JAVA NEDİR?

Rabia UĞURLU
4 min readAug 21, 2021

Java ilk olarak Sun Microsystems tarafından 1995 yılında piyasaya sürülen bir programlama dili ve bilgi işlem platformudur.

Java; hem derlenen hem de yorumlanan bir dildir. Her şey nesneye yöneliktir. Her objeye karşılık gelen referanslar bulunur. Ancak java programlama dilinde işaretçi(pointer) yapısı bulunmaz.” Bir kere yaz her yerde kullan”, prensibini benimseyen bir dildir.

Öncelikle gerekli JDK (Java Development Kit)’yı kurarak java dünyasına adım atalım. JDK’yı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Ardından kullanmak istediğiniz java geliştirme ortamını kurabilirsiniz. Ben Eclipse geliştirme ortamını kullanıyorum. Eclipse geliştirme ortamını indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. İsterseniz farklı geliştirme geliştirme ortamları da mevcut. Netbeans, Intellij IDEA bunlara örnek verilebilir. Buradaki seçim tamamen size bağlıdır.

JAVA ÇALIŞMA MANTIĞI

Java’da yazdığımız kod derlendikten sonra Bytecode’a çevrilir. Bytecode ise JRE(Java Runtime Environment /Java Çalışma Ortamı) tarafından sunulan JVM(Java Virtual Machine /Java Sanal Makinesi) ile kullanılan sisteme göre, o yapıya uygun hale dönüştürülüp çalıştırılır. Bu yapı sayesinde Java’nın platform bağımsızlığı sağlanmış olur. Yazdığımız kodlar makine de değil makine üzerinde kurulmuş olan JVM tarafından çalıştırılır.

Hotspot Teknolojisi

JVM içerisinde yer alan bu teknoloji yazılımda sürekli tekrarlanan kod bölümlerine verilen addır.

Garbage Collector(Çöp Toplayıcı)

Java’da bir nesne oluşturulduktan sonra o nesne ile işimiz bittiğinde hiçbir işlem yapmamıza gerek yoktur. Çöp toplayıcılar bunu bizim yerimize yaparlar. Çünkü JVM, kullanılmayan bellek bölümlerini belirli aralıklarla otomatik olarak temizler ve sisteme iade eder. Bu sayede bellek sızıntıları da en aza indirgenmiş olur.

Jar

Java ile geliştirilmiş programların uzantısıdır. Ayrıca bir sıkıştırma formatıdır. Uygulamamız derlendiğinde jar uzantısını alır. Bu uzantı uygulamamızın exe halidir. Yani çalıştırılabilir dosyadır.

VERİ TİPLERİ

Java’ da her veri bir sınıf olarak değerlendirilir. Kullanılan veri tipleri ise verileri tutmak, saklamak için kullanılır. Kullanılan veri tipine göre bellekte yer ayrılır. Veri tipleri üç gruba ayrılır:

1)İlkel(Primitive) Veri Tipi

  • Tam sayılar

a- Byte: Bellekte1 byte yer kaplar.

b- Short: Bellekte2 byte yer kaplar.

c- Int: Bellekte4 byte yer kaplar.

d- Long: Bellekte8 byte yer kaplar.

  • Ondalıklı sayılar

a- Float: Bellekte4 byte yer kaplar.

b- Double: Bellekte8 byte yer kaplar.

  • Char: Bellekte2 byte yer kaplar. Karakter tutan veri tipidir.
  • Boolean: Bellekte1 byte yer kaplar. 0 ya da 1 değerini döndürür.

2) Referans Veri Tipi

  • Class
  • Interface
  • Array

Referans veri tiplerine ilerleyen konularda değineceğiz.

3) Null Veri Tipi

Herhangi bir değere sahip olmama durumuna verilen isimdir. Bir değer döndürmez.

Veri tiplerine bir örnek:

 public class Variables {public static void main(String[] args) {//primitive(ilkel) tipleriint myNumber = 251;short myShort = 10100;long myLong = 1000000000;double myDouble = 65.788;float myFloat = 75.5f;char myChar = ‘A’;boolean myBoolean = true;byte myByte = 110;String myName = “Rabia UĞURLU”;System.out.println(myNumber);System.out.println(myShort);System.out.println(myLong);System.out.println(myDouble);System.out.println(myFloat);System.out.println(myChar);System.out.println(myBoolean);System.out.println(myByte);System.out.println(myName);}
}

Kodları derleyip çalıştırdığımızda aşağıdaki çıktıyı elde etmiş oluruz:

DEĞİŞKENLER

Değişkenler, girdiğimiz değerleri alan veya programın çalışmasıyla bazı değerlerin atandığı veri tutuculardır. Değişken tanımlama ise şu şekilde olur:

 verilen değişkenin ismi = değişken değeriint sayi;String AdiSoyadi;

DİNAMİK DEĞİŞKENLER

Sınıf içerisinde bildirimi yapılan ve static deyimi olmayan değişkenlerdir.

 Sonuc s1 = new Sonuc(); s1.topla = 75 ;

STATİK DEĞİŞKENLER

Sınıf içerisinde bildirimi yapılan ve static deyimi olan değişkenlerdir. Program çalıştığı sürece bir kez oluşturulurlar.

 static double elipsinAlani;

SABİT TANIMLAMA

Java’da C programlama dilindeki gibi sabit(constant) öge yoktur. Ancak sabit öge işlevini gören değişken tanımı yapılabilir.

 static final float PI = 3.1416;

FINAL DEYİMİ

Java’da final deyimi sabit(constant) yerine geçer. Programda değişmeden aynı kalırlar. Diğer değişkenlerden ayırmak için değişken isimleri büyük harfle yazılır.

İLK PROGRAM

Öncelikle Eclipse üzerinde ilkProgram isimli bir java projesi oluşturuyoruz. Proje klasörü içerisinde yer alan src klasörüne sağ tıklayarak new>class diyerek Main isimli bir class oluşturuyoruz. Aşağıdaki gibi bir sınıf oluşmalıdır.

public class Main {public static void main(String[] args) {System.out.println(“HELLO WORLD”);}}

Public: erişim metodudur. Main metodunun public olmasının sebebi program içindeki her kodun public erişim metoduna erişebilmesinden kaynaklıdır.

Static: sınıf tarafından paylaşıldığını belirtir.

Void: geriye bir değer döndürmez.

Main: tüm uygulamalar main metodundan başlar. Programın ana kısmıdır.

String: sınıfın adını tanımlar.

args[]: parametre adıdır. [] ise bir dizi olduğunu belirtir.

{}: Kod bloklarımızı içeren kısımdır.

Son olarak yukarıdaki kodumuzu derleyip çalıştırdığımızda aşağıdaki çıktıyı elde etmiş oluruz:

Böylelikle java dünyasına ilk adımımızı atmış olduk. Genellikle java için zor algısından kaynaklı bir ön yargı oluşuyor. Bu ön yargıyı kırarak hep birlikte öğrenmeye ne dersiniz? Öğrendiğim şeyleri paylaşmaya devam edeceğim. Buraya tıklayarak java serüvenimde sizlerde bana eşlik edebilirsiniz.

Keyifli kodlamalar, şimdilik hoşçakalın :)

KÜÇÜK BİR ÖNERİ :)

https://www.w3schools.com/java/ sitesi kodlama için oldukça keyifli bir çalışma ortamı sunuyor. Özet anlatımların sonunda konuyla ilgili testler sizi bekliyor. İsterseniz siz de bir göz atabilirsiniz.

REFERANSLAR

  • Standart Edition Java 8/Kerim Fırat

--

--