9 начина да защитите Вашия WordPress сайт

WordPress е най-популярната CMS система. Неговата известност и фактът, че е open-source, го правят една от основните мишени за хакерите. Точно за това, защитата е от изключително значение.

Ако някога Ви се е случвало да Ви хакнат вече знаете, че не е приятно. Хакерските атаки могат да заразят Вашият сайт с вируси, да поставят нежелани реклами, както и да криптират или изтрият Вашето съдържание. Когато това се случи важни данни биват изтрити, Google Ви слага в така нареченият ”черен списък”, посетителите и клиентите губят доверие и Вашето SEO ранкиране пада надолу.


Колко защитен е Вашия WordPress сайт ?

Все пак е невъзможна 100% защита, но има препоръчителни стъпки, които биха предпазили на високо ниво Вашия WordPress сайт. Интересен факт е, че повечето хакерски атаки са автоматизирани, управляващи се от т.нар. ”роботи“, които постоянно тестват сайтове за пропуквания в сигурността.

Хакерите избират слабите: Потребителите на WordPress, които не поддържат инсталациите си или тези, които не са взели основни мерки за защита.

С милиони потребители по света винаги ще има потенциални жертви. Погрижете се, Вие да не сте от тях.

1. Използвайте последната версия на WordPress и обновявайте Вашите теми и плъгини

Бъдете сигурни, че винаги сте с най-новата версия, както на Wordpress панелът, така и на Вашите теми и плъгини.

Разберете с коя версия сте и, ако не е последната, е препоръчително да я обновите още сега. Това става бързо и лесно.

2. Винаги инсталирайте доказани WordPress теми и плъгини

Бъдете изключително внимателни когато избирате тема или добавка (плъгин). Някои от тях може да са неподсигурени, хакнати или да не са обновявани дълго време. Има над 40,000 достъпни, безплатни плъгини. Както би трябвало да очаквате, не всички от тях за защитени.

  • Ако използвате платен плъгин, проверете назад в историята и се уверете, че проблемите със сигурността биват изчиствани бързо.
  • Ако използвате безплатен плъгин, добър знак е неговото количество свалания, висок рейтинг и това, че се обновява често.

3. Предпазвайте Вашата страница за вписване

Страницата на WordPress, чрез която се вписвате в административния панел е основна цел на хакерските атаки. Препоръчително е винаги да използвате различни имена и пароли за Вашите акаунти.

Ето наколко начина да защитите страницата за вписване в Wordpress панелът:

  • Променете Вашето WordPress име и парола за да се различават от тези по подразбиране
  • Създайте силна парола като го направите сами или с помощта на инструменти за тази цел. Имайте в предвид използването на малки и големи букви, цифри и символи. Запомнете, че се препоръчва дължина на паролата от поне 10 знака.
  • Можете да ограничите броя вписвания от IP адрес

4. Винаги използвайте доказана и авторитетна хостинг компания

Изборът на хостинг услуги от грешния доставчик, прави Вашия сайт много по-уязвим.

Как да изберем правилно ?

  • Доверете се на утвърдена компания с добри отзиви в бранша. Те трябва да имат протоколи, разделящи техните сървъри от неоторизиран достъп, изолация на акаунта, система която да следи състоянието на сайтовете и да предлагат редовни резервни копия.
  • Подържан WordPress хостинг (Managed WordPress hosting) е чудесен избор. Ако можете да си позволите тази опция, няма да съжелявате.

Sofia Creatives е част от Pro програмата на Godaddy, която е една от най-големите фирми в този бранш.

5. Използвайте двустепенна идентификация

Двустепенната идентификация е един от най-добрите начини да защитите Вашия WordPress сайт. Има редица плъгини, които позволяват лесна настройка.

6. Осигурете си SSL сертификат

SSL е криптираща технология, която защитава връзката между потребителите и уеб услугата, която използват. При липса на SSL сертификат комуникацията между уебсайта и клиента е лесна мишена, а това може да доведе до сериозни проблеми.

Наличието на SSL сертификат предпазва от т.нар. ”слушане” на връзката между уебсайта и неговите потребители.

7. Използвайте SFTP вместо FTP достъп до Вашия сървър

Протокол за трансфер на файловете (FTP) е често използван начин за прехвърляне на данни между компютри. Когато това се извършва чрез некриптирана връзка (FTP), цялата комуникация е назащитена и изложена на риск.

Използването на защитен протокол за трансфер на данните (STFP) осигурява защитена връзка, което би Ви предпазило от усложнения.

SFTP криптира цялата сесия при вписване, правейки много по-трудно събирането на данни и пароли.

8. Използвайте плъгини за допълнителна защита

Струва си да инсталирате подобни плъгини за още по-голяма согурност и намаляване шанса да бъдете хакнати.

С какво би бил полезен ?

  • Може да долови зловреден софтуер
  • Да усети подозрителна активност и ботове

9. Винаги правете резервни копия (backUps)

Редовното създаване на резервни копия на Вашия сайт, файлове и бази данни е от първостепенно значение. Важно е да имате резерви (backUps) така, че ако нещо лошо се случи можете да възстановите загубеното.

Има плъгини за тази цел, които позволяват лесно да държите Вашите данни защитени. Когато избирате измежду подобни добавки (плъгини) се уверете, че източникът е сигурен и предоставя лесна за използване функция.

Не винаги плъгините за архивиране (backUp) са еднакви. Най-добрия избор е някой, който криптира Вашата база данни, прави автоматично резервни копия, редовно се поддържа и обновява.


Това са 9 стъпки, които определено биха помогнали да задържите сигурността на високо ниво. Бихме са радвали да оставите Вашия коментар и градивна критика.

Sofia Creatives е уеб и дизайн агенция, която се занимава с уеб дизайн, графичен дизайн и маркетинг. Ние можем да създадем Вашия WordPress сайт с внимание към детайла и изискванията на бизнеса. Освен това можем да подобрим и осъвременим вече съществуващ такъв.


Благодаря за отделеното време ❤️ Ако е било полезно за Вас, споделете за да достигне до повече хора.