Functional eating

In mijn blog over Food Trends 2019 schreef ik al een stukje over functional eating. Functioneel bewegen, functioneel eten, functioneel ontspannen… Natuurlijk zijn al deze zaken in beginsel functioneel, maar niet altijd van hoge kwaliteit. En daarmee dan ook meteen niet meer functioneel??

Steeds vaker merk ik dat ik behoefte heb aan bepaalde voedingsstoffen op specifieke momenten. Dat ik dan niet veel tijd kan vrijmaken om een uitgebreide maaltijd te bereiden, maar mijn lijf wel voeding nodig heeft (geen vulling).

Je kent het vast wel, dat je maar door gaat en eigenlijk niet goed luistert naar jouw lijf wat het nodig heeft. In mijn geval ben ik vooral bezig met het maken van gerechten, de presentatie, opmaak van het bord, juiste belichting, juiste sfeersetting voor de foto’s. Ik zal ook gerechten moeten bereiden die niet per se super gezond zijn, maar wel passen op de menukaart van restaurants. Daarbij kan mijn gezonde voeding voor mijzelf nog wel eens in het geding komen. De foto’s die ik met jullie deel op Instagram en Facebook zijn bedoeld om te serveren in een restaurant (of bij jou thuis mag ook natuurlijk 😉 ). Ik schiet ook regelmatig in de lach als ik zie hoe de foto is geworden en hoe ik daadwerkelijk mijn maaltijd eet. Hello confession! Ok ik doe er een foto bij 😁

Misschien herken je dat wel. Je hebt een hele dag gewerkt, daarna nog gesport of je gaat nog sporten in de avond. Om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren gedurende de dag en in de avond, heeft jouw lichaam voeding nodig. Echte voeding.

Daarom wil ik het met jullie hebben over functional eating. Wat is functional eating en hoe doe je dat dan? Laat ik voorop stellen dat eten in de basis altijd functioneel is. Voeding is de brandstof voor jouw lichaam.

Maar wat eet je nu wanneer? Dat is helemaal afhankelijk van hoe jouw dag eruit ziet. Moet je veel fysieke inspanning leveren of word je juist geestelijk uitgedaagd met lastige vraagstukken. Is het belangrijk dat je alert bent of is het tijd om tot rust te komen voordat je gaat slapen of als je veel last hebt van stress.

Heb je een kantoorbaan of ben je topsporter..? Ben je altijd onderweg of ben je juist op kantoor?

Heb je gelegenheid om tussendoor te eten of moet je na het ontbijt door tot de lunch?

Dat soort vragen komen voorbij als je functioneel wilt eten. In het boek ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders schrijft zij over ‘de charme van je darmen’. Daarin stelt zij dat bij de ontwikkeling van een embryo er feitelijk drie ‘hoopjes cellen’ ontstaan. Die drie hoopjes zijn respectievelijk het hart- en vaatstelsel, het zenuwstelsel van waaruit de hersenen zich ontwikkelen en het darmkanaal. Al deze ’stelsels’ hebben baat bij specifieke voeding. De hersenen bijvoorbeeld bestaan voor 60% uit vet en hebben baat bij vette voeding (gezonde vetten en met mate!). Jouw darmen werken het beste als de darmflora in evenwicht zijn. Gefermenteerde producten werken als probiotica. Daarnaast hebben de darmen veel vezels nodig om hun werk te kunnen doen.

Als je dus veel denkwerk moet verrichten is het verstandig om voeding tot je te nemen met daarin gezonde vetten. Denk bijvoorbeeld aan een paar walnoten (2 of 3 is echt voldoende) óf lijnzaad óf avocado. En in fruit en groenten is ook vet opgenomen… en dan ook nog precies in de juiste verhoudingen. Je zou bijna denken dat de natuur er al over nagedacht heeft…

Fysieke inspanning betekent dat je jouw spieren aan het werk zet. Dat wil niet zeggen dat je jouw hersenen daarbij niet gebruikt natuurlijk 😉 Als jouw spieren optimaal moeten werken, moeten ze voldoende en snel energie aangeleverd krijgen. Snelle energie wordt geleverd door koolhydraten. Denk hierbij aan vers fruit of wat gedroogd fruit. Na de training moeten de voedingsstoffen weer aangevuld worden. Hierbij wordt vaak gedacht aan eiwitten. Natuurlijk zijn aminozuren (bouwstoffen van eiwitten) belangrijk voor jouw spieren om snel te herstellen. Maar vergeet niet om ook de voorraad vitaminen en mineralen aan te vullen!

De laatste jaren is steeds meer een ‘blur’ ontstaan tussen werk en ontspanning. Even snel iets eten, flexwerken, liefst wel gezond, veelal buiten de deur. Dit wordt in New York al veel langer zo gedaan. Veel huizen hebben niet eens een keuken. Functional eating is voor mij dus ook buiten de deur een gezonde, goed uitgebalanceerde maaltijd kunnen eten. En juist dat kan nog wel eens een uitdaging zijn, zeker als je plantaardig eet!

Dan gebeurt het dus wel eens dat ik langs een supermarkt ga en daar een zakje sla, doosje kiemen, potje mais, blikje kikkererwten, evt. zakje gekookte quinoa/rijst, wat verse kruiden en een doosje blauwe bessen haal. Op die manier krijg ik mijn eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, anti-oxidanten binnen. Geen fancy maaltijd dus, maar wel alles wat mijn lichaam nodig heeft.

Functioneel boven fancy.