Overvågningscenteret i filmen Minority Report, hvor Søren Pind ikke var chef — før nu.

Velkommen i Søren Pinds tankefængsel

Historiens mest ondsindede regimer har ønsket at overvåge deres befolkninger, men mange af dem har ikke haft økonomien og teknologien til at overvåge alt og alle — heldigvis!

Men en højteknologisk stat som Danmark kan, hvis den vil, overvåge hver enkelt dansker minutiøst. Det gør staten i vidt omfang, og nu vil justitsminister Søren Pind stramme grebet yderligere om din og min frihed med indførelsen af massiv internetovervågning.

Vi danskere er allerede nogle af de mest overvågede i verden. Danmarks logning af teledata betyder, at alle, der bærer en mobiltelefon, overvåges døgnet rundt. Staten kan til enhver tid se, hvor borgerne færdes, hvem de taler i telefon med, hvem de SMS’er til, osv.

Men det er ikke nok for Søren Pind. Vi skal endnu tættere på…

Fastmonteret nummerpladescanner ved Glostrup Kirke, fotograferet af Christian Panton, der har samlet en oversigt over scannerne på anpg.dk

Kører du en tur i din bil, er politiet lige nu ved at installere deres nye nummerplade-scannere, så 600.000 danskere hver dag vil blive registreret, hvis de passerer en politibil eller en fastmonteret scanner. Så selv den borger, der måtte lægge sin mobiltelefon fra sig for at slippe for overvågningssamfundet, skal altså også overvåges.

Men det er ikke nok for Søren Pind. Vi skal endnu tættere på…

Lækkede slides afslører, at Justitsministeriet vil logge alle IP-adresserne ved hvert eneste website besøg, som hver dansker foretager.

Hele 94 procent af os danskere er på internettet, og de 15-29 -årige bruger sammenlagt 3,5 timer på nettet hver dag. Hvert enkelt af dine website besøg afslører, hvad du læser, interesserer dig for og hvad du har købt. Også alt dette vil blive logget.

Men det er ikke nok for Søren Pind. Vi skal endnu tættere på…

Og her er det jo heldigt, at internettet for mange er blevet et væsentligt medie for menneskelig interaktion. Vi diskuterer på Facebook, vi tweeter på Twitter, vi chatter og vi deler vores liv med hinanden; også alle disse data vil blive logget, så staten altid kan se, hvem du er i dialog med. Da man også logger hvor på nettet dialogen foregår, vil det i mange tilfælde være en smal sag også at finde frem til indholdet af dialogen.

Vi skaber altså en virkelighed, hvor den til enhver tid siddende regering råder over data, der afslører alt om alle borgeres digitale interaktion. Med adgang til disse data kunne man f.eks. afsløre, hvem der synes om Venstre, og hvem der surfer rundt hos Enhedslisten, eller hvem, der synes om tegninger af statsministeren som nazist — hvis altså nogen dansk regering nogensinde skulle kunne blive fornærmet over satiretegninger.

Men det er ikke nok for Søren Pind. Vi skal endnu tættere på…

Internetlogning vil kunne afsløre din hemmelige affære, fordi din chat aktivitet med elskerinden registreres. Hvis du lever i et heteroseksuelt parforhold men i virkeligheden er homoseksuel, så vil Søren Pinds logning kunne vise, at du besøger mange sider om homoseksualitet, og hvis du benytter internettets mange pornografiske tilbud, vil logningen vise præcist hvilke websites, der får dig til at klikke.

Er det nok nu Søren Pind?

Men om lidt, når lovforslaget præsenteres, vil Søren Pind naturligvis synge den velkendte sang om, at disse data skam vil blive beskyttet, så borgernes privatliv ikke bliver krænket — altså med mindre staten en dag skønner det nødvendigt. For hvis blot man har nogle gode IT-leverandører, kan man jo lave et skudsikkert system, så ingen af vore følsomme data nogensinde ender i Se & Hør eller hos en fremmed magt.

Og det hele gøres naturligvis kun for at beskytte os fredelige borgere mod de farlige terrorister, der udgør en trussel mod dette prægtige samfund, hvor enhver borger kan ytre sig frit… hvis man tør.

Da Søren Pind tiltrådte sit embede som justitsminister, proklamerede han, at der var en ny sherif i byen. Men det må bero på en misforståelse. I de gode westernfilm er sheriffen jo folkets beskytter, der sikrer borgernes frihed.

Søren Pind er ikke længere en sådan sherif, og når den massive overvågning indføres har Søren Pind ikke blot et fængsel til forbryderne, men et tankefængsel til os alle, hvor alle vores digitale impulser logges døgnet rundt.

Opdatering: Svar fra Søren Pind

Efter denne artikels udgivelse har justitsminister Søren Pind svaret på min og andres kritik i en række tweets. De mest bemærkelsesværdige udsagn er følgende:

»Jeg kommet aldrig til at foreslå, at staten skal råde over folks internet data. Enhver, der skriver det, taler mod bedre vidende.«
»Men frihed forudsætter en stat der kan forsvare den.«
»Myndigheder kommer udelukkende til at få adgang til informationer specifikt og mod dommerkendelse. Det er ikke masseovervågning