Real Meal Inspiratie: het verhaal van Annemarie en Theo

Tip: Volg ons op Facebook en Instagram

Dit zijn Annemarie en Theo Truter. Annemarie werd geboren in Zandvoort en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Zuid-Afrika. Ze is getrouwd met de Zuid-Afrikaanse piloot Theo Truter. Dertig jaar geleden werd bij Annemarie diabetes vastgesteld. Na een jarenlange zoektocht op medisch- en voedingsgebied ontdekte ze in 2014 het boek De Real Meal Revolutie. Het veranderde hun leven — zozeer dat Theo en zij zich nu inzetten als erkende Real Meal coach om anderen te helpen ook gezonder, fitter en energieker te worden.

Theo en Annemarie met Real Meal-auteur Jonno Proudfoot, tijdens een trainingsdag voor erkende Real Meal-coaches.

Diagnose: diabetes type-2

‘Gewoon geen suiker meer eten’, zei haar dokter dertig jaar geleden tegen Annemarie nadat de diagnose diabetes type-2 gesteld was. ‘Dan komt het helemaal goed met je.’ Zo eenvoudig was het echter niet. Annemarie kwam een flink aantal kilo’s aan en een vicieuze cirkel begon: ze probeerde gewicht te verliezen, volgde diëten, maar het resultaat was dat ze nog zwaarder werd en uiteindelijk (nadat ze ook nog eens getroffen werd door een tekenbeet-infectie) insuline moest gaan spuiten.

In 2014 bezocht ze haar dochter in Kaapstad. Die gaf haar een exemplaar van het boek De Real Meal Revolutie, dat destijds net verschenen was en het best verkochte boek ooit in Zuid-Afrika zou worden. ‘Lees dit, mam’, drukte ze Annemarie in niet mis te verstane woorden op het hart. Aanvankelijk was Annemarie sceptisch. ‘Daar heb je weer zo’n zogenaamd revolutionair dieet’, dacht ze. Maar nadat ze een artikel had gelezen waarin wetenschapper en Real Meal-auteur Tim Noakes vertelde over zijn eigen ervaringen met diabetes type-2 en koolhydraatarm en vetrijk eten, nam ze het boek mee naar huis.

Theo en Annemarie eten regelmatig een karbonaadje — Het recept voor deze lamskarbonade met harissa en tomaten-komkommersalsa staat in het boek De Real Meal Revolutie.

In één ruk uitgelezen

Als piloot en vlieginstructeur vloog Theo werkte Theo overal in Afrika. Van Eritrea, Ethiopië en Zanzibar tot Congo, Zimbabwe, Botswana en Swaziland. Maar zonder dat hij het echt doorhad, vlogen de kilo’s eraan. Dat beïnvloedde zijn energieniveau — en bovendien werd het op een gegeven moment lastig om in en uit de kleine vliegtuigjes waarin hij vloog te kruipen. Dus toen Annemarie hem in 2014 haar exemplaar van De Real Meal Revolutie liet zien, las hij het in één ruk uit.

‘We moeten deze lifestyle aannemen’, riep hij tegen Annemarie, ‘en wel onmiddellijk! Wat hebben we te verliezen?’ En zo gezegd, zo gedaan. Annemarie haalde de voorraadkasten leeg en gaf alle suiker- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen weg aan anderen. Die dag startte hun Real Meal-avontuur.

‘Het was aanvankelijk best wel wennen’, vertelt Annemarie. ‘Er was zo lang aan ons verteld dat we vooral niet teveel vet moesten eten. Teveel eieren zouden ook niet goed zijn. Eigenlijk waren we ‘gehersenspoeld’.’ Theo was al snel enthousiast. ‘Onze maaltijden werden geweldig. Kaas, room, zelfgemaakte mayonaise: ineens mocht het allemaal.’

‘Onze maaltijden werden geweldig. Kaas, room, zelfgemaakte mayonaise: ineens mocht het allemaal.’
Bantingmayonaise, recept in De Real Meal Revolutie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe zit een dag eten in het leven van Annemarie en Theo eruit? 
Theo vertelt.

Ontbijt
Annemarie en ik beginnen de dag met elk twee eieren. Gekookt, gebakken of roerei. Daarbij eten we tomaat, vier plakjes zoete aardappel (gekookt en afgekoeld, dan kun je de koolhydraten die erin zitten beter verwerken), en een plak gebakken spek of krokante chicken skin. Ik neem er ook wat gebakken ui bij, maar Annemarie niet, omdat zij nog wat kilo’s wil kwijtraken. Daarna drink ik een cappuccino met een theelepel boter erin (een bullet koffie). Annemarie neemt een koffie zonder melk.
Lunch
Omdat we ‘s ochtends zo voedzaam eten, hoeven we meestal niet te lunchen. Als ik een heel actieve dag heb neem ik wat krokant varkensspek of chicken skin. Tussendoor drinken we nog twee koffies met boter volle melk — Annemarie slaat de melk weer over. 
Avondeten
Als avondeten nemen we meestal twee soorten groenten van de Groene Lijst die op dat moment in het seizoen zijn. Daarbij eten we bijvoorbeeld een karbonadetje of een gehaktbal. Als ik een heel actieve dag heb gehad, neem ik soms nog een eetlepel volle yoghurt als dessert.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Diabetes onder controle

Wat heeft De Real Meal Revolutie voor hen betekend? In 2016, tweeënhalf jaar nadat hun avontuur begon, is Theo 22 kilo kwijt en Annemarie zelfs 30. Beiden gaan ze regelmatig en met veel plezier naar de sportschool en het zwembad. ‘Geen zuchten en steunen meer als we een trap oplopen’, vertelt Annemarie. ‘We hebben nu veel meer energie én onze nachtrust is sterk verbeterd. Geen slapeloze nachten meer!’. Theo vult aan: ‘Ik denk dat mijn energieniveau minimaal verdubbeld is.’

