Матеріали розслідування корупційної діяльності голови «Укртрансбезпеки» Ноняка М.В

Оцінка ГО «Український транспортний союз» об’єму тіньового ринку «Укртрансбезпеки»

В Україні видається більш ніж 700 тис. дозволів, з них 200 тис. до країн, напрямки які є найпривабливішими, наприклад, до Італії. Неофіційна вартість одного дозволу в Італію, коли вони вже відсутні на ПВД,становить 650 євро, помноживши на 200 тис. отримуємо цифру корупційного ризику у розмірі 130 млн. євро. Сьогодні дозволи Угорщини (транзит безкоштовний), Румунії та Туреччини (в/з третіх країн та порожня) скуповуються перевізниками по 300 євро.

За експертів оцінкою, тіньовий ринок міжнародних дозволів на вантажні перевезення може становити не менше 10 млн. євро в рік. У порівнянні це вартість 20 тис. тіньових бланків в Польщу (ці дозволи в пик — листопад 2017 року, шли від 1000 грн до 200 доларів).

Проблематика питання та оцінка рівня корупції ДСБТ — у дослідженні фахівців Асоціації міжнародних автомобільних автоперевезень

Питання забезпечення міжнародних перевезень дозвільними документами в достатній кількості залежить не тільки від міждержавних домовленостей стосовно їх квот, а й від ефективності їх використання та прозорості процедури їх видачі та повернення.

Так, для забезпечення ритмічної роботи суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності додаткова потреба у польських дозволах до кінця поточного року складає 20 тисяч. Якщо найближчим часом це питання не вирішити, то, вже починаючи з листопаду поточного року будемо мати колапс з експортом товарів, про що вже сьогодні говорять українські експортери та логісти. Адже від цього залежить виконання договорів, зобов’язань перед клієнтами та, в кінцевому підсумку, розрахунки з бюджетом та виплати заробітної плати працівникам автопідприємств.

Слід зазначити, що під час проведення засідання українсько-польської Змішаної Комісії з питань міжнародних автомобільних перевезень, що відбулась у Варшаві 4–5 вересня поточного року, Польська сторона навела данні, що станом на 3 вересня українські перевізники використали 104561 дозвіл (копія протоколу додається). При цьому, відповідно до інформації з офіційного сайту Державної служби України з безпеки на транспорті (далі — ДСБТ), на цей день було видано 176017 дозволів квоти 2018 року, з яких повернуто (та, відповідно, списано) 156619 дозволів. Якщо прийняти до уваги ці цифри, з врахуванням можливого в’їзду автомобілів українських перевізників на територію Республіки Польща через інші європейські держави з якими відсутні митні кордони (Словаччина та Литва, разам не більше 10 тис. дозволів), можна стверджувати, що з Єдиної інформаційної системи ДСБТ виведенні на вторинний ринок дозволи, що дають право здійснювати перевезення територією Польщі у кількості понад 42 тис.

Враховуючи те, що такі дозволи ще в червні місяці поточного року на вторинному ринку коштували від 100 доларів США за один, можна впевнено говорити про корупційну оборудку на суму понад 4,2 млн. доларів тільки на цьому виді дозволів. До речи, сьогодні їх вартість сягає 300 доларів США.

Підтвердженням цього факту є те, що перевезення через українсько-польській кордон продовжується в звичайному режимі, хоча ще 10 жовтня, відповідно до офіційної інформації сайту ДСБТ, польські дозволи скінчились на всіх ПВД.

АсМАП України останні два роки намагається системно боротися із створеною під безпосереднім патронатом керівника ДСБТ Ноняка М.В. мережею продажі дефіцитних дозволів.

З метою перевірки правильності видачі та використання дозволів 15 та 17 серпня поточного року наші учасники прийняли участь у роботі мобільної групи інспекторів ДСБТ поблизу міжнародного пункту пропуску «Порубне» (Чернівецька область). Основну увагу було звернуто на наявність румунських дозволів. За наявною, офіційно підтвердженою ДСБТ, інформацією, п’ять дозволи були видані на одних перевізників, а використовувались другими. Інформація про ці дозволи була передана нами особисто Ноняку М.В. під час зустрічі в присутності заступника Міністра Лавренюка Ю.Ф 10 листопада 2017 року. Хто з посадових осіб ДСБТ, які видавали, приймали, передавали до центрального апарату, приймали в центральному апараті та списували відповідні дозволи притягнуті до відповідальності, станом на сьогодні нас не проінформовано.

17 листопада 2017 року, на засіданні Ради АсМАП України Ноняк М.В. питав в нас, в який спосіб в межах існуючого законодавства ліквідувати всі схеми по виведенню дозволів на вторинний ринок та їх продажу. Ми запропонували йому алгоритм і він разом з Міністром інфраструктури Омеляном В.В. особисто обіцяли створити комісію за участі наших фахівців з метою постійного моніторингу роботи ДСБТ в частині оформлення, видачі та обігу дозвільної документації в центральному апараті та на ПВД, а також перевіряла дозволи, що здаються як використані. Питання — чому вони не виконали свою обіцянку?

