De Vlaamse mobiliteit over 5 jaar: 33 digitale experts geven hun prognose

Hoe ziet onze mobiliteit er over 5 jaar uit? Wat wordt de game changer? Wat wordt het iPhone-moment? Staan we in 2022 nog steeds in de file of worden we allemaal in zelfrijdende wagens rond gereden. Willen we dan überhaupt nog wel een wagen of bestellen we onze mobiliteit via een druk op onze smartphone. En wat is de rol van Tesla in dit alles?

33 vooraanstaande digitale experts, de ene al wat autogekker dan de andere, geven hun visie over waar Vlaanderen in 2022 naar toe gaat op vlak van mobiliteit. Maar eerst tijd voor een primeur!

Ik ben niet de beste vrienden met de openbare weg in Vlaanderen en ik ben dat stilaan beu. Het verkeer werkt frustrerend, dus ik kondig bij deze mijn afscheid aan van zelf rijden op de openbare weg. Maar ik heb een oplossing nodig, dus vroeg ik me af: wanneer kan ik definitief afscheid nemen van rijden op de openbare weg? Hoe lang gaat het nog duren vooraleer we in Vlaanderen mobility as a service kunnen gebruiken?

Tijd voor wat research en het inzetten van mijn adresboek digitale experts.

Wanneer ik mijn research begin, kom ik al snel een persbericht tegen: “Vijf miljard euro voor Vlaamse mobiliteit: “Nooit geziene investeringen in álle vormen van vervoer” kopt de website van Ben Weyts op maandag 13/02. Van dat bedrag gaat er 2,7 miljard naar werken aan de weg: versta als structureel onderhoud, een nieuw op- en afrittencomplex hier en daar en wat spitsstroken, als ik het goed lees. “Er gaan in heel Vlaanderen heel wat schoppen in de grond.” lees ik daar stoer, maar het woord innovatie staat in dat bericht uiteraard niet. 2,7 miljard investeren in wegen — ‘t zal nodig zijn — maar met welk toekomstperspectief?

Weet je nog toen er eind november door Weyts werd aangekondigd dat er vanaf 01 januari op alle gewestwegen de maximumsnelheid naar 70 km/u zou gaan. Door die maximumsnelheid in te voeren “maken we de wegen buiten de bebouwde kom beter leesbaar. Minder verwarring moet zorgen voor meer veiligheid” (bron). Awel, rijdt nu — midden februari 2017, 50 dagen nadat de nieuwe regel is ingevoerd — eens rond en telt eens het aantal borden met 70 km/u erop dat aan de kant van de weg staat? Zo dringend is ‘t precies toch ook weer niet…

Alle gekheid op een stokje: de kans is groot dat over 10 jaar de snelheid op die wegen wordt opgetrokken naar 90 km/u omdat dan niet langer een mens aan het stuur zit, maar de wagen zelf de weg leest en de software is nooit afgeleid…

Maar als ik dan zie dat er 2,7 miljard wordt vrijgemaakt, dan vraag ik me af: zijn we hier in Vlaanderen op vlak van mobiliteit wel voldoende ambitieus? Het verkeer van morgen gaat er immers helemaal anders uitzien.

© Bart De Waele

Over 13 jaar is het 2030. Kijkt eens naar bovenstaande foto! 13 jaar! Maken we nu wegen waar we in 2030 over zullen rijden of hebben we over 7 jaar opnieuw 2,7 miljard euro nodig voor structureel onderhoud?

Want de autoconstructeurs zitten niet stil. Audi werkt samen met Nvidia om tegen 2020 een zelfrijdende wagen in productie te hebben. BMW gaat dan weer in zee met Intel en mikt om op het einde van 2017 al een eerste testvloot van 40 zelfrijdende wagens klaar te hebben.

Even als tussendoortje: Test nu gratis een BMW i3 voor 24 uur!
Onze vrienden van BMW waren onder de indruk van ons expertenrapport en boden de eerste 1000 geïnteresseerden een gratis testrit aan met een BMW i3 de komende week! Niet voor eventjes om met een verkoper ernaast te zitten,… of niet voor een uurtje even op de autostrade te gaan cruisen… neen, je krijgt hem 24 uur mee! Dag en uur van afhaling/terugbrengen af te spreken met de dealer van uw keuze. Maak hier een afspraak, volledig vrijblijvend en doe eens zot ;-)

Omdat ik niet meteen een antwoord vind in de beleidsnota 2014–2019 van onze minister van mobiliteit Ben Weyts (die blijkbaar zijn fiets niet kan bijhouden en dinsdag 14/02 efkes Ben Kweyts was) of in het document Mobiliteitsplan 2030 dat door diens voorganger werd opgesteld (PDF-alert) stuur ik mijn vragen naar mijn eigen digitale expertenpanel.

