Minder koolhydraten, meer vet: zo keer je diabetes om!

Tip: Volg ons op Facebook en Instagram

Inmiddels zijn er al ruim vijftig onderzoeken die de positieve effecten aantonen van een koolhydraatarm dieet voor diabetes type 2-patiënten. Ook Real Meal-auteur Tim Noakes en zijn The Noakes Foundation doen er al jaren onderzoek naar. Met minder koolhydraten en meer vet kun je zelfs van je diabetes type 2 afkomen. Hoe zit dat precies?

Een zeer korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon

Waarom zijn koolhydraten voor zo veel mensen schadelijk? Voordat we iets meer vertellen over insulineresistentie, moeten we eerst begrijpen hoe ons lichaam in elkaar zit. Waarvoor zijn wij gemaakt om het te eten?

De eerste mensen, 200.000 jaar geleden, waren jagers-verzamelaars. Ze jaagden op wilde dieren vanwege het vet en het eiwit, maar aten verder voornamelijk vruchten en groenten, van boven en onder de grond. Ons lichaam is geëvolueerd om zo te eten. In de genen van de mens is sindsdien weinig veranderd. Pas ongeveer 12.000 jaar geleden begon de mens met het verbouwen en verwerken van voedselgranen. Gooi daar nog genetisch gemanipuleerd voedsel bij, dat nog maar twintig jaar bestaat, en ons arme lichaam raakt helemaal in de war. Met als gevolg vooral de drastische stijging van obesitas en diabetes.

Koolhydraten en insulineresistentie (IR)

Kort gezegd zit het zo. Wat mensen eten kan grosso modo in drie sectoren worden onderverdeeld: eiwitten, vetten en koolhydraten. Twee hiervan zijn essentieel voor ons bestaan, maar de derde categorie is volkomen onnodig. Misschien verbaast het je, maar koolhydraten zijn het enige bestanddeel van de drie dat we niet nodig hebben.
Maar het belangrijkste probleem van koolhydraatconsumptie is dat iedereen een lichtere of ernstigere mate van ‘insulineresistentie (IR) heeft, waardoor ons vermogen om koolhydraten te verwerken per mens varieert. Het decennialang eten van grote hoeveelheden koolhydraten door mensen met een hoge insulineresistentie leidt onvermijdelijk tot gezondheidsklachten: het metaboolsyndroom, obesitas en diabetes.

Fig. 1: Wat gebeurt er met je lichaam als je koolhydraten eet?
Dit is wat er gebeurt in je lichaam als je koolhydraten eet:
★ Door het eten van koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel. Om die omlaag te krijgen, scheidt de alvleesklier insuline af. Insuline zorgt er ook voor dat de koolhydraten die niet meteen verbrand worden, in de lever en vetcellen worden opgeslagen. 
★ Tegelijkertijd verhindert het dat vet uit vetcellen als brandstof wordt gebruikt, zelfs bij lage insulinewaarden. Insuline is dus verantwoordelijk voor zowel de opbouw van vet als het tegengaan van vetverbranding!
★ Koolhydraten stillen de honger niet, maar stimuleren die juist. Iemand met insulineresistentie die veel koolhydraten heeft, heeft dus voortdurend trek.
★ De obesitasepidemie is ontstaan doordat mensen veel meer energie in de vorm van koolhydraten tot zich namen. Ze hadden namelijk voortdurend honger. Zodra je ophoudt met het eten van koolhydraten, verdwijnt dat permanente hongergevoel.

IR en diabetes type 2

De mate waarin iemand insulineresistent is wordt veroorzaakt door zowel een genetische aanleg als door levensstijl. Zoals te weinig bewegen en te veel koolhydraten eten, wat zorgt voor gewichtstoename en obesitas. Iemand met IR moet overtollige koolhydraten als vet opslaan. Daarom wordt hij steeds dikker, z’n lichamelijke toestand wordt met de jaren steeds slechter — zolang hij een koolhydraatrijk dieet blijft eten. Mensen met een sterke vorm van IR zullen dus eerder obesitas en diabetes type 2 ontwikkelen dan mensen met een milde vorm van IR.

