НАВЧАЛЬНА СЕРІЯ “XION”: СТАЛІСТЬ

Zahar
5 min readNov 23, 2023

--

Будівля XION в постінфляційну епоху

Впровадження крипто-токенів створило широкий спектр інновацій у цифровому просторі. Токени дозволили створити нові відкриті мережі, можливість вирівняти стимули для учасників мережі, нові структури управління та форми координації капіталу, способи подолання проблеми “холодного старту” для продуктів та багато іншого. Попри всі інновації, один аспект залишається очевидним: правильний дизайн відіграє вирішальну роль у здатності мережі ефективно стимулювати учасників робити внесок у її стабільність та безпеку.

У цій частині навчального циклу ми обговоримо тонкощі модуля монетного двору Cosmos, розглянемо унікальний підхід XION до інфляції токенів на стейках і дослідимо його модифікації, спрямовані на боротьбу з гіперінфляцією. Сталий економічний фундамент є ключем до побудови довготривалої екосистеми, і розробники XION приділяють значну увагу цьому аспекту, щоб реалізувати своє бачення — зробити Web3 доступним для всіх.

Вступ

XION — це блокчейн Proof-of-Stake, і як такий він захищений набором валідаторів — учасників мережі, відповідальних за пропозицію та валідацію нових блоків. Валідатори обираються для участі у створенні та перевірці блоків на основі кількості токенів, які вони вносять в якості застави. Якщо вони діють зловмисно або не виконують свої обов’язки належним чином, у них забирають частину внесеного забезпечення. Для того, щоб стимулювати цих валідаторів брати участь у консенсусі мережі та сприяти її безпеці, вони отримують винагороду за стейкінг.

Як PoS-блокчейн, безпека XION визначається кількістю валідаторів і вартістю активів, які вони вклали в стейкінг. Чим вища вартість активів, тим більше капіталу знадобиться зловмиснику, щоб завдати шкоди мережі. Це також означає, що погано спроектована мережа з падаючою вартістю активів зіткнеться з підвищеним ризиком атаки.

Подолання гіперінфляції

Протягом останніх кількох років екосистеми, що розвиваються, намагалися залучити більше валідаторів і стейкхолдерів, пропонуючи аномально високі винагороди за стейкінг. Однак такий підхід мав непередбачувані наслідки, оскільки призвів до гіперінфляції. З розвитком ситуації ставало все більш зрозуміло, що гіперінфляція не є стійкою моделлю. Вона завдала шкоди активним користувачам і власникам токенів платформи, які побачили, що їхні активи знецінюються швидкими темпами. Водночас, вона перерозподілила цінність на користь неактивних учасників стейкінгу. Це призвело до того, що мережі втратили як стабільність, так і безпеку.

Для того, щоб вирішити проблеми, викликані гіперінфляцією, XION побудований на розгалуженій і розширеній версії модуля монетного двору Cosmos. Було зроблено дві невеликі, але важливі зміни:

  1. Накопичені комісії будуть використовуватися для компенсації інфляції, коли це можливо.
  2. Інфляція токенів буде розраховуватися тільки для стейк-токенів, а не для всіх токенів.

Перш ніж заглибитися в наслідки цих змін, важливо спочатку зрозуміти, як працює модуль монетного двору.

Модуль монетного двору

Мета модуля монетного двору — підтримувати в екосистемі заздалегідь визначене співвідношення стейкхолдерів і ліквідних токенів. Це досягається шляхом встановлення трьох значень: верхньої межі інфляції, нижньої межі інфляції та цільового співвідношення стейкінгу. Важливо дотримуватися балансу між ліквідністю ринку і пропозицією стейків, оскільки це впливає на довгострокову безпеку і зростання мережі.

Щоб проілюструвати цю динаміку, ми візьмемо за приклад Cosmos Hub. Він встановлює верхню межу інфляції на рівні 20%, нижню межу — 7%, а цільове співвідношення стейкінгу становить 2/3 токенів. Якщо більше 2/3 токенів буде зарезервовано, рівень інфляції буде повільно знижуватися до 7% протягом декількох блоків. Якщо менше 2/3 токенів, то вона повільно підніметься до 20%. А якщо буде зарезервовано рівно 2/3 токенів, то рівень інфляції залишиться постійним. Потім модуль розрахує, скільки токенів потрібно згенерувати в цьому блоці, щоб відповідати відсотку інфляції. Потім ці токени розподіляються між валідаторами і стейкерами.

Зміна #1: Компенсація інфляції за рахунок комісій

Модуль монетного двору за замовчуванням і Cosmos Hub наразі беруть комісію, накопичену в блоці, і передають її валідаторам, поверх токенів, які карбуються кожного блоку. Наприклад, якщо в блоці було зібрано 10 токенів комісійних, а інфляція вимагає карбування 1000 токенів, то валідаторам буде передано 1010 токенів.

