Kako uspeti na Facebooku: analitika za medije in politične stranke

Ko sem oktobra lani dobil dostop do orodja Crowdtangle, še nisem slutil, kako zelo uporabno je lahko. Počakati je bilo treba na državnozborske volitve. Nekoč je bilo to plačljivo orodje za analitiko družabnih omrežij. Odkar jih kupil Facebook, pa ga medijski partnerji uporabljamo brezplačno. Ideja Facebooka je enostavna: računa, da bomo z analizo uspehov na Facebooku pisali boljše objave.

A bolj ko medijske hiše analiziramo, kaj na družabnih omrežjih odmeva in kaj ne, manj se uporaba le-teh zdi še smiselna. Tudi za slovenske medije velja, da so najbolj viralne tragične smrti, izjemni športni uspehi ter staro dobro lajkfehtanje. Resen medij s tem težko tekmuje. Po zbranih odzivih na Facebooku sta na prvih dveh mestih Radio 1 in Slovenske novice. Objave Radia Center pa se pogosto začnejo z “Označi prijatelja …”

V navalu obveznega navdušenja nad Facebookom me je zato pozitivno presenetila odločitev največjega brazilskega časopisa Folha de São Paulo. 8. februarja 2018 so 6 milijonom oboževalcev sporočili, da na Facebooku ne bodo več objavljali. Odločitev niti ni bila povezana z januarsko spremembo algoritma. Urednica digitalnih vsebin Camila Marques razlaga, da so pravila Facebooka v nasprotju z njihovimi profesionalnimi načeli.

Ne podpira niti argumentirane razprave niti poslovnih modelov medijev. Zato je sporočilo časopisa karseda jasno: na novice ne čakajte na Facebooku, saj jih je tam vedno manj. Podobno je s kakovostnimi vsebinami, na podlagi katerih bi se lahko odločali o glasu na volitvah. Na družabnih omrežjih jih ni.

Redakcija enega največjih brazilskih časopisov Folha de São Paulo

Volitve 2018: hiperaktivnost in navijaštvo upokojenke Magde

Crowdtangle analiza je v pomoč tudi pri analizi volilne kampanje na družabnih omrežjih. To ne pomeni, da jim pripisujem posebno pomembnost. Ravno nasprotno: ne verjamem, da so vplivala na rezultat. Lahko pa smo prebrali močno željo po zmagi.

Najprej smo opazili nenavadno hitro rast Twitter profilov, ki so večinoma sledili istim političnim osebnostim. Nato so nenavadni profili vzniknili še na Facebooku. Moja najljubša je upokojenka Magda (glej pripis spodaj), ki se je Facebooku pridružila maja. Ne bi je opazil, če ne bi komentirala zadnjega radijskega soočenja na Prvem, v katerem je Janez Janša zapustil studio in pozabil suknjič. Takrat se je oglasila tudi gospa Magda.

V čem se Magda razlikuje od mojih prijateljev na Facebooku?

  • Magda se je Facebooku pridružila maja letos
  • Stara je 80 let ali več
  • Njen profil ni skrit, ampak javno dostopen
  • V nastavitvah si je izbrala uporabniško ime (vanity URL)
  • Objavlja tudi do 13 krat na dan
  • Je žaljiva
  • Delila je objave strani Kaos v Sloveniji
  • Po volitvah še ni objavila

Morda je Magda resnična oseba, a zagotovo ne upravlja s svojim profilom. Lažnih profilov nisem posebej analiziral iz preprostega razloga: nimajo vpliva. So kvečjemu odraz nerazumevanja delovanja družabnih omrežij in navijaškega momenta. Edini učinek, ki jih lažni profili imajo, je pozitivni učinek na seštevek vseh odzivov. Crowdtangle ne sodi o tem, ali objave strank všečkajo pravi ali lažni profili.

