7 tips om mindful te eten

Tip: Volg ons op Facebook en Instagram

‘Mindful eten’ is het tegenovergestelde van gedachteloos eten naar binnen schrokken. We geven je zeven tips om mindful te eten.

Gedachteloos schrokken

Het is een gewoonte die ons behoorlijk in z’n greep kan hebben: gedachteloos eten naar binnen schrokken. We zijn ons niet bewust zijn van wat we eten, maar ook niet van waarom we eten. Willoos openen we onze monden voor junkfood en voorverpakte ‘heerlijkheden’ vol suiker en geraffineerde koolhydraten, zonder stil te staan bij de manier waarop die dingen geproduceerd zijn en wat ze met ons lichaam doen.

Vullen in plaats van voeden

Op zulke momenten zijn we niet bezig onszelf te voeden, maar met het opvullen van een leegte. We voelen ons een paar seconden ‘goed’, we onderdrukken onze emoties. Tot we een paar minuten later weer in de put belanden en de cyclus zich herhaalt.

Emotie-eten

Als we op zo’n gedachteloze manier blijven eten, zullen we ons nooit verzadigd voelen, want de reden dat we eten heeft niet te maken met honger maar met onze emoties. (We vinden heel veel van dat soort redenen om te eten: als sociale activiteit, om stress te verminderen, om ons beter te voelen, om onbeheersbare trek te vervullen, om onszelf te verdoven of te straffen, en nog veel meer.)

Koolhydraatverslaving

Het eten van deze koolhydraatrijke ‘heerlijkheden’ wordt een verslaving. De gedachte eraan vult ons leven en gespannen verlangen we naar het volgende ‘shot’. Het voeden van ons lichaam wordt vervangen door het constante zoeken naar instant verzadiging.

…Tot het echt niet langer kan

Zo worden we steeds ongezonder en moeten we onze lievelingsspijkerbroek inruilen voor een XL-joggingsbroek, omdat we niets anders meer passen. Totdat, op een dag, het zo niet langer kan. Ons lichaam schreeuwt om hulp. We kijken in de spiegel en herkennen onszelf niet meer. Wie zijn we geworden? Wat heeft ons eetpatroon ons gebracht?

“Je voeding kan óf het veiligste, meest krachtige medicijn zijn, óf het langzaamste vergif.” — Ann Wigmore

Wake-up call

Soms hebben we een wake-up call nodig, een gebeurtenis die ons doet realiseren wat we onszelf aandoen. Een schok die aanzet tot actie. Pas als we door hebben wat we aanrichten, kunnen we iets veranderen en verbeteren. Hier komt mindful eten om de hoek kijken.

Wat én hoe we eten

Wanneer we dan door zo’n schok tot actie worden aangezet, leggen we aanvankelijk vooral veel nadruk op wat we eten. We willen weer gezond worden. Maar als we de vicieuze cirkel van slechte eetgewoonten willen doorbreken moeten we ook aandacht hebben voor hoe we eten. We moeten onze houding tegenover eten en het bereiden daarvan veranderen.

Weer genieten van wat je eet

Voor een deel is het internationale succes van de De Real Meal Revolutie-filosofie daaruit te verklaren: het helpt bij het herstellen van onze relatie tot eten. Door je bewust te worden van wat je in je mond stopt, door etiketten op producten te lezen, door zelf te koken en, misschien wel het belangrijkst: door te genieten van wat je eet.

“Het krachtigste wapen dat je hebt om je hersenen en je gezondheid te veranderen, is je vork.” — Mark Hyman

Mindful eten — 7 tips

We kunnen onze relatie met eten herstellen. Een mindful, aandachtige eter worden is de eerste stap in dat proces. Het doel van mindful eten is: onze maaltijden baseren op fysieke signalen als honger, in plaats van emotionele signalen als de behoefte aan troost en comfort.

1. Eet langzaam.

Neem de tijd om te kauwen en van je eten te genieten. Maak ‘ik-tijd’ van je ‘maal-tijd’. Je zult het sneller doorhebben als je vol zit. Kauwen is de eerste stap in het verteringsproces en hoe langer je kauwt, hoe beter dat is voor je gezondheid.