За наполягання АсМАП України, Мінінфраструктури все ж таки провело перевірку діяльності ДСБТ у другому півріччі 2017 року. Довідка Міністерства інфраструктури України від 20 березня 2018 «Про результати проведення позапланової перевірки діяльності Державної служби України з безпеки на транспорті» була направлена до Кабінету Міністрів України разом з поданням на звільнення Ноняка М.В. Уряд прийняв рішення провести дисциплінарне провадження відносно Голови органу Ноняка М.В.

Для проведення перевірки фактів можливих корупційних проявів співробітниками ДСБТ, спрямованих на виведення з обігу дозволів на вторинний ринок, Міністром інфраструктури було дано доручення від 21.06.2018, яким в.о. Голови ДСБТ Дідківському В.М. було прямо заборонено знищувати відповідні дозволи та доручено забезпечити їх зберігання. Це дало б можливість представникам антикорупційного підрозділу Мінінфраструктури провести перевірку на корупційні діяння, в яких ДСБТ була неодноразова звинувачена, а їх співробітники ставали вже в цьому році фігурантами справ при отриманні хабарів за протизаконну видачу чи продаж дозволів (копія окремого доручення міністра додається).

Не дивлячись на пряму заборону знищувати дозволи на міжнародні вантажні перевезення, Укртрансбезпека склала акт та знищила 13.07.2018 здані використані дозволи на міжнародні вантажні перевезення за перше півріччя 2018 року (копія акту додається).

При цьому Кабінет Міністрів України, за результатами дисциплінарного провадження, своїм рішенням попередив!!!!! Голову ДСБТ Ноняка М.В. про особисту відповідальність за неналежне виконання у повному обсязі покладених на орган завдань та зобов’язав його вжити заходів до усунення порушень і недоліків, виявлених під час здійснення перевірки.

Ми неодноразово просили керівництво ДСБТ відсторонити від роботи керівника відділу надання адміністративних послуг Львівського територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті Коваль М.В. 4 березня поточного року її було затримано під час одержання чергової суми хабара у розмірі однієї тисячі доларів США. Окрім цього, у посередника додатково вилучили 3,2 тисячі доларів США та 10 тисяч гривень, а також 24 порожніх бланків дозволів, «чорнові» записи із записами номерів бланків та сум коштів, одержаних за їх видачу. За місцем роботи та проживання фігурантів було також вилучено понад 16 тисяч доларів США, 48 тисяч гривень та 11 тисяч євро. Наразі людина повернулась до роботи!!!!! Хто з посадових осіб, які допомагали її у створенні та функціонуванні схем продажу дозволів притягнуті Керівником ДСБТ до відповідальності? Яка його реакція на те, що наразі ця людина продовжує працювати?

Посадовець центрального апарату Укртрансбезпеки (Шматко О.В.) також штучно створював дефіцит бланків дозволів на міжнародні вантажні перевезення та вимагав натомість у підприємця сплатити йому 38 тис. дол. США за позитивне вирішення питання видачі вказаних документів. 5 квітня посадовця було затримано на під час одержання ним чергової частини неправомірної вигоди, а саме 4,6 тис. доларів США. Раніше, було задокументовано факт отримання ним 4 тис. доларів США неправомірної вигоди. Хто з посадових осіб ДСБТ, які видавали, приймали, передавали до центрального апарату, приймали в центральному апараті та списували вилучені при цьому дозволи притягнуті Ноняком М.В. до відповідальності, відносно кого триває кримінальне провадження?

Конкурсною комісією для проведення конкурсу з розподілу дозволів ЄКМТ на 2018 рік було зафіксовано факт видачі та списання 812 комплектів дозволів для поїздок в Італію в першому півріччі 2017 року перевізнику Транс-Сервіс-1, причому співробітники ДСБТ та Мініфраструктури перевірили, що фактичного виконання перевезень здійснено не було. Кого з посадових осіб ДСБТ, які видавали, приймали, передавали до центрального апарату, приймали в центральному апараті та списували ці дозволи притягнуті до відповідальності, притягнув до відповідальності Ноняк М.В.?

Слід зазначити, що виконання в повному обсязі Угоди про міжвідомче та інформаційне співробітництво між ДФС та МІУ від 31.01.2014 р. (копія додається), дає ДСБТ можливість контролювати видані перевізникам дозволи, під час проходження ними кордону, саме з цим дозволом та повернення цього дозволу до ПВД Укртрансбезпеки. Відповідну інформацію ДСБТ отримує систематично, але не використовує в своїй роботі. Чому?

Отже, підсумуємо де-які показники по галузі.