Ik trommel een gevarieerd panel digitale experts op en stel hen de volgende vijf vragen:

1. Hoe ziet de mobiliteit in 2022 eruit?

2. Wat hebben we nodig om een iPhone-moment van de mobiliteit te creëren? Wat wordt de game changer?

3. Wordt de auto geherwaardeerd en eindelijk efficiënt ingezet (denk aan autonoom rijdende wagens die door middel van een app geboekt kunnen worden).

4. De Belg heeft niet alleen een baksteen in zijn maag, maar ook een auto in z’n hart. Zullen we in 2022 de drang om een wagen te bezitten al hebben kunnen inwisselen in de zekerheid om er gewoon gebruik van te kunnen maken (cfr. Streamingdiensten).

5. Zijn we ambitieus genoeg in Vlaanderen?

Het panel bestaat uit: 33 experts en ‘t zijn er niet van de minste!

 1. Bart De Waele: CEO, Wijs
 2. Omar Mohout: Professor of Entrepreneurship, Antwerp Management School
 3. Erwin Jansen: CEO, These Days Y&R
 4. Jo Caudron: Founding partner Duval Union Consulting
 5. Tom Verschuere: Marketing Strategist in luxury lifestyle retail & automotive
 6. Luk Balcer: Creative Director, MAD Group International
 7. Rik Vera: CEO, Nexxworks
 8. Dirk Willems: Dream Car Media
 9. Christophe Weerts: Corporate Communications Manager, BMW Group Belux
 10. Nick Vinckier: Senior Consultant, Duval Union Consulting
 11. Geert Conard: Management Consultant
 12. Koen Delvaux: Founder, Proximus Move
 13. Liesbeth Janssen: E-commerce & digital manager, Pelckmans uitgevers
 14. Kenny Vermeulen: Social Media Creative, Emakina
 15. Frédéric De Vries: Head of Digital, Darwin BBDO
 16. Alexander Strobbe: Digital Creative
 17. Bruno Peeters: Social Media Expert, Belfius Bank
 18. Jasper Nuyens: Founder and CEO, Linux Belgium
 19. Maarten Verheyen: Owner, TradersOnly
 20. Tom Schouteden: VP Operations, Faction XYZ
 21. Lien De Leenheer: Senior strategic digital communication and collaboration consultant
 22. Guido Everaert: auteur, keynote speaker, columnist, storyteller
 23. Kris Mampaey: Director SSC-IT, Willemen Groep NV
 24. Dorien Aerts: SMB MarCom Manager Belux, Microsoft
 25. Byron Soulopoulos: Managing Director, Tech Mahindra Network Services Belgium
 26. Nick Decrock: Co Founder & CEO, POSTBUZZ
 27. Yannick Khayati: Growth Expert — Managing Partner, Trigger
 28. Pascal Ursi: Business Developer and Marketeer, CircuitZolder
 29. Anthony Kumpen: Heinz Performance Hasselt
 30. Christian Daems: Senior Digital Transformation Consultant
 31. Rien van den Bosch: Managing Partner, KOOACH
 32. Ruben Ceuppens: Senior Social Strategist, Social Lab Group
 33. Hannes Coudeneys: Digital Hustler, VRT

De visie van de 33 experten op bovenstaande vijf vragen leverde uiteindelijk zoveel input op, dat ik besloot om het in een rapport te gieten en ter download aan te bieden! Download hier het volledige verslag “Mobiliteit 2022” door 33 digitale experts. Hieronder vatten we de hoofdzaken samen.

First we change technology, then technology changes us.

Technologie speelt een centrale rol in de mobiliteit van morgen. Bart De Waele: “Maar het gaat verder dan alleen maar een technologische implementatie: de technologie die autonoom rijdende wagens mogelijk maakt zal in grote mate ons gedrag veranderen. First we change technology, then technology changes us.