2. Proef wat je eet.

Schenk aandacht aan de smaken en textuur van eten.Soms zul je onderweg moeten eten — maar waar je ook eet, in de auto, aan je bureau, in een restaurant of thuis, neem de tijd en moeite om te proeven en je bewust te zijn van wat je eet. En denk ook aan de positieve effecten die je maaltijd heeft op je lichaam en gezondheid. Wees dankbaar.

3. Observeer terwijl je eet.

Let op welk effect eten op je lichaam heeft. Hoe voel je je naderhand? Voel je je loom en futloos of juist energiek? Kun je je slecht concentreren, heb je maagpijn? Ben je overvol? Al die observaties helpen je beter te begrijpen waarvan je je goed gaat voelen en waarvan niet. Daardoor kan je de volgende keer makkelijker de juiste keuzes maken.

4. Weet wat je eet.

Lees de etiketten met voedingsinformatie achterop producten en stel vragen: waar komt je eten vandaan, wie heeft het gemaakt, hoe werd het geproduceerd? Zo word je je bewust van het soort eten dat je in je lichaam stopt.

5. Maak je eigen eten.

Als je je eigen eten maakt, ben jíj degene die bepaalt wat erin zit. Als je kinderen hebt, betrek ze dan bij het koken en maak van de maaltijd een plezierige bezigheid. Laat hen vragen stellen over de ingrediënten, laat ze proeven en geef ze suggesties om het eten te kruiden, daardoor zullen ze zich serieus genomen voelen. Creëer nieuwe familietradities zoals bakken op zondag, samen naar de supermarkt of een avond waarop je met het hele gezin kookt.

6. Maak eten een ervaring.

Elke maaltijd zou een waardevolle gebeurtenis moeten zijn — je viert dat het eten dat voor je staat, je lichaam zal voeden. Presenteer je eten daarom aantrekkelijk zodat je echt zin hebt om het op te eten. Als je de tijd neemt om je eten goed te bereiden, dan zendt dat een boodschap uit naar jezelf en je geliefden: jullie zijn het waard. Ook kleine, zorgzame ritueeltjes als het inpakken van je lunchbox zullen ervoor zorgen dat je betere keuzes maakt, én ze geven je een endorfineboost die ervoor zorgt voor een positief gevoel.

7. Eet samen, als gezin.

Zit samen aan tafel zodat je als familie contact kunt hebben. Neem de tijd om met elkaar te praten, lach, en geniet er gewoon van om samen te zijn. Gestructureerde eetmomenten helpen om betere eetgewoonten aan te leren. Tijdens deze maaltijden kunnen kinderen worden aangemoedigd om meer te kauwen, elk hapje te proeven en verschillende smaken en texturen te ontdekken. Ook zij leren zo om naar hun lichaam te luisteren, te ontdekken wanneer ze genoeg gegeten hebben en om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat helpt ze om in hun latere leven ook een gezonde relatie met eten te hebben.

Maak een afspraak met jezelf: beloof om elke dag weer van je eten te genieten, het te waarderen en te respecteren. Als je je aandacht richt op hoe je eet, zal de beslissing wát je eet om je lichaam van brandstof te voorzien vanzelf ook veranderen.

Meer lezen?

Een korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon (deel 1)
Over kinderen en suiker, deel 1: Onze gouden regel
Recept: parmezaan-kip‘nuggets’
Recept: gegrilde zalm met spinazie en kappertjesnoisette
Recept: koolhydraatarme pannenkoeken

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Dit artikel is een vertaling van ‘Transforming mindless binging into mindful eating’, dat werd gepubliceerd op de internationale website van De Real Meal Revolutie.

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk (midprice-editie van De Real Meal Revolutie):
In Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk leggen een professor, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet — ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie.
Meer informatie vind je hier.

© De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen:
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

Like what you read? Give De Real Meal Revolutie a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.