Kaos na Facebooku: 62 strani istih volitev

Analiza kampanje na Facebooku je zajela vse politične stranke in njihove predsednike, pa medije, v katerih lahko pričakujemo politične vsebine. Z vidika analize pa so bile zanimive še strani, ki simpatizirajo s političnimi strankami, ni pa jasno, kdo z njimi upravlja. To je nasploh težava Facebooka. Le redkokatera Facebook stran razkrije ekipo, ki skrbi za njene vsebine. Če pri strankah o tem še nekako sklepamo, pa so strani s splošnimi imeni prava uganka. Da je dobro vedeti, kdo je administrator, ne nazadnje priča tudi neposrečen nakup strani Slovenija, moja dežela. Facebook strani so na prodaj, morda celo te s politično vsebino.

Oglejmo si seznam Facebook strani glede na nekatere najpomembnejše kazalnike v tednu pred volitvami. Največ so vredni odzivi: seštevek vseh všečkov, komentarjev in deljenj. Na prvih treh mestih so stranka SDS, Nova 24 TV in Janez Janša.

Kampanja na Facebooku: strani z največ zbranimi odzivi

Sodeč zgolj po preštetih odzivih bi SDS na volitvah lahko zmagala še močneje, saj sta jih stranka in predsednik zbrala bistveno več kot katerakoli druga stranka. Ker pa leta 2018 večino odzivov na Facebooku ustvarijo video vsebine, razvrstimo 62 strani še po številu video ogledov v tednu pred volitvami. Na prvo mesto se povzpne razmeroma majhna stran Kaos v Sloveniji. Ker objavlja zelo podobne vsebine kot stran Za VARNO Slovenijo, je možno celo, da je administrator isti. Ne vemo pa, kdo to je.

Kampanja na Facebooku: strani z največ video ogledi

Če povzamemo: v zadnjem tednu je bila največ odziva deležna stranka SDS, največ video ogledov stran Kaos v Sloveniji, najpogosteje pa je objavljala stran Slovenec sem. Ko analiziramo zadnjih 30 dni, se slika ne spremeni bistveno: stranka SDS je zbrala 1,2 milijona video ogledov. Na drugem mestu je Kaos v Sloveniji (800.000), na tretjem pa presenetljivo Desus, a z bistveno nižjimi številkami (400.000).

Kampanja na Facebooku: strani z največ objavami na dan

Instagram: Karl zbira všečke, ne glasov

Tudi na Twitterju je desnica zbrala več odzivov, kar pa ne pomeni nujno, da je tudi bolj odmevala. Več odzivov kot SDS je zbral le Luka Dončič. Po številu tvitov na dan izstopa Lucija Ušaj. V tednu pred volitvami jih je v povprečju napisala več kot 80 na dan.

Odzivi na Twitterju: vzorec 1300 profilov

Redki politiki so se lotili kampanje na Instagramu. Posebnost in izjema je Karl Erjavec, ki je s številom selfijev prehitel celo predsednika države. Ni sicer jasno, koga je Erjavec nagovarjal. Ljudje so ga všečkali, ne pa tudi volili. Glede na ciljno publiko Instagrama to niti ni presenečenje. Kampanjo je vodil z levo roko.

Najbolj odmevne objave

  1. Največkrat deljena objava: Stran Kaos v Sloveniji je pogosto napadala Marjana Šarca in vladne stranke. Posnetek POP TV je bil deljen skoraj 2000 krat. To je dejansko stran z največ video ogledi v tednu pred volitvami. Samo ta video ima več kot 200.000 ogledov (To je tudi eden ključnih razlogov, da je RTV Slovenija zelo stroga glede rabe lastnih video vsebin. Večinoma se uporabijo za politično diskreditacijo).

2. Objava z največ všečki ne glede na vrsto odziva: Stran Janez Janša. Če bi šteli všečke, komentarje in število deljenj, je to tudi zmagovalna objava teh volitev: Več kot 3100 všečkov, večinoma palcev, več kot 200 komentarjev (pozitivnih in negativnih) ter več kot 440 deljenj.

3. Objava z največ komentarji: Karl Erjavec na strani stranke Desus. Naj vas število komentarjev (892) ne zavede. Večinoma je šlo za negativni odziv. Video ima več kot 50.000 ogledov.

Pripis

Magda s Facebooka se mi je oglasila tudi na Twitterju. Pošilja pozdrave z izleta 😉.