“Maar de mogelijkheden van een zelfrijdende wagen gaan verder,” aldus Bart De Waele. “De drang om een wagen te bezitten wordt kleiner, naarmate transport-as-a-service groeit. Je bestelt je mobiliteit wanneer je dat nodig hebt. Misschien hoeven we zelfs in de toekomst niet meer te betalen voor een rit. Retailers in grote steden geven je nu al toegang tot een betalende parking, maar wat als grote retailers zelf voor de rit zorgen als je in ruil daarvoor bij hen komt winkelen? Of het zou geen al te gek idee zijn voor een bedrijf als Colruyt om te investeren in een vloot zelfrijdende wagens en zo aan huis te laten leveren.”

Erwin Jansen: Volgens futurist Zack Kanter zijn we niet ver meer verwijderd van de autonome wagen. In 2015 slaagde Tesla er al in om hun wagens voor 90% van de tijd zelf te laten rijden en er zijn soortgelijke plannen bij Google. General motors brengt in 2017 een auto op de markt die zelf kan sturen, remmen en versnellen op autosnelwegen en in files. Daarnaast zou 60% van de Amerikanen zo’n zelfrijdende auto op dit moment al willen. Volgens een studie die Kanter citeert van de Columbia University in New York, zijn er amper 9.000 van die zelfrijdende auto’s nodig om heel New York te bedienen. De wachttijd zou 36 seconden bedragen. Kost: een halve dollar per mijl. PwC berekende dat, indien het echt tot die zelfrijdende auto’s komt, het totaal aantal wagens in de VS zou kunnen dalen van nu 245 miljoen naar slechts 2,4 miljoen. Dramatisch dus voor de autobouwers, verzekeraars, banken die auto’s leasen, zelfs wegenbouwers. In de VS raken jaarlijks 2,1 miljoen mensen gewond en sterven er bijna 30.000 mensen in het verkeer. Dat is grotendeels voorbij met autonome wagens. Files verdwijnen, waardoor je meer dan één volle week per jaar spaart. En parkeergarages in de stad verdwijnen, waardoor er gigantisch veel plaats vrijkomt. Plus, de meeste van die wagens zullen elektrisch zijn. Dat zal een gigantische impact hebben op het verbruik van fossiele brandstoffen. Het autoverkeer is in de VS goed voor 17,6 procent van alle broeikasgas. Daarvan verdwijnt er 15,9 procent.

1. Hoe ziet de mobiliteit in 2022 eruit?

Jo Caudron: “In 2022 gaat de mobiliteit nog zeer erg gelijken op die van vandaag, omdat we het tipping point nog niet zullen hebben bereikt. Dat tipping point komt er pas rond 2022 omdat de frustratie bij de mensen zo hoog zal zijn opgelopen dat mensen de shift zullen willen maken. Het gaat ook niet alleen over nieuwe technologie maar je moet ook het draagvlak hebben. En dat draagvlak zal komen door de grote hoeveelheid frustratie. Over vijf jaar zullen mensen het kotsbeu zijn om elke dag vijf uur in de auto te moeten zitten.”

Ook Luk Balcer deelt die mening: “De mobiliteit zal er in 2022 nog slechter aan toe zijn dan nu.” Christophe Weerts hoopt dat er beterschap in zicht is en stelt ons alvast gerust: “Over vijf jaar zal elke reeks in het BMW-gamma een Plug-in Hybride aanbieden, zal BMW met car sharing actief zijn in méér landen en zal er (vanaf 2021) een 100% elektrische BMW zijn met zelfrijdende capaciteiten (de BMW iNext).”

Nick Vinckier gaat ervan uit dat we aan de vooravond van een revolutie staan, die een even grote of nog grotere impact zal hebben dan het Internet destijds: autonomous vehicles.

“Stel je voor, morgen worden we wakker in een wereld waar we niet meer met auto’s hoeven te rijden. Waarom zouden we nog auto’s kopen? Het bezitten van een auto wordt een volkomen achterhaald begrip. Als ‘huurder’, zul je makkelijk een driverless Uber kunnen oproepen en het is logisch dat je je auto verhuurt als eigenaar. Reken maar eens uit hoeveel efficiënter een auto-aankoop wordt als je die geen 20% van de tijd maar bijna de volle 100% zal kunnen gebruiken.

