Warme chocoladeshake met vetten

Tip: Like ons op Facebook en Instagram.

Vet en eiwitten nemen bij De Real Meal Revolutie een prominente plaats in. Hier leggen we uit waarom, en geven we het recept voor een warme chocoladeshake met vetten, die je kunt drinken als je tussen maaltijden door honger hebt.

‘Ga ik geen honger lijden zonder koolhydraten?’ Die vraag komen we vaak tegen, en dat begrijpen we heel goed. Ons antwoord kan kort zijn: nee. Als je koolhydraten uit je eetpatroon schrapt of sterk beperkt, krijg je geen honger, omdat je er meteen het advies bij krijgt om te luisteren naar je lichaam en net zoveel te eten als je nodig hebt.

Het langere antwoord legt uit hoe dit mogelijk is. In je hersenen bevindt zich een gebied, de appestaat, dat als eetregelcentrum fungeert. Maar als je grote hoeveelheden koolhydraten tot je neemt, is de kans groot dat je appestaat ontregeld is en niet meer naar behoren functioneert. Dat komt doordat voedsel met veel koolhydraten een heel gemene eigenschap heeft: het bezorgt je alleen maar honger. Er zitten vrijwel geen voedingsstoffen in maar wel heel veel zout en suiker, en dus wil je er steeds meer van. Je lichaam moet de grootste moeite doen om er nog iets bruikbaars uit te halen en denkt dus, ten onrechte, dat het nog meer van deze troep naar binnen moet werken. Ergo: koolhydraten stimuleren de eetlust, ze verminderen de eetlust niet.

‘Het vetrijke dieet is in feite een caloriearm dieet’, zei professor John Yudkin al in 1958. Naar hem is de ‘Yudkin-paradox’ vernoemd: het schijnbaar paradoxale gegeven dat je wanneer je méér vet eet, uiteindelijk minder calorieën binnenkrijgt. Want eiwitten en vetten zijn juist rijk aan voedingsstoffen. Ze geven je lang een verzadigd gevoel, wat veel positieve gevolgen heeft voor je gezondheid en je leven. De crux is dat je geen calorieën hoeft te tellen. Als je appestaat eenmaal goed functioneert, en je lichaam luistert ernaar, kun je eten zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.

Recept: chocoladeshake met vetten

Deze chocoladedrank zorgt ervoor dat je hongergevoel tussen maaltijden door verdwijnt. Als je na een maaltijd nog urenlang verzadigd bent, heb je deze shake helemaal niet nodig.

Blijf je —bijvoorbeeld als je net begint met realmealen— honger houden, drink dan een shake met vetten tussen de maaltijden. Dwing jezelf niet om de shake op te drinken. Dat is trouwens altijd een slecht idee. Als je niet alles in één keer op kunt, zet de drank dan weg en neem er af en toe een slokje van. Eet altijd tot je verzadigd bent.

Voor 1 persoon

1,5 dl volle melk
50 g ongezouten roomboter
50 ml kokosolie
2 dl kokosroom
1 el cacaopoeder
¼ tl zout

★ Je kunt deze shake warm of koud drinken. Voor de warme versie verwarm je alle ingrediënten in een pannetje en maak je ze glad met een staafmixer.

★ Voor de koude versie maak je alles meteen glad (mogelijk moet je de boter en kokosolie eerst in een kleine pan smelten).

Tip: Aan deze basisversie kun je smaakstoffen naar keuze toevoegen, zoals verse of bevroren bessen, vanille-extract of zelfs een beetje amandelpasta. Gebruik voor een zoete smaak een vleugje xylitol of een paar druppels stevia.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Dit recept en deze tekst (in aangepaste vorm) zijn afkomstig uit het boek De Real Meal Revolutie van Tim Noakes, Jonno Proudfoot en Sally-Ann Creed.

Over De Real Meal Revolutie:
In De Real Meal Revolutie leggen een professor, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet — ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie.
Meer informatie vind je hier.

© De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen (verschijnt begin april 2017):
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.