Fig. 2: De vicieuze cirkel voor mensen met zware insulineresistentie

Weg met koolhydraten!

Wie volgens de principes van De Real Meal Revolutie gaat eten, zal merken dat je lichaam even tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maar al snel verdwijnen je hongergevoel en snackbehoefte. Je voelt je langer verzadigd. En krijg je door meer vet te eten, minder calorieën binnen. Dit principe heet de ‘Yudkinparadox’. Hoe is die te verklaren? Er is maar één antwoord mogelijk: het is het sterk verminderen van koolhydraten dat zorgt voor een verminderd hongergevoel, niet de extra calorieën in de vorm van vet. Ergo: koolhydraten stimuleren de eetlust, ze verminderen de eetlust niet.

Als je koolhydraatarm gaat eten hoef je ook niet meer snel iets te eten om je bloedsuikerspiegel op te krikken. Zelfs mensen met diabetes type 1, die insuline gebruiken, hebben er voordeel bij: doordat ze minder koolhydraten eten, hoeven ze ook minder insuline te gebruiken. En juist die insuline veroorzaakt een lage bloedsuikerspiegel. Dus hoe minder insuline ze hoeven te spuiten, hoe minder vaak ze last hebben van een lage bloedsuikerspiegel.

‘Door anders te eten, minder snelle koolhydraten maar wel gewoon vet, kunnen mensen van hun diabetes type 2 afkomen, blijkt nu.’ — EenVandaag

In een recente uitzending van EenVandaag (met voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink) werden de positieve effecten van een koolhydraatarm dieet toegelicht. Kijk de uitzending hier terug:

Wil je meer lezen over het wetenschappelijke onderzoek naar koolhydraatarm eten? Dat kan natuurlijk in De Real Meal Revolutie, maar lees bijvoorbeeld ook eens deze longread in The Guardian,The Sugar Conspiracy’:

‘Uit een studie van het Amerikaanse Gezondheidsinstituut blijkt dat de groep met een LCHF-dieet meer gewicht verloor, vooral vetweefsel, dan de groep met een vetarm dieet, die vooral spiermassa kwijtraakte. Dit is een van meer dan 50 studies die allen aantonen dat een koolhydraatarme eetwijze beter is dan vetarm eten voor gewichtsverlies en type 2 diabetes.’ — The Guardian, april 2016
Fig. 3: Diabetes, obesitas, hypertensie (hoge bloeddruk) en hypercholesterolemie (hoog cholesterol) zijn uitingen van één algemene onderliggende aandoening: insulineresistentie (IR). De afbeelding hierboven toont een aantal biochemische kenmerken van deze aandoening.

Meer lezen?

Over kinderen en suiker, deel 1: Onze gouden regel
Over kinderen en suiker, deel 2: Traktatie of zoethoudertje?
Zomerrecept: kippenbouillon met kokos
Een korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon (deel 1)
Recept: koolhydraatarme kokospannenkoekjes
Recept: mini-bloemkoolpizza’s met kaas en tomaat

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk:
In Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk leggen een professor, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet — ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie.

Meer informatie vind je hier.

‘Tim Noakes durft op de barricaden te staan met een revolutionaire boodschap: we worden niet dik en ziek van te veel eten maar juist van verkeerd eten. In dit boek wordt dat in toegankelijke taal uitgelegd. Heerlijke recepten met prachtige foto’s laten zien wat wél gezond is.’ — William Cortvriendt, arts en auteur van o.a. Hoe word je 100?

‘Dit boek bewijst dat gezonde voeding lekker en gemakkelijk te maken is.’ — Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

★ Gezonder bloedsuikergehalte
★ Gewichtsverlies
★ Geen honger
★ Meer energie 
★ Verbeterde focus 
★ Betere sportprestaties
★ Afkicken van je suiker- en koolhydraatverslaving

Meer informatie vind je hier.

© De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen (verschijnt begin april 2017):
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.