Branding zal er op die manier een stuk minder toe doen. Wat maakt het uit? Enkele gelukkigen zullen een auto kopen en verhuren, de rest zal transport huren. Reken je even mee hoeveel verzekeringen er sneuvelen als het aantal chauffeurs morgen ophoudt met groeien? De verkoop van banden zal dan wel weer stijgen, gezien die 4x sneller dan vandaag versleten zullen zijn.

Geen chauffeur, dat betekent geen BOB-controles meer. Empirisch, niet-onderbouwd onderzoek wijst uit dat kennissen vooral matig drinken op café wegens schrik voor politiecontroles. Dat is niet meer nodig in een driverless wereld, de auto wordt onze BOB. Wat onze alcoholconsumptie gevoelig zal doen stijgen. Ik tweette het vorig jaar nog: AB InBev zou driverless technologie en de lobby erachter intensief moeten steunen.

En hoe gaan we de radio-redacties een reden tot bestaan toeschrijven wanneer we allemaal naar filmpjes kijken, boeken lezen of werken in de auto?

Tenslotte zal dit een ongelooflijk positieve impact hebben op het milieu. Mochten we morgen opstaan in een wereld vol elektrische, zelfrijdende wagens, valt er een hoop vervuiling weg. Niet alleen uitstoot maar ook agressie, stress, geluidshinder… En niet meer zelf rijden, dat betekent alleen maar minder doden in het verkeer. Driewerf hoera!”

Het enthousiasme van Nick siert ‘m, maar niet iedereen denkt dat het zo’n vaart zal lopen.

Koen Delvaux: We onderschatten de snelheid van verandering. Wie in 2022 een nieuwe wagen koopt, zal zijn keuze maken gebaseerd op de kwaliteit van de autopilot.”

Tom Verschuere: “De nieuwe trends die nu al beginnen zoals elektrische wagens en car sharing zullen dan al duidelijker en meer verspreid zijn (adoption curve: innovators — early adopters — early majority …) , maar ook niet véél meer dan nu.”

Jasper Nuyens “Het mobiliteitslandschap gaat drastisch veranderen op relatief korte tijd. De belangrijkste verandering komt er in eerste instantie door middel van de introductie van Artificiële Intelligentie voor het zelf rijden van voertuigen. En in tweede instantie door het overgaan naar elektrische aandrijving en energieopslag d.m.v. batterijen. Het zal vooral de transportsector zijn waar tegen 2022 geen manueel bestuurde voertuigen meer verkocht zullen worden. De transitie van het bestaande voertuigenpark zal door de grote hoeveelheid wagens en trucks weliswaar 20 à 30 jaar duren. De zelfrijdende personenwagens zullen samen gedeeld kunnen worden — iets wat zeker zal gebeuren bij de goedkopere modellen.”

Anthony Kumpen): Men praat al jaren over autonoom rijdende wagens, de shift naar elektrische wagens en zelfs de stap naar een sharing-model waarbij men een wagen oproept via een app. Persoonlijk denk ik dat dit nog een stuk langer gaat duren dan vijf jaar.

Dorien Aerts: Een ideaal scenario dat niet zo ver weg meer lijkt en dus in 2022 haalbaar moet zijn, brengt voor mij de huidige voordelen van openbaar vervoer en een eigen wagen samen.

Kris Mampaey: Ik wil niet pessimistisch zijn, maar over vijf jaar staan we nog allemaal in de file.

Guido Everaert: Iedereen springt allicht op de kar van de zelfrijdende auto’s, en het zou dom zijn om die evolutie niet te onderkennen, maar tegelijkertijd hoop ik ook dat er een mentaliteitswijziging komt.

Lien De Leenheer: “Tien jaar geleden zat ik in een vergadering in Nederland, met daarin een hoop Europese topexperten qua elektrische mobiliteit. De spreker van Tennet (één van de grote Europese elektriciteitsdistributeurs, vooral actief in Nederland en Duitsland) liet toen zien dat het zeker 15 à 20 jaar zou duren vooraleer 20 à 40 procent van de mensen in Nederland elektrisch zou rijden. Dat leek mij toen erg pessimistisch, want alle technologie was beschikbaar, maar nu 10 jaar later krijgt de goede man gelijk. Het heeft te maken met een combinatie van een aantal zaken: de meeste mensen kopen maar eens om de 5 à 10 jaar een nieuwe wagen, de angst voor het onbekende, het gebrek aan actieradius van elektrische wagens en…. vooral het kip en het ei-verhaal: moeten er eerst elektrische wagens zijn of eerst laadpalen?

