наблегнете на качеството на съдържанието, което споделяте с хората, независимо дали е чрез блог, публикации, видеа или снимки.

6. Следете какво се случва

След създаването на уебсайт, важно е да сте наясно дали той си върши работата. Ако не следите представянето на сайта, няма как да знаете кое действа и кое не. Има много инструменти, за проследяване пътя на потребителите, как те взаимодействат със сайта и дали съдържанието бива споделяно и харесвано.


Всичко казано до тук, изисква време, постоянство и компетентност. Този процес е по-скоро маратон, а не спринт. Изграждането на ценено от потребителите онлайн присъствие, не се случва за месец. Когато говорим за аудитория, имаща Ви доверие, смело твърдим, че времето прекарано в създаване на онлайн стратегия и поддържането й съвсем не е изгубено.

Благодаря за отделеното време ❤️ Ако е било полезно за Вас, споделете за да достигне до повече хора.