Een korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon (deel 2)

De Real Meal Revolutie
6 min readOct 16, 2016

--

Tip: Like ons op Facebook en Instagram.

Als we willen weten welk voedsel het beste is voor moderne mensen, moeten we goed kijken naar wat onze voorouders aten. In deze blogreeks ‘Een korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon’ beschrijven we in drie delen hoe onze voeding zich in de voorbije honderdduizenden jaren ontwikkelde — en waar het mis ging. Vandaag deel 2: de tweede stomp in de maag. Lees hier deel 1: de eerste grote voedingsramp.

De tweede stomp in de maag

Door om te schakelen naar een voedselpakket dat vooral op granen was gebaseerd, werden mensen kleiner, dikker en vatbaarder voor ziekten. De gemiddelde levensverwachting viel terug van veertig naar twintig jaar. Pas in de vorige eeuw was de lichaamslengte van de mens weer wat die 12.000 jaar geleden was.

Maar toen diende de tweede stomp in de maag zich aan. En terwijl de eerste ramp nog voortkwam uit dadendrang en goede bedoelingen, was een tweede ramp het gevolg van politieke krachten en het welbewust verdraaien van wetenschappelijke feiten.

Met als gevolg, vooral, de drastische stijging, wereldwijd, van obesitas en diabetes die in 1980 is begonnen.

De tweede ramp was het gevolg van politieke krachten en het welbewust verdraaien van wetenschappelijke feiten.

Rammelend wetenschappelijk onderzoek

In 1953 kwam de Amerikaanse biochemicus Ancel Keys met de resultaten van een onderzoek. Daarmee toonde hij naar eigen zeggen het verband aan tussen de hoeveelheid vet die mensen aten, het cholesterolniveau in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten.

Zijn conclusie was dat door het vet in ons voedsel het cholesterolgehalte in het bloed stijgt, waardoor onze aderen dichtslibben en het aantal hartaandoeningen stijgt.

Maar wetenschappelijk gezien was er meteen al van alles aan te merken op zijn werk. Van de tweeëntwintig landen die hij in zijn onderzoek betrok, besloot hij er zestien buiten beschouwing te laten en alleen naar de zes landen te kijken die het beste spoorden met zijn theorie. Verder negeerde hij de enorme vlucht die het roken van sigaretten na de Eerste Wereldoorlog had genomen. In dezelfde periode nam het aantal hartaandoeningen eveneens sterk toe. Ten derde was Keys alleen maar een theoreticus en heeft hij nooit een patiënt met een hartaandoening behandeld.

Door deze drie dingen, én het feit dat hij bij gerandomiseerde klinische trials — een voor de wetenschap essentiële eis — nooit een verband heeft kunnen aantonen, zijn er bij de resultaten van zijn werk de nodige vraagtekens te plaatsen.

Meer weten over Ancel Keys, zijn dubieuze onderzoek en de rampzalige gevolgen voor onze gezondheid? In De Real Meal Revolutie lees je een uitgebreid essay hierover van professor Tim Noakes.

De ‘Dietary Goal for Americans’ — een overheidsrichtlijn uit 1977 waar weinig van klopt, maar die ook nu nog van toepassing is

Maar ondanks de talrijke tekortkomingen en de kritiek en waarschuwingen van gerespecteerde wetenschappers, besloot een commissie uit de Amerikaanse Senaat in 1977 op basis van Keys’ onderzoek aanbevelingen te doen over wat mensen beter wel en niet konden eten.

Het HCLF-dieet (high carb, low , dus weinig vet en veel koolhydraten) dat daarvan het resultaat was, is sindsdien in een groot deel van de westelijke wereld de norm geworden. Met als gevolg, vooral, de drastische stijging, wereldwijd, van obesitas en diabetes die in 1980 is begonnen.

A.s. zondag 30 oktober in deel 3 van de blogreeks ‘Een korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon’:

De derde dreun: genetisch gemanipuleerd voedsel

Denk je dat de mensheid het met de tweede stomp in de maag wel zwaar genoeg te verduren had? Fout gedacht. Want dankzij de genetische manipulatie van voeding was het eind van de gezondheidsellende nog lang niet in zicht.

Nu al meer weten? Lees dan het boek De Real Meal Revolutie!

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — -

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — -

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie (midprice editie van de RMR, à € 17,50. Nu in de winkel):

‘Vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten stimuleren je hongergevoel juist en leiden tot de aanmaak van insuline, dé veroorzaker van obesitas en diabetes en tal van andere ziektes. Deze wijsheid heb ik uit de bestseller Koolhydraatarm, suikervrij vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie van wetenschapper Tim Noakes. Ik heb alle suikers en koolhydraten inmiddels vervangen door vetrijke en gezonde producten.’ — Pieter van den Hoogenband

‘Tim Noakes durft op de barricaden te staan met een revolutionaire boodschap: we worden niet dik en ziek van te veel eten maar juist van verkeerd eten. In dit boek wordt dat in toegankelijke taal uitgelegd. Heerlijke recepten met prachtige foto’s laten zien wat wél gezond is.’ — William Cortvriendt, arts en auteur van o.a. Hoe word je 100?

‘Het boek van Tim Noakes bewijst dat gezonde voeding lekker en gemakkelijk te maken is.’ — Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

Meer informatie vind je hier.

© Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen (nu in de winkel, €29,99) — met meer dan 150 nieuwe recepten.
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

© Super eten voor superkinderen

--

--

De Real Meal Revolutie

In hun boeken geven prof. Tim Noakes, chef Jonno Proudfoot & Sally-Ann Creed kennis, tip en véél om echt te eten voor een gezonder, energieker leven.