In Nederland heeft men de koe bij de horens gevat. Een ex-medewerker van ABB heeft er FastNed uit de grond gestampt. Op een paar jaar tijd zijn zij erin geslaagd om een nationaal netwerk van fastchargers te realiseren. Bovendien worden elektrische wagens in Nederland enorm gestimuleerd als bedrijfswagens door de wagens én de elektriciteit belastingvrij te maken. Dus… De Belgische overheid moet knopen doorhakken indien ze écht een andere soort mobiliteit willen. Alleen inzetten op openbaar vervoer is geen oplossing wanneer je voortdurend lokale treinen en busdiensten afschaft. Hopen dat iedereen naar de stad gaat verhuizen zal er ook niet inzitten.

2. Wat hebben we nodig om een iPhone-moment van de mobiliteit te creëren? Wat wordt de game changer?

Een game changer die het vaakst aan bod komt is een goedkope, elektrisch aangedreven zelfrijdende wagen. Al zijn er ook die die mening hélémààl niet delen.

 • Jo Caudron: De Tesla’s van 35.000 dollar (de Model 3) die ook al die autonomous driving functies zullen hebben, dat gaat volgens mij de klik zijn.
 • Ruben Ceuppens: Een goedkope elektrische wagen die er ook nog ‘ns goed uitziet, dat wordt een game changer.
 • Rik Vera: Ik denk dat de combinatie tussen een aantal factoren een belangrijke wijziging teweeg brengt: Tesla die de slapende constructeurs zwaar onder druk zet om snel mee te evolueren, een aantal nieuwe software-first bedrijven die businessmodellen ontwikkelen die niét vertrekken vanuit het plooien van plaatstaal, maar voor wie de auto slechts een ‘tool’ is, de sharing-economy die niet te stuiten is, de exponentieel groeiende technologische ontgrenzing…
 • Liesbeth Janssen: Ik denk dat de smartphone maar ook de toenemende groei van de share-economie een belangrijke rol gaan spelen in alles wat mobiliteit betreft.
 • Frédéric De Vries: De iPhone van de auto’s is er al! Dat is de Tesla Model S. Maar de echte game changer gaat geen auto zijn: het gaat een vervoersoplossing zijn.
 • Jasper Nuyens: De kostenbesparingen in de transportindustrie door het automatiseren van chauffeurs zijn astronomisch.
 • Maarten Verheyen: de game changer zit in de batterijtechnologie. De kostprijs van de batterijen is vandaag nog bijzonder hoog.
 • Tom Schouteden: Bedrijven zoals Uber en Tesla de grootste kans om de markt te herdefiniëren. Transport as a service, in plaats van een auto als eigendom wordt de nieuwe norm.
 • Guido Everaert: Ik weet niet of we dat via een game changer gaan realiseren. Ik geloof wel in een andere manier van werken, gebaseerd op vertrouwen en een andere arbeidsethiek en –mentaliteit. Niet veel werken, maar slim werken.
 • Kris Mampaey: Bovenal moeten we af van onze eigen wagen te willen hebben als statussymbool, maar vervoer veel meer als een service gaan benaderen. De voordelen zijn ruim aanwezig.“Mobility as a service” zal leiden tot een hogere kwaliteit van de wagen zelf (hoe langer de wagen meegaat, hoe hoger het rendement).
 • Byron Soulopoulos: EV en Autonome wagens: wanneer die ruim beschikbaar zijn, gaan mensen geen eigen wagen meer kopen.
 • Yannick Khayati: Zelfrijdende wagens worden de game changer.
 • Erwin Jansen: Er zijn verschillende elementen die samen voor een game changing moment zullen zorgen: elektrische wagens, autonome wagens en mobility as a service.
 • Pascal Ursi: Fully Automated Driving wordt de game changer.
 • Anthony Kumpen: Ik zie niets dat op dit moment echt een game changer kan zijn.

3. Wordt de auto geherwaardeerd en eindelijk efficiënt ingezet: denk aan autonoom rijdende wagens die door middel van een app geboekt kunnen worden.

