Een echte Real Meal-favoriet: cottage pie met bloemkoolpuree

Tip: Like ons op Facebook en Instagram.

Stoofschotels zoals koolhydraatarme lasagne en deze cottage pie met gehakt zijn een van de pijlers onder de koolhydraatarm, suikervrije en vetrijke-eetwijze. Door bloemkool te gebruiken kunnen we deze cottage pie van een knapperige korst voorzien.

Voor 6 personen:

800 g rundergehakt
2 el roomboter
1 grote ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 blik (400 g) tomatenblokjes
2,5 dl runderbouillon
4 el worcestersaus
handje basilicum, grof gesneden

Voor de bloemkoolpuree:
1 bloemkool, in roosjes gebroken
2 eierdooiers
100 g boter
zout en peper
snuf nootmuskaat

★ Verwarm de oven voor op 190 °C.

★ Bak in een grote braadpan het gehakt mooi rul en bruin. Maak eventuele klonten met een houten lepel zo los mogelijk.

★ Haal het vlees uit de pan. Voeg de ui en de bleekselderij toe en bak ze op niet te hoog vuur zacht. Voeg nu de knofl ook toe en bak deze mee tot hij begint te geuren.

★ Voeg de overige ingrediënten toe en doe het gehakt terug in de pan. Meng alles.

★ Zet het vuur laag en laat alles een halfuur sudderen. Roer het mengsel af en toe door om aanbakken te voorkomen.

★ Maak ondertussen de bloemkoolpuree. Stoom de roosjes tot ze zacht zijn en laat ze uitdampen. Pureer ze in een keukenmachine. Voeg met draaiende motor de eidooiers en de boter toe en wacht tot de boter helemaal is gesmolten.

★ Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

★ Neem een flinke ovenschaal en schep daar het gehakt in. Strijk het glad en spreid er de puree gelijkmatig over. Zet het gerecht 15 minuten onder de grill voor een goudbruine korst.

Tip: Je kunt aan het gehakt smaakmakers naar keus toevoegen. Als je nog wel wat extra vet kunt gebruiken, strooi er dan een royale laag kaas over.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

De praktische tips en smaakvolle, robuuste recepten in het boek Koolhydraatarm, suikervrij, ,vetrijk helpen je een revolutie tot stand te brengen: een gezonder, energieker leven door gewoon weer écht te eten.

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk
In Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk leggen een professor, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet — ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie.
Meer informatie vind je hier.

© De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen:
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.