‘Geen zuchten en steunen meer als we een trap oplopen. We hebben nu veel meer energie!’

Al snel kon Theo weer zonder moeite in en uit zijn vliegtuigen klimmen. En het beste effect was wel dat Annemarie haar insuline-toediening fors kon terugbrengen. ‘Ik heb nu geen short acting insuline meer nodig — voorheen gebruikte ik daarvan 20 eenheden, driemaal daags, en een minimale hoeveelheid long acting insuline — voorheen 50 eenheden per dag, nu 13.

Annemarie vóór (links) en na (rechts) ze aan het Real Meal avontuur begon.

Erkende Real Meal banting-coaches

Theo en Annemarie zijn zó enthousiast over hun Real Meal-ervaringen, dat ze in 2015 besloten de opleiding tot ‘Erkende Banting Coach’ te volgen. ‘Een intensieve 8-weekse online cursus’, vertelt Theo. Volgens Real Meal-auteur Tim Noakes bevinden deze coaches zich in ‘de voorhoede van het nieuwste medische onderzoek’. ‘Toen wij in 2014 startten met De Real Meal Revolutie leefwijze waren er nog niet veel online supportgroepen’, vertelt Annemarie. Daardoor konden ze vragen en moeilijkheden waar ze in het begin tegenaan liepen niet delen.

Nu zijn Theo en Annemarie een eigen online support group gestart — Annemarie zelfs een in het Nederlands. Die taal is ze na bijna vijftig jaar nog altijd machtig, ‘hoewel mijn grammatica niet meer perfect is’, zegt ze. Desalniettemin vindt ze het belangrijk dat ook Nederlandse Realmealers steun kunnen zoeken bij een officiële Banting coach. Via e-mail, skype en Facebook kunnen groepsleden bij haar terecht.

Meer informatie over Annemarie’s online support groep: Tru-Banting- LCHF- Online N.L Group Lifestyle | Real Meal Revolution

De Real Meal Revolutie heeft het leven van Annemarie en Theo radicaal veranderd. Welke tips zouden zij geven aan mensen die voor dezelfde keuze staan?

Theo: ‘Lees het boek. Probeer de inhoud zo goed mogelijk te begrijpen, dat is de basis waarop je kunt terugvallen. Want de eerste en moeilijkste stap is om de manier waarop je naar eten kijkt te veranderen. Leer om weer te gaan eten als onze voorouders, onze lichamen zijn gebouwd om zo te eten. En dat gaat stap voor stap, hap voor hap.’
Annemarie: ‘Luister naar je lichaam, eet alleen wanneer je honger hebt (en niet uit verveling of gewoonte). En probeer het niet te ingewikkeld voor jezelf te maken. Eieren zijn enorm veelzijdig maar ook reuze eenvoudig te bereiden, en ze zijn rijk aan voedingsstoffen. Tot slot: luister naar Tim Noakes wanneer hij zegt dat gezonde vetten goed voor je zijn. Als je voldoende vetten eet, zul je je eetlust onder controle krijgen en je gezonder, fitter en energieker voelen.’

★Update 5 april 2017★

Vandaag kregen we een e-mail van Theo waarin hij vertelt dat Annemarie nu al twee maanden helemaal geen insuline meer hoeft te spuiten. Ze is tot dusver 36 kilo afgevallen. 
Onlangs ontmoetten Annemarie en Theo Tim Noakes. Toen hij het verhaal van Annemarie hoorde, schreef hij als opdracht in een boek: ‘ For Annemarie. Congratulations on what you have achieved. You are an amazing example for all of us. Timothy Noakes.

Like De Real Meal Revolutie op Facebook en Instagram (@realmealrevolutie) voor meer recepten, tips, blogs en inspirerende ervaringen van Real Mealers.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — -

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — -

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie (midprice editie van de RMR, à € 17,50. Nu in de winkel):

‘Vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten stimuleren je hongergevoel juist en leiden tot de aanmaak van insuline, dé veroorzaker van obesitas en diabetes en tal van andere ziektes. Deze wijsheid heb ik uit de bestseller Koolhydraatarm, suikervrij vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie van wetenschapper Tim Noakes. Ik heb alle suikers en koolhydraten inmiddels vervangen door vetrijke en gezonde producten.’ — Pieter van den Hoogenband

‘Tim Noakes durft op de barricaden te staan met een revolutionaire boodschap: we worden niet dik en ziek van te veel eten maar juist van verkeerd eten. In dit boek wordt dat in toegankelijke taal uitgelegd. Heerlijke recepten met prachtige foto’s laten zien wat wél gezond is.’ — William Cortvriendt, arts en auteur van o.a. Hoe word je 100?

‘Het boek van Tim Noakes bewijst dat gezonde voeding lekker en gemakkelijk te maken is.’ — Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

Meer informatie vind je hier.

© Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen (nu in de winkel, €29,99) — met meer dan 150 nieuwe recepten.
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

© Super eten voor superkinderen
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Real Meal Revolutie’s story.