Перша зміна, яку ми впровадили, полягає в тому, щоб використовувати комісійні, які були зібрані в блоці, і компенсувати кількість токенів, які необхідно викарбувати в блоці, за рахунок цих накопичених комісійних.

Наприклад, якщо для роздачі валідаторам потрібно викарбувати 1000 токенів, а 600 токенів було зібрано за рахунок комісій в тому ж блоці, то модуль карбування викарбує тільки 400 токенів. Ці 400 токенів будуть об’єднані з 600 токенами зборів, так що всі 1000 токенів можуть бути розподілені за призначенням.

Зі збільшенням корисності і популярності ланцюжка це призведе до зниження інфляції, оскільки накопичення комісійних продовжить компенсувати карбування нових токенів. Це також призведе до стабілізації вартості токенів, зберігаючи при цьому необхідні стимули для валідаторів і стейкхолдерів робити свій внесок у здорову екосистему.

Існує цікавий подальший ефект: коли нарахування комісії перевищує кількість токенів в блоці, необхідну для розподілу серед стейкхолдерів, то зайві токени спалюються, і таким чином пропозиція токенів зменшується. Це означає, що в цих блоках токен природним чином стане дефляційним.

Зміна №2: Інфляція токенів на стейках

Існуюча модель: Інфляція токенів для всіх токенів

Модуль монетного двору за замовчуванням розраховує інфляцію для всіх існуючих токенів. Це означає, що реалізована річна відсоткова прибутковість стейкінга (APY) зазвичай набагато вища за рівень інфляції, оскільки відсоток існуючих токенів, що знаходяться в стейкінгу, ніколи не досягає свого максимуму. Це найпростіше зрозуміти на прикладі:

Якщо існує 1000 токенів, з яких зарезервовано лише 500, а рівень інфляції становить 10%, то стейкхолдери отримають 20% річної прибутковості. Чому? Тому що 10% інфляції з існуючих 1000 токенів, 100 новостворених токенів, розподіляються лише на половину власників токенів.

Це створює небажаний стимул для залучення короткострокових учасників мережі, які шукають швидкої вигоди. Валідатори та стейкхолдери зацікавлені в тому, щоб приєднатися до цих ланцюжків на ранній стадії, щоб отримати надвисокі винагороди за рахунок гіперінфляції. Ці винагороди швидко зникають, а як тільки вони зникають, токен зазнає величезного тиску на продаж, оскільки перші учасники намагаються реалізувати свої швидкі прибутки. Іншим наслідком того, що інфляція базується на всіх токенах, є те, що APY стає більш схильним до волатильності, оскільки він сильно залежить від того, скільки токенів поставлено в стейк.

Модель XION: Інфляція токенів на стейках

Наша зміна використовує всі ті ж механізми з модуля, але змінює одну важливу змінну. Замість того, щоб обчислювати для всіх токенів, ми обчислюємо для стейк-токенів. Щоб проілюструвати, що це означає, ми використаємо той самий приклад, що і вище:

Якщо існує 1000 токенів, з яких тільки 500 токенів зарезервовано, а рівень інфляції становить 10%, то стейкхолдери отримають 10% APY. Чому? Тому що 10% інфляції припадає на 500 токенів, тому замість 100 токенів карбується тільки 50. В результаті, стейкхолдери завжди будуть бачити свій APY як рівень інфляції. Ця зміна створює набагато стабільніший APY і допомагає залучити в мережу правильних довгострокових учасників.

Закриття

XION побудований з урахуванням довгострокової перспективи, заснованої на принципах стабільності і безпеки. Завдяки двом значним змінам — компенсації інфляції за рахунок накопичених комісій та розрахунку інфляції токенів виключно на основі стейкхолдерських токенів — XION стратегічно знижує ймовірність гіперінфляції. Застосовуючи першопринципний підхід до ретельного калібрування стимулів екосистеми, вона прагне залучити відданих валідаторів і користувачів, а не короткострокових опортуністичних учасників, зміцнюючи мережу від волатильності і забезпечуючи стабільну, безпечну і стійку екосистему.

Про BURNT

Burnt розвиває майбутнє Web3, впроваджуючи XION, перший ланцюжок першого рівня, спеціально створений для прийняття споживачами, абстрагуючись від складнощів криптовалюти. Ми вважаємо, що кожен, незалежно від технічних знань, повинен мати однаковий доступ до справжньої власності. Burnt залучив понад $11 млн від провідних інвесторів, серед яких Animoca, Circle, Multicoin, Spartan, HashKey та інші.

Website | Twitter | Discord | Telegram

--

--