 • Erwin Jansen: Auto’s zullen niet langer meer een statussymbool zijn voor een groeiende groep consumenten. Wagenbezit is ook niet langer een must. Een optimale mobiliteit, ongeacht het transportmiddel, wordt belangrijker.
 • Maarten Verheyen: Ik denk eigenlijk het tegenovergestelde. Auto wordt meer een commodity. Mobiliteit wordt een commodity. Vandaag is de auto een statussymbool, maar dat gaat compleet wegvallen en de auto zal een utility worden. De auto als statussymbool verdwijnt en daarmee ook de drang om er een te bezitten.
 • Geert Conard: Dit is natuurlijk de toekomst waar Uber voor gaat. Zelfrijdende auto’s die je boekt via de Uber-app. Of dit in 2022 reeds gemeengoed is weet ik niet, maar het is vrij zeker dat dit ooit realiteit zal worden.
 • Dirk Willems: We gaan waarschijnlijk meer aan autodelen doen, vooral in de grote steden waar je door middel van een app je kan lokaliseren en een wagen kan reserveren en deze via de app van je bank zal betaald worden.
 • Koen Delvaux: Het bezit van een eigen auto zal blijven bestaan naast autodelen.
 • Jo Caudron: Ja, dat wordt de echte game changer voor de business modellen, maar dit gaat niet gebeuren op korte termijn. Tesla bereidt zich daar ook op voor: als je vandaag een Tesla koopt, dan staat er in je contract dat je de autonome functies van de wagen niet mag gebruiken om een taxiservice mee uit te bouwen. Waarom? Omdat ze dat zelf willen. Maar Tesla zal niet alleen die klik in de geesten van de mensen maken. Dat zullen eerder kleine auto’s zijn die gemaakt zijn voor een stad bijvoorbeeld. Stel je voor: Parijs dat 10.000 zelfrijdende auto’s koopt die continue rondrijden, in samenwerking met Suez of zo. En als mensen dat zien, zullen ze zeggen ‘wauw, da’s de max’.

4. Zullen we in 2022 de drang om een wagen te bezitten al hebben kunnen inwisselen voor de zekerheid om er gewoon gebruik van te kunnen maken.

 • Rik Vera: Deze verandering (van bezit naar access) zullen we eerst in de innovatieve grootsteden zien, daarna zal dat steeds verder uitdeinen.
 • Christophe Weerts: Dit zal afhankelijk zijn van wie en waarom. Mensen die zich uitsluitend (of bijna uitsluitend) in de stad moeten verplaatsen zullen zeker geen auto meer nodig hebben. Hopelijk is het openbaar vervoer in België tegen dan ook verbeterd.
 • Nick Vinckier: De horizon van vijf jaar is te dichtbij. Als de kinderen van vandaag — de ruptured generation — zich op de markt gaat begeven en de oudere ‘classical’ generation ons heeft verlaten (of gewoon niet meer met wagens rijdt) zullen we het echte omslagpunt meemaken.
Bart De Waele: Het is niet zo gek om te denken dat met een wagen rijden hetzelfde zal zijn als jagen in 2017. Je bekijkt het als een sport, het is een tikkeltje elitair en mensen kijken er met gemengde gevoelens naar.
 • Liesbeth Janssen: De jongere generatie zal sowieso die drang niet meer hebben. Voor hen is de auto geen statussymbool niet meer. Zij zullen de early adopters zijn van zo’n diensten.
 • Tom Verschuere: De mentaliteitswijziging heeft tijd nodig. Gen Y en Gen Z beginnen al zo te denken, maar die zijn momenteel nog maar een fractie van de automarkt.
 • Bruno Peeters: Voor sommigen is een auto louter een object dat verplaatsingen mogelijk maakt. Deze personen zullen hoogstwaarschijnlijk weinig bezwaar hebben om naar een ander model over te schakelen waar gebruik centraal staat en niet meer eigendom.
 • Dorien Aerts: Met de huidige files staat er veel druk op de huidige mobiliteit: politiek en burger beseffen meer dan ooit dat dit niet kan blijven duren. Enerzijds biedt het huidige openbaar vervoer voor velen geen echt alternatief omdat het niet voldoende flexibel is of te veel tijd kost. Anderzijds wordt het hebben van een wagen steeds duurder, denk aan verzekeringen en brandstof. Ik denk daarom dat de overgang van het hebben van een wagen naar het gebruik maken ervan sneller zal verlopen dan we met z’n allen denken.
 • Byron Soulopoulos: De ondernemers onder ons zullen nog een wagen kopen die ze, wanneer deze niet in gebruik is, kunnen “verhuren” of ter beschikking stellen van Uber-achtige apps. Waardoor ze op 12 maanden de aankoop van hun wagen kunnen terug verdienen en winst gaan maken. Andere mensen gaan gebruik maken van deze diensten en kopen geen eigen wagen meer.
 • Nick Decrock: Andere pay-as-you-use platformen tonen het belang van de ’Triple C of Succes’: convenience, choice, cost.

