Még annyi minden hátravan

Té mínusz egy hónap.

A MiNap nevű (sjtóterméknek beállított) izé nagy büszkén adta hírül, hogy megkezdődött a “számozott utcai putrik” bontása — a buldózerek elsőként a Negyedik utcában taroltak le egy négylakásos épületet. Az önkormányzati arcok helyett a rendkívül irritáló Kiss János (frakcióvezető), vagyis egy pártember ment ki szocizni, gettózni és nyomorozni kicsit.

De ez még nem minden.

Ezek után Jakab Péter, jobbikos polgármesterjelölt is kiállt a színre, krizázott és putrizott egyet, majd a következőt eresztette el:

“A Jobbik október 12-e után végre fogja hajtani az ingyenes gettófelszámolást. Ennek részeként olyan hatósági környezetet fogunk teremteni, hogy a rendbontók maguk fogják kérni, hogy távozhassanak Miskolcról. Mi pedig nem fogjuk őket visszatartani.”

Ez pedig, akárhogyan is próbálom szépíteni, már nem burkolt, hanem nyílt fenyegetés. Lefordítva: addig fogjuk zaklatni és provokálni a számozott utcák lakóit, amíg nem marad más válsztásuk, mint menni. Sajnos az “olyan hatósági környezet” szókapcsolatot máshogy nem tudom máshogy értelmezni.

A másik, még jelentősebb gondolat ezzel kapcsolatban, hogy módszeresen összemossák a számozott utca teljes közösségét (lásd még: “gettólakók”) a “rendbontó elemekkel”.

Hazug konfliktuskeltők

Ez a teljes közösségre kivetített általánosítás persze nem új. A Miskolci Napló nevű termékben (ami a fenti internetes izé nyomtatott változata) már augusztus végén lebegtek hasonló gondolatok. Csak egy példa: ez a Tóth Gy. nevű bértollnok a “lap” augusztus 23-i számában a számozott utcáknál kilőtt térfigyelő kamera kapcsán az alábbiakat böfögte ki magából:

“…a napokban a helyiek két darab célzott lövéssel kilőtték az egyik számozott utcában a kihelyezett térfigyelő kamerát…”

Az eset nem sokkal korábban történt és még a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója (vagyis korántsem a rendőrség) nyilatkozata is tele van “feltehetőleggel” és “véleményem szerinttel” — de azért Tóth Gy. már a nyomozati szakaszban képes azt állítani, hogy az elkövetők a “helyiek” voltak — teszi ezt “feltehetőlegek” és “véleményem szerintek” nélkül, kész tényként prezentálva.

Ha mentegetni próbálom a helyzetet, ez még akkor is “megalapozatlan állítás”, esetleg “ótvar rosszindulat”, ha azonban komolyan veszem, akkor — bár tudom, hogy ilyen tényállás nincs — “közösség ismeretlen tagjának megrágalmazása”, sőt, mivel Tóth Gy. úgy ír, hogy “helyiek” és “kilőtték”, voltaképp egy egész közösséget rágalmaz.

A város pénzéből megjelenő “lapban”. Egy ironikus módon “Hazug konfliktuskeltők” című valamiben, aminek minősége igen silány ahhoz, hogy például tárcának nevezhessem. Csak PDF-linket tudok adni — a második oldalon a keretes etvaszt keressétek.

Azután persze szó sem esett arról, hogy a lövést leadó férfi számozott utcai lakos-e vagy sem — feltételezem nem, hiszen ha az lenne, azzal újabb muníciót adtak volna a fideszes önigazolás ágyújához, amit a MiNap minden bizonnyal ujjongva lőtt volna ki (pun intended).


Most éppen a Muszkás van soron (a számozottaknál is így kezdődött), ahol már az első ellenőrzés alkalmával kapásból bűnözőként, illegális beköltözőként kezelte a MÖR az ott lakókat — ezt speciel első kézből hallottam.

A kampányidőszak még egy hónapig tart. És biztos vagyok benne, hogy a “java” még hátravan és nem áll meg a számozott utcáknál.

Like what you read? Give Adam Paszternak a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.