EF English Live’ın EF SET Sınavı Hakkında Bilgiler

Taylan Tepe
5 min readApr 27, 2024

--

EF SET sınavı hakkında bilgi mi almak istiyorsunuz? Bu yazımda size yardımcı olmak için EF SET sınavını detaylı şekilde inceliyorum.

EF isimli şirket size de bir yerlerden tanıdık geliyor mu? EF yani Education First, önde gelen İngilizce eğitim şirketlerinden biri. Bu şirket, EF English Live platformları üzerinden ulaşabileceğiniz EF Standard English Test (EF SET) adlı ücretsiz bir sınav da sunuyor. EF SET seviye testi, İngilizce seviyenizi ölçerek hangi seviyede olduğunuzu belirlemeye çalışıyor. Bu yazımda gittikçe popülerleşen EF SET’in nasıl işlediğini, işe yarayıp yaramadığını ve İngilizcenizi nasıl değerlendirdiğini ele alacağım. O zaman haydi hemen başlayalım:

İçindekiler:

  1. Önce EF ve Online İngilizce Platformu EF English Live’ı Biraz Tanıyalım
  2. EF SET Sınavı Nedir?
  3. EF SET Sınavı Nasıl Çalışıyor?
  4. EF SET Sonuçlarının Değerlendirilmesi
  5. Sonuç: Özetle EF SET Sınavını Öneriyor Muyum?

Önce EF ve Online İngilizce Platformu EF English Live’ı Biraz Tanıyalım

Yukarıda da belirttiğim gibi EF, İngilizce dil eğitimi, öğrenci değişim programları ve uluslararası staj hizmetleri gibi alanlarda İngilizceye odaklanarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra şirketin EF English Live isimli bir online İngilizce eğitim platformu da bulunuyor. EF English Live aracılığıyla kullanıcılar, interaktif canlı derslerden ve esnek ders saatlerinden yararlanarak online şekilde İngilizce öğrenebiliyor. Aynı zamanda platform, Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) seviyelerini baz alarak farklı İngilizce seviyeleri sunuyor. Bu seviyeler kapsamında da EF, kendi sınavları olan EF SET sayesinde İngilizce becerilerinizi ölçüyor.

EF SET Sınavı Nedir?

Şimdi asıl konumuza dönelim ve EF SET nedir diye merak edenlere kısaca sınavı biraz anlatayım. EF SET, ana dili İngilizce olmayanların İngilizce seviyelerini hızlı şekilde belirlemeyi amaçlayan online bir İngilizce yeterlilik testi. EF SET’in 3 farklı türü bulunuyor; 15 dakikalık kısa Quiz adlı versiyon, 50 dakikalık 2 skills adlı versiyon ve 90 dakikalık 4 skills adlı versiyon. 15 dakikalık ve 50 dakikalık versiyonları konuşma ve yazma becerilerinizi ölçmüyorken 90 dakikalık versiyonu tüm becerilerinizle sizi değerlendirmeye alıyor. Peki EF SET ücretsiz mi? Evet, EF SET seviye testi tamamen ücretsiz ve bahsettiğim tüm diğer versiyonlara da ücretsiz erişim sağlayabiliyorsunuz. Son olarak da bu sınav, sonucunuzu belgelemeniz için sertifika imkanı da sunuyor. Bu sertifikayı LinkedIn hesabınıza ekleyip iş başvurularınız için de kullanma şansına sahipsiniz.

EF SET Sınavı Nasıl Çalışıyor?

Şimdi de 50 dakikalık 2 skills versiyonunu aldığım bu sınav hakkındaki bazı izlenimlerime geçelim. Bakalım sınavda nelerle karşılaştım ve seviyemi belirlemek için nasıl sorular soruldu:

Okuma Bölümü

Öncelikle sınava başladığınızda sizi ilk olarak çoktan seçmeli sorular karşılıyor, birer cümle halinde sorulan cümlelerdeki boş bırakılan alan için uygun kelimeyi seçip yerleştiriyorsunuz. Cevabınızı verip soruyu geçtikten sonra aynı soruya tekrar dönmeniz mümkün olmuyor, bu yüzden dikkatli olmanızı öneriyorum. Buna ek olarak, tüm sorular çoktan seçmeli ve maalesef bazı sorularda yazım yanlışları olduğunu da fark ettim. Bu, İngilizce seviyesi henüz pek de yüksek olmayanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Aynı zamanda, bazı sorular için EF’in kelime seçimlerinden pek memnun kalmadım ve yerlerine cümlede daha iyi ve doğal duracak kelimeler seçilebilirdi diye düşünüyorum. Boşluk doldurma kısmından sonra bizi bazı posterler karşılıyor. Uyumlu cevaplarla bu posterleri eşleştirmeniz bekleniyor. Bu birkaç posteri cevaplarıyla eşleştirdikten sonra sistem sizi tekrar boşluk doldurma, yani çoktan seçmeli ve kelime yerleştirme sorularına döndürüyor.

