Διευκρινίσεις σχετικά με την χορηγία μας

Vangos Pterneas
2 min readOct 19, 2015

--

Τις τελευταίες ημέρες, το άρθρο μου με τίτλο “Ένα κράτος που αρνείται χορηγίες” απέκτησε τρομακτική δημοσιότητα και αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες, εφημερίδες και δελτία ειδήσεων. Με αφορμή κάποια σχόλια αναγνωστών και την απάντηση του Υπουργείου, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής σημεία:

1) Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας (από τα ιστορικότερα του κόσμου) θα αποκτήσουν ηλεκτρονική παρουσία μέσω επίσημων εφαρμογών.

2) Οι φωτογραφίες που υπάρχουν μέσα στην εφαρμογή είναι νόμιμα αγορασμένες. Οι άδειες χρήσεις υπάρχουν σε αυτό το έγγραφο και το license agreement μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Αυτό το έγγραφο είχε επίσης αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.

3) Όπως διευκρινίσαμε στην ηλεκτρονική μας συνομιλία με το υπουργείο από τον προηγούμενο Μάιο, όλο το περιεχόμενο (κείμενα και φωτογραφίες) ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και όχι στην εταιρεία μας. Προτείναμε μάλιστα αντί να χαθεί κι άλλος χρόνος για την αντικατάσταση φωτογραφιών/κειμένων με κείμενα που θα επέλεγαν οι αρμόδιοι φορείς, να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες και περιεχόμενο που είχαμε ήδη παράγει με δικά μας έξοδα. Φυσικά, και πάλι δωρεάν.

4) Η εταιρεία μας δεν ζήτησε κανένα χρηματικό ή άλλου είδους αντάλλαγμα (ούτε να αναλάβουμε δημόσιο έργο στο μέλλον). Το μόνο που θέλαμε ήταν να προσφέρουμε μια βραβευμένη υπηρεσία, ώστε το κράτος να εκμεταλλευτεί την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

5) Η εφαρμογή Acropolis Rock δεν προβάλει διαφημίσεις, ούτε έχει έσοδα από διαφημίσεις. Επίσης, δεν συνεργάζεται με καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, τράπεζες, κλπ, ούτε λαμβάνει οποιαδήποτε προμήθεια. Όσα καταστήματα υπάρχουν στον χάρτη της εφαρμογής προέρχονται από δημόσιες βάσεις δεδομένων. Στόχος μας ήταν να δείξουμε στους επισκέπτες του ιερού βράχου τα γειτονικά μέρη για ποτό, φαγητό, ΑΤΜ, μετρό και φαρμακεία.

Κοινή επιδίωξη όλων μας είναι η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαιρόμαστε που το ελληνικό κράτος κάνει βήματα προς τα εμπρός, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η χορηγία μας ήταν μια νόμιμη, ανέξοδη και, κυρίως, ειλικρινής πρόθεση να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια.

--

--

Vangos Pterneas

Part-time entrepreneur, full-time geek. Public speaker. Microsoft Most Valuable Professional 2014–2019.