Convenience: Het maakt niet meer uit waar een wagen staat of wie er nu mee rijdt, even de app openen en hij komt er vanzelf aan. De “summon” functie op Tesla is al een mooi voorbeeld.

Choice: Vandaag met een sportwagen, morgen met de cabrio. Overmorgen de multivan met de kids. Mensen hebben graag onbeperkte keuze.

Cost: Uber, Netflix, Spotify… allen goed in de eerste C’s, maar vooral in de strakke prijszetting. Zolang je meer krijgt dan je ervoor betaalt komt alles wel goed.

 • Yannick Khayati: Als ik jongeren vertel dat ik dagelijks meer dan twee uur in de wagen zit, verklaren ze me nu al gek.
 • Erwin Jansen: De millennials leiden de verandering!
 • Hannes Coudenys: We verkiezen een Uber boven een taxi, omdat een Uber persoonlijk is en je het gevoel geeft dat je in een personal space zit. Dus het eigendom van een wagen kan misschien wel verdwijnen maar het gevoel van persoonvervoer moet wel persoonlijk blijven.

5. Zijn we ambitieus genoeg in Vlaanderen?

Jo Caudron: Internationale spelers zullen naar onze markt komen en wij zullen daarop inhaken. Ik verwacht niet dat de politiek dat zal blokkeren. We zullen alleen niet het labo op voorhand zijn. En dat terwijl ik ervan overtuigd ben dat we dat perfect zouden kunnen zijn.

Ruben Ceuppens: Of we ambitieus genoeg zijn? Het antwoord is natuurlijk een volmondig ‘nee’; zelfs niet als het over het verkeer alleen gaat. Disruptieve economische modellen worden bijna reflexmatig verboden of lamgelegd in plaats van het correcte kader te krijgen. Besparingen op alle vormen van universitair onderwijs en onderzoek zijn aan de orde dag.

Rik Vera: Ambitieus genoeg in Vlaanderen? Bijlange niet

Maarten Verheyen: Neen, we zijn nooit meer in Vlaanderen in iets ambitieus genoeg. Ook hier niet. Ik denk dat de minimale inspanningen die door de overheid hier worden geleverd, een druppel op een hete plaat is.

Tom Schouteden: België heeft zo goed als alle maakindustrie verloren en die zien we allicht niet meer terug. We moeten volop inzetten op onderwijs om nieuwe werkkrachten van topniveau neer te zetten. Tegelijkertijd moet de Belgische markt aanzienlijk flexibeler worden om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Het is ook niet onbelangrijk om de aandacht te vestigen op het aantal chauffeurjobs die de komende jaren onvermijdelijk verloren zullen gaan. Dit gaat van taxichauffeurs, over bus- en trambestuurders tot treinchauffeurs en vrachtwagenchauffers.

Guido Everaert: Als we in België een probleem zien, dan proberen we dat op te lossen met regeltjes, en bijkomende regeltjes. Altijd blijven we denken vanuit het bestaande kader. Het afdwingen van sociaal correct gedrag door bestraffing en gebod. Terwijl ik er van overtuigd ben dat veel dingen kunnen opgelost worden door gezond verstand en een langetermijnvisie.

Yannick Khayati: Daar vrees ik een beetje voor. In het heden waar mobiliteit nog niet zo erg gedigitaliseerd is, lopen we in mijn ogen toch al aardig stuk achter. Ik ken zeker de agenda van minister Weyts niet, maar ik vind het toch frappant dat het aantal noemenswaardige innovaties in ons systeem de laatste jaren op één hand te tellen zijn. Maar laat ons daar vooral het positieve in zien, de opportuniteiten voor de toekomst zijn oneindig.

En nu is het aan jullie! Wat is jullie visie op de mobiliteit in 2022? Geef je comments hieronder of op Facebook & like/share het bericht. De maatschappij dankt u! En hoe rapper die zelfrijdende auto’s hier zijn, hoe rapper ik van de baan ben!

Like what you read? Give Cain Ransbottyn a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.