Dinleme Bölümü

Okuma kısmındaki boşluk doldurma sorularının hemen ardından dinleme bölümüne geçiyorsunuz. Dinleme bölümüne geldiğimde beni uzunluğu 30 saniye ila 1.50 dakika arasında değişen ses kayıtları karşıladı. Bu ses kayıtları, anons şeklinde olabildiği gibi diyalog şeklinde de olabiliyor. Ayrıca, dinleme bölümünde de sorular çoktan seçmeli olarak sunuluyor. Yani bu sınavın bu kısmında da kendiniz hiçbir şey yazmak zorunda değilsiniz. Buna ek olarak bazı diyaloglar için 6 farklı soru soruluyor, fakat belirttiğim gibi bu diyalogların da uzunluğu 2 dakikayı bulmuyor. Açıkçası dinleme kısmındaki kayıtların ve soruların oldukça kolay ve kısa kayıtlardan seçildiğini düşünüyorum. Bu yüzden yeterli seviyede olmayanlar da bu sınavdan yüksek puanlar alabilir. 1.30 dakikalık diyaloglar ve sadece çoktan seçmeli sorular gerçek seviyenizi belirlemekte yetersiz kalacaktır.

EF SET Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Şimdi de EF SET’in daha genel bir değerlendirmesini yapıp sınavdan ne kadar memnun kaldığım hakkında daha detaylı bir değerlendirme yapacağım. Ayrıca, EF SET’in cevaplarınıza göre nasıl bir sonuç sunduğu hakkında da bilgi vereceğim. Bakalım İngilizce seviyesini kanıtlamak isteyenler için EF SET güvenilir mi?

EF SET sonuçlarınız Nasıl Değerlendiriyor?

Yukarıda da belirttiğim gibi 50 dakikalık versiyon yalnızca okuma ve dinleme becerileriniz üzerinden seviyenizi değerlendiriyor. İkinci kısım olan dinleme kısmını tamamladığınız an sistem sizi sonuç sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfada 100 üzerinden bu iki kısımdan ne kadar puan aldığınızı görebiliyorsunuz ve toplam puanınıza göre hangi CEFR seviyesi olduğunuzu görüyorsunuz. Buna ek olarak EF SET, aslında tam olarak hangi seviyede olduğunuzu söylemiyor. Örneğin, “seviyeniz C1” demek yerine sistem, C1-C2 arasında bir seviyede olduğunuzu söylüyor. Ayrıca EF SET, anladığınız ve güçlü olan yanlarınız hakkında kısa bilgiler verirken eksik olduğunuz alanları söylemekte yetersiz kalıyor.

Benim Değerlendirmem

Açıkçası EF SET sınavı, bence İngilizce seviyenizi belirlemekte yeterli bir sınav değil. Bunun sebebi de belirttiğim gibi soruların oldukça basit ve kısa olması, hatta bazı sorularda yazım ya da gramer hatası diyebileceğimiz yanlışların olması. Bu yüzden bu sınavdan alacağınız sonuca pek de güvenmemizi ve ciddiye almamanızı öneriyorum. Özellikle de 15 ya da 50 dakikalık versiyonlarına konuşma ve yazma becerileriniz değerlendirilmediği için itibar etmenizi tavsiye etmem. Hatta 90 dakikalık versiyonunu da TOEFL ve IELTS sınavlarının 3 saat sürdüğünü göz önünde bulundurursak yine pek ciddiye almanızı önermem. Özetle EF SET sınavı, basit soruları ve herhangi bir eleyiciliğinin olmaması ile maalesef sınıfta kalıyor.

Sonuç: Özetle EF SET Sınavını Öneriyor Muyum?

EF SET seviye testi, İngilizce dil seviyelerini tahmini olarak hızlı bir şekilde ölçmek isteyenler için belki faydalı olabilir. Ayrıca bu sınavın tamamen ücretsiz ve online olması öne çıkan olumlu bir detay. Fakat yukarıda da söylediğim gibi, maalesef ki bu sınavın pek de bir eleyiciliğinin olmadığını ve İngilizce seviyenizi en doğru şekilde tespit etmekte yetersiz kaldığını düşünüyorum. Bu yüzden bu sınavı basit bir quiz olarak düşünmenizi ve TOEFL veya IELTS gibi sınavlarla asla bir tutmamanız gerektiğini eklemek istiyorum. Bunun sebebi de özetle soruların kolay olması, sınavın tüm versiyonlarının kısa sürmesi ve size net bir şekilde seviyenizi söylemek yerine tahmini bir seviye sunması. Yani İngilizce seviyenizi tam olarak öğrenmek ve kanıtlamak istiyorsanız EF SET sınavının size beklediğiniz kadar yardımı olmayacak. Bu yazıda da bahsettiğim diğer İngilizce seviye tespit sınavlarına göz atmanızı öneriyorum. Ayrıca, bu sınavlara çalışmak için bir online eğitim platformu arayışındaysanız önceki yazılarımda da yer verdiğim Flalingo, uzman öğretmenleri ve sınav İngilizcesine yönelik dersleriyle aradığınız adres olabilir. İngilizce serüveninizde tekrar bol şanslar diliyorum, sonraki yazılarımda görüşmek üzere!

--

--

Taylan Tepe
Taylan Tepe

Written by Taylan Tepe

Ben Taylan Tepe. Toronto Üniversitesi'nde 19 yıldır dil bilimleri profesörüyüm. Herkes İngilizce öğrensin diye online kurs imkanlarını inceliyorum.