1. Ефективність здійснення габаритно-вагового контролю у 2013, першому півріччі 2014 та другому півріччі 2015 років визначалась наступними показниками: 10–15% серед перевірених транспортних засобів були перевантаженими. При цьому, проїзд без зважування інспекторами коштував 100–200 грн. У 2016–2017 роках офіційні показники змінилися таким чином: вже лише 3% серед перевірених є перевантаженими. При цьому, проїзд без зважування сьогодні вже коштує 500–1000 грн. Також, під керівництвом Ноняка М. з’явилась нова корупційна опція — зменшення нарахування плати за проїзд перевантаженими транспортними засобами за рахунок заміни товаро-транспортних накладних, тобто за рахунок підробки документів, що є кримінальним злочином (триває відповідне кримінальне провадження в Одеській області. Підозрюваний наразі працює на посаді). Таким чином ці кошти замість спрямування до державного бюджету, наповнюють неофіційну касу очільника Укртрансбезпеки.

2. Створена мережева система з продажу дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень, вартість одного пакету сягає 850 євро. Офіційна вартість за видачу одного дозволу становить 49 грн.16 коп., але фактично цих дозволів на пунктах видачі немає. У той же час певними співробітниками під безпосереднім патронатом голови Укртрансбезпеки створено вторинний ринок таких дозволів з правом продажу виключно за ринковою вартістю, включаючи сезонні коливання кон’юнктури. Пікантність цієї свавільної ситуації у тому, що наші іноземні партнери з ЄС володіють інформацією про те, що їхні дозвільні документи, що безкоштовно надаються Україні, продаються тут за великі гроші. В 2018 році — три гучних затримання інспекторів, що продають дозволи — Львів, центральний апарат та місто Київ.

3. Системно та вмотивовано підробляється інформація про ефективність використання багаторазових дозволів ЄКМТ та кількості здійснених поїздок по разовим дозволам, що надає Укртрасбезпека до Комісії Мінінфраструктури з розподілу дозволів ЄКМТ.

4. Видимість ефективності роботи контролюючого органу та його керівника створюється за рахунок виключно налагоджених за позабюджетні кошти піар-компаній.

5. Неефективна кадрова політика. На посади начальників територіальних органів призначаються за хабарі, за домовленостями або за проханням працівники які взагалі не мають опиту роботи у транспортній галузі. Встановлення щомісячної данини — як наслідок, хабарництво в регіонах.

Отже, підсумовуючи всі негаразди Українська транспортна спільнота висунула вимоги Кабміну та закликала прем’єр-міністра В.Гройсмана

покласти край корупції в ДСБТ та звільнити її керівника Ноняка М.В.

Прем’єр-міністру України п. Гройсману В.Б.

Шановний Володимире Борисовичу!

Громадська організація «Український транспортний союз» висловлює Вам свою повагу та звертається з наступним.

ГО «УТС» створена для захисту інтересів своїх учасників в органах державної влади, установах і організаціях, дослідження та прогнозування розвитку національного та міжнародного ринків транспортних послуг, координації зусиль учасників у розробці та внесенні пропозицій та зауважень до чинних нормативно-правових актів з питань діяльності у транспортній сфері.

Одним з головних завдань організації є співпраця з органами державної влади з розробки та розгляду питань, пов’язаних з діяльністю транспортно-дорожнього комплексу України, впровадження основних напрямків транспортної політики, вивчення та сприяння вирішенню проблем, пов’язаних з функціонуванням транспорту.

На жаль, ситуація на ринку автоперевезень в країні досягла критичного стану. Передумовою такого стану стадо декілька невирішених проблем галуззі. Це:

- відсутність реальної реалізації задекларованої Вашим Урядом важливої для транспортної галузі реформи по монетизації пільгового перевезення;

- різке, неконтрольоване урядовими органами, зростання вартості пального;

- існування на ринку перевезень пасажирів у регулярному автобусному сполученні неорганізованих перевізників, яку здійснюють свою діяльність без відповідних дозвільних документів під іншими видами перевезень, такими, як нерегулярні, регулярні спеціальні та перевезення для власних потреб;

- жахливий стан автомобільних доріг;

- відсутність достатньої кількості дозволів, що дають право на здійснення перевезень територією інших країн;

- тотальна корупція в Укртансбезпеці.

З метою безумовного виконання постанов Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 № 196 «Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування» та № 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», повторно вимагаємо провести в найближчий час селекторну нараду під Вашим головуванням з Міністром соціальної політики України, головами обласних та Київської міської державних адміністрацій на якій прийняти протокольне рішення стосовно практичної реалізації цієї реформи.

Для запобігання розкручування інфляційних процесів в державі вимагаємо зробити реальні кроки по стабілізації цін на паливо.

Слід зазначити, що всі інші проблемні питанняавтотранспортної галуззі прямо пов’язані із неналежним виконанням своїх обов’язків Голови Державної служби України з безпеки на транспорті Ноняком Михайлом Васильовичем. Тому категорично вимагаємо його негайного звільнення.

У разі не задоволення вищенаведених вимог залишаємо за собою право переходити до більш дієвих заходів впливу на державні органи.

З повагою Президент ГО «Український Транспортний Союз» Л.М. Костюченко

--

--