Mituri despre Pilates — ce este adevarat si ce nu?

Desi exercitiile Pilates sunt extrem de populare, inca exista confuzie referitor la dificultatea exercitiilor si cine ar trebui sa le practice.

Astfel s-au creat numeroase mituri in jurul Pilates, mituri adevarate sau nu. Shape Art Pilates Studio din Bucuresti iti prezinta ce este adevarat si ce nu despre Pilate (mituri).

Iata cateva dintre acestea:

#1. Pilates este doar pentru femei

Este de inteles de ce acest mit a fost creat. Aproape toti participantii la cursurile de pilates sunt femei.

Dar cu toate acestea, exercitiile Pilates nu se adreseaza in particular femeilor, ci si barbatilor.

In SUA exista numerosi sportivi care practica Pilates pentru stretching si pentru alungarea stresului.

La urma urmei, miscarile Pilates au fost inventate de un barbat, Joseph Pilates, un sportiv practicand care a avut o corp puternic pana la 80 de ani.

#2. Dureaza prea mult sa inveti miscarile

Este dificil sa inveti uneori Pilates pentru ca exerciitile iti pun in miscare muschi pe care nu i-ai mai folosit pana acum, care in general sunt neglijati de alte tipuri de activitati fizice.

Uneori este nevoie de mai multe sesiuni (chiar 15–20) pentru a fi capabil sa faci Pilates singur intr-un mod corect.

#3. Pilates este prea usor/prea greu

Pilates poate fi ambele, in functie de capacitatea fiecarui practicant. Are exercitii pe mai multe nivele de dificultate.

Ce este important de retinut este ca si cel mai experimentat practicant poate avea beneficii din exercitiile de baza, chiar daca i se par prea usoare.

Cu siguranta unui practicant incepator, care nu face prea multa miscare fizica, i se pot parea dificile anumite exercitii, dar ulterior dupa cateva sesiuni, isi va schimba parerea.

#4. Trebuie sa fii flexibil pentru a practica Pilates

Pilates iti imbunatateste flexibilitatea si iti ofera uneori provocari pentru a reusi sa capeti echilibru si pentru a imbunatati postura. Dar nu trebuie sa fii deja flexibil pentru a putea practica acest sport.

Chiar daca unele exercitii pot fi solicitante, ele sunt adaptabile dupa posibilitatea fiecaruia de a le efectua. Cu fiecare practica, flexibilitatea va creste si vor putea fi efectuate tot mai usor.

#5. Pilates = Yoga

Este o conceptie pe care multi o cred, si anume ca Pilates este acelasi lucru ca si Yoga. Desi cele doua practici au unele similitudini, nu sunt totusi la fel. Sistemul de exercitii este diferit.

Pilates utilizeaza diferite exercitii pentru a tinti anumite zone ale corpului, pentru a dezvolta flexibilitatea si pentru a intari musculatura. Yoga presupune in contrast o serie de miscari fluide, statice.

In concluzie, exercitiile Pilates sunt incadrate la exercitii de fitness, pentru a pastra corpul in cea mai buna forma si pentru o sanatate adecvata.

Este potrivit oricui: tanar, batran, femeie, barbat, sportiv profesionist sau nu, cu totii pot beneficia de Pilates pentru ca este adaptabil nevoilor fiecaruia.

Fiecare persoana trebuie sa practice si abia apoi sa isi dea seama daca aceste mituri